Morgenkaffen torsdag 10. november: Reaksjoner på Trumps sjokkseier

God morgen! Det er torsdag 10. november, Clinton har holdt sin nederlagstale, det spekuleres i hvem som vil få plass i president Trumps kabinett, og Mor­gen­kaffen er servert.

«This is painful and it will be for a long time. But I want you to remember this: Our campaign was never about one person or even one election. It was about the country we love and about building an America that’s hopeful, inclusive and big-hearted.»

Clinton i sin nederlagstale onsdag morgen.

#2016SIRKUSET

Etter en valgseier til Trump som tilsynelatende tok selv hans egne støttespillere på sengen, var det ikke mangel på reaksjoner både i USA og verden for øvrig. Det var spesielt mye spenning knyttet til Clintons nederlagstale.

Clinton med emosjonell nederlagstale. Etter en betydelig forsinkelse holdt Clinton sin nederlagstale foran sine støttespillere på New Yorker Hotel i New York. Clinton ble introdusert av sin visepresidentkandidat Tim Kaine.

Clinton holdt en forsonende tale der hun oppfordret sine demokratiske kolleger til å gå inn i samarbeidet med Trump med et åpent sinn og understreket tydelig hvor viktig det er å opprettholde Amerikas tradisjon for en fredlig overgang av makt. Hun takket familie, støttespillere og kampanjemedarbeidere, og oppfordret sine skuffede støttespillere, mange synlige berørte, til å beholde troen på systemet:

«I have had successes and I have had setbacks. Sometimes really painful ones. Many of you are at the beginning of your professional public and political careers. You will have successes and setbacks, too. This loss hurts but please never stop believing that fighting for what’s right is worth it.»

Clinton rettet også en spesiell appell til sine kvinnelige supportere:

«Now, I know we have still not shattered that highest and hardest glass ceiling, but someday someone will — and hopefully sooner than we might think right now. And to all of the little girls who are watching this, never doubt that you are valuable and powerful and deserving of every chance and opportunity in the world to pursue and achieve your own dreams.»

Clinton unnlot å gjøre et poeng ut av at hun ser ut til å vinne selve folkeavstemningen. I skrivende stund leder hun over Trump med rundt 200 000 stemmer. Les mer.

Obama og Ryan med taler om valgutfallet. Obama har de siste ukene jobbet hardt for Clinton-kampanjen, og flere ganger advart at en valgseier til Trump kan innebære at alt som er oppnådd i hans administrasjon kan gå tapt. Obama talte kort tid etter Clinton på onsdag, og valgte i likhet med Clinton en forsonende tone. Obama gikk ikke av veien for å innrømme at han har betydelige uenigheter med Trump, men trakk en parallell til da han selv overtok presidentembetet:

«Now, its no secret that the president-elect and I have some pretty significant differences. But remember: eight years ago, President Bush and I had some pretty significant differences».

Obama viste også til Trumps seierstale, og mente denne ga positive signaler:

«We all want what’s best for this country. That’s what I heard in Mr. Trump’s remarks last night. That’s what I heard when I spoke to him directly. And I was heartened by that.»

Speaker Paul Ryan, hvis forhold til Trump i beste fall kan beskrives som ambivalent, holdt også en tale om valgseieren. Ryan uttalte at seieren var historisk og berømmet Trump for hans politiske instinkt:

«But Donald Trump heard a voice out in this country that no one else heard. He connected with — he connected in ways with people no one else did. He turned politics on its head. And now, Donald Trump will lead a unified Republican government. And we will work hand-in- hand on a positive agenda to tackle this country’s big challenges.»

På spørsmål om forholdet hans med Trump var godt, besvarte Ryan dette bekreftende og viste til at han hadde pratet med Trump to ganger i løpet av de siste atten timene.

Les mer her og her.

Internasjonale reaksjoner på Trumps valgseier. Trumps valgseier vekker naturlig nok også interesse i utlandet og en rekke statsledere har sendt sine gratulasjoner. Den russiske presidenten Vladimir Putin uttalte at han var fornøyd med Trumps seier og muligheten dette gir for en vennligere relasjon mellom de to stormaktene:

«We heard the campaign statements of the future US presidential candidate about the restoration of relations between Russia and the United States. It is not an easy path, but we are ready to do our part and do everything to return Russian and American relations to a stable path of development.»

Den meksikanske presidenten Enrique Peña Nieto, lederen for et land som gjennomgående har vært en hakkekylling i Trump-kampanjen, gratulerte ikke Trump med seieren direkte, men valgte heller å gratulere USA med sin demokratiske valgprosess, og uttalte at han håpet de to landene kunne samarbeide og bygge tettere bånd seg immellom. Les mer.

Spekulasjoner om sammensetningen av Trumps kabinett. Ettersom Trumps kampanjeteam i liten grad består av personer i den innflytelsesrike maktsfæren i Washington, forventer Politico at Trump vil forsøke å rekruttere medlemmene til sitt kabinett fra privat sektor og blant konservative aktivister, samt at han vil belønne flere av sine kampanjesurrogater med sentrale posisjoner.

Blant de aktuelle kandidatene til stilling som utenriksminister skal være Newt Gingrich, senator Robert Corker (R-Tennessee), som leder utenrikskomiteen i Senatet og John Bolton, tidligere USAs ambassadør til FN. Til finansministerposten vurderes økonomisjef for Trumps kampanje, Steven Mnuchin. Mnuchin har lang fartstid i investeringsbanken Goldman Sachs. Både New Jersey-guvernør Chris Christie og tidligere ordfører i New York Rudy Guiliani skal være aktuelle for justisministerposten, dog gjenstår det å se om «Bridegate»-saken vil være et hinder for Christies muligheter.

Les mer for en uttømmende gjennomgang av kabinettposisjoner og aktuelle kandidater.

DAGENS ARTIKLER

«A Trump Presidency: Bracing for the Unknown» av Conor Freidersdorf (The Atlantic): «When Donald Trump takes office on January 20, 2017, he will arguably present more unknowns than anyone who has ever been elected to lead the executive branch and serve as commander in chief of the United States military. He has no previous experience in government. His relationship to the Republican Party is complicated, his stated positions on any number of policy issues are extremely vague, and he has shown over the course of this election that he is unconstrained by many norms that every major-party nominee in my lifetime have accepted as a matter of course.»

«How did everyone get it so wrong?» av Kenneth P. Vogel og Alex Isenstadt (Politico): «Everybody was wrong. Again. When Election Day dawned, almost all the pollsters, analytics nerds and political insiders in the country had Hillary Clinton waltzing into the White House.By the time polls had closed nationwide on Tuesday night, those projections had been left in shambles — just like the ones a year ago that all-but ruled out the possibility of Donald Trump winning the Republican Party’s presidential nomination.»

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer