God morgen! Det er mandag 14. november, Trump utnevner Reince Priebus som stabssjef og Steve Bannon som sjefsstrateg, Clinton gir FBI skylden for valgnederlaget, og Mor­gen­kaffen er servert.

«He may not spend much time trying to get Mexico to pay for it. But it was a great campaign device.»

Tidligere speaker i huset, Newt Gingrich om Donald Trumps valgkampløfte om å la Mexico betale for muren til The Week.

NYHETER

Trump har kommet med sine første kabinettkunngjøringer. Søndag kveld offentliggjorde President-Elect Donald Trump at Reince Priebus blir hans stabssjef i Det Hvite Hus mens Steve Bannon vil fylle rollen som sjefstrateg. Priebus leder nå republikanernes nasjonale komité (RNC), mens Bannon ledet Breitbart News fram til han gikk inn i rollen Trumps valgkampsjef tidligere i høst. Ifølge pressemeldingen fra Trump-kampanjen skal de jobbe tett og være «likeverdige partnere».

Utnevnelsen av Priebus blir utenfra sett på som et betryggende trekk ovenfor den republikanske partieliten. Det er også forventet at Priebus skal fungere som en mellommann mellom den kommende republikanske presidenten og Kongressen. Det er samtidig forventet at Bannon, med sterke forbindelser til den såkalte Alt-Right-bevegelsen, vil fungere som en motvekt til Priebus. Les mer.

Trump sier han vil deportere 3 millioner ulovlige innvandrere. I et intervju med 60 Minutes søndag uttalte Donald Trump at deportasjon av ulovlige innvandrere vil være en av hans første prioriteringer når han tiltrer som president i januar. Den kommende republikanske presidenten presiserte imidlertid at det i første omgang vil gjelde innvandrere uten oppholdstillatelse som er kriminelle eller som har et kriminelt rulleblad. Trump uttalte at det trolig er to til tre millioner ulovlige innvandrere i USA som passer denne beskrivelsen. Les mer.

Clinton gir FBI-direktøren skylden for valgnederlaget. Under en telefonkonferanse med støttespillere på lørdag uttalte Clinton at det hovedsakelig var det tvetydige brevet fra FBI-direktøren 11 dager før valgdagen som gjorde at hun tapte valget. Den tidligere utenriksministeren og demokratiske presidentkandidaten forklarte videre at kampanjen hennes hadde medvind frem til James Comey kunngjorde at FBI så nærmere på en rekke nye e-poster i tilknytning til etterforskningen av Clintons e-postserver. Les mer.

Donald Trump har selvsagt en annen forklaring på valgresultatet:

Det er ikke bare Hillary og Donald som har noe å si om valgresultatet. Hør mer i vår ferskeste utgave av AMPOLCAST her (eller i podkastappen din):

TRUMP PÅ «60 MINUTES»

DAGENS ARTIKLER

«Will Donald Trump transform European politics?» av Andreas Mammone (CNN): «The election of Donald Trump as US president is causing turmoil across the world. The other side of the Atlantic cannot escape this. Leaders of European governments and of the EU itself are naturally taking a politically correct line, praising the new American leader as someone they are ready to «work with.»»

«Voter Turnout Fell, Especially In States That Clinton Won» av Carl Bialik (FiveThirtyEight): «Early voting surged. Election Day voting plummeted. The net result: A smaller share of eligible voters cast ballots in 2016 than in either of the previous two presidential elections.»

TIL SLUTT

Clinton øker ledelsen i antall stemmer i forrige ukes presidentvalg:

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer