Morgenkaffen onsdag 9. november: Trump blir USAs neste president.

God morgen! Det er onsdag 9. november, USAs neste president heter Donald Trump, og morgenkaffen er servert.

«…»

Clintons nederlagstale etter det ble klart at hun tapte presidentvalget mot Donald Trump. Det vil si, hennes manglende nederlagstale.

#2016SIRKUSET

Det har blitt spekulert grundig i hvorvidt Donald Trump ville godta valgtapet mot Hillary Clinton. Dette er nå et ikke-tema. Imot alle forhåndsodds ble det den republikanske kandidaten som stakk av med seieren i presidentvalget. Det var til slutt seieren i Pennsylvania som tok Donald Trump over målstreken.

Underveis virket det som et forholdsvis jevnt valg. Først klokken 01.49, amerikansk tid, ble presidentvalget kunngjort i Trumps favør av Associated Press. De første valgtallene pekte på at det kunne bli et enkelt og greit valg for Hillary Clinton. Men etter at Hillary Clinton mistet ledelsen i både Ohio, Florida og Pennsylvania ble det klart at Donald Trump som tok det siste stikket i den snart 2 år lange valgkampen.

Ved å vinne Pennsylvania og Wisconsin brøt Trump det som var omtalt som Clintons ”brannmur” i valgmannskartet. Foruten om disse statene vant Trump også vippestatene Nord Carolina, Florida, Ohio og Iowa. Clinton vant det som kunne vært viktige seire i Virginia, Colorado og Nevada. Fremdeles er Arizona, Michigan, Minnesota og New Hampshire for jevne til at man kan kåre en vinner. Det har ikke så stor betydning. Selv uten å vinne noen av disse statene vil Trump ha vunnet 276 valgmenn. 6 mer enn han trenger for å kunne utnevnes til president.

Om lag klokken 3 gikk Donald Trump på scenen i New York for å holde sin seierstale. Etter å ha blitt introdusert av kommende visepresident Mike Pence. I talen tok Trump en forsonende tone, og oppmante til samling blant både republikanere, demokrater og uavhengige borgere. Han lovet samtidig å være enn president for hele det amerikanske folk. Noe han understreket som en svært viktig sak for ham.

Det har vært en lang og stygg valgkamp. I sin seierstale hadde Trump vennlige ord å si om sin motkandidat, som han tidligere har omtalt som korrupt og ”Crooked”. Han uttrykte at det amerikanske folk skylder Clinton en stor takk for hennes langvarige arbeid for det amerikanske folk. Les mer.

Republikanerne beholdt også sitt flertall i Senatet. I et valg som i stor grad favoriserte demokratene, har partiet kun maktet å vinne et sete fra republikanerne. Fremdeles er ikke valget i New Hampshire avgjort, men også der leder den nåværende innehaveren av vervet, Kelly Ayotte. Kun Mark Kirk i Illinois mistet sitt senatssete til fordel for demokraten Tammy Duckworth. Slik status er nå vil Republikanerne ha et flertall på enten 52 mot 48 seter, eller 53 mot 47 seter. Alt ettersom hvordan utviklingen blir i valget i New Hampshire. Les mer.

Også Representantenes hus kommer til å forbli republikansk. Med hvor stor margin gjenstår å se. Spørsmålet er nå: Speaker Paul Ryan og Trump har ikke akkurat hatt et godt samarbeid de siste månedene. Vil Ryan få fortsette som Speaker nå som Trump tar over presidentvervet? Hvis man spør Sean Hannity vil ikke det skje. Les mer.

Stor støtte for legalisering av marihuana. Bruk av marihuana var på stemmeseddelen i mange stater i dette valget. Så langt kan vi konkludere at både California, Massachussets og Nevada har stemt for å legalisere all bruk av stoffet, samtidig som Florida, North Dakota og Arkansas legaliserte medisinsk bruk. I Maine er et forslag om full legalisering fremdeles for jevnt til at man kan konkludere om utfallet, mens samme forslag i ble nedstemt i Arizona. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Inside the loss Clinton saw coming (Politico) av Edward-Isaac Dovere: «Everything that Democrats and pretty much anyone else thought they understood about politics was proven wrong this year, with a resounding exclamation mark Tuesday night. All along this looked like a hard fight, but never a fight that she seemed to be losing, even on the darkest days on a campaign that never quite felt like it was winning, either..»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer