God valgdagsmorgen! Det er tirsdag 8. november, USA skal velge sin nye president, og Mor­gen­kaffen er servert.

«So far, in two years, I’ve been right and they’ve been wrong. We’re going to have some surprise on Tuesday.»

En selvsikker og ekspertkritisk Donald Trump predikerer dagens utfall til sitt følge på vei til et valgmøte i Minnesota. I folkehavet som møter ham blir en publikummer overhørt av Polticos reporter: «I want to see history in the making. If this is the apocalypse, I want to say I was there.»

#2016SIRKUSET

På valgdagen leder Clinton med 2,9 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics) og har en vinnersjanse på henholdsvis 69,5 % (538s polls only-modell) og 86 % (The Upshot).

Slik foregår valget. Klokken 06:00 norsk tid åpner de første valglokalene i USA. De stenger så til ulike tider, fra 01:00 og utover, raskt etterfulgt av valgdagsmålinger. Før 04:00 har samtlige vippestater stemt ferdig (her finner du en nøyaktig oversikt). Tidspunktet resultatet er klart vil avhenge av utfallene; de siste to valgene ble erklært mellom 05:00 og 06:00 norsk tid. Ved hjelp av valgdagsmålinger og mange «sikre» stater kan imidlertid resultatet indikeres før den tid.

Clintons ledelse øker. Etter at Clintons ledelse har sunket jevnt og trutt i halvannen uke, har forspranget hennes fordoblet seg på de nasjonale meningsmålingene det siste døgnet. En mulig forklarende faktor er nyheten om at FBI ikke har funnet noe suspekt i de nylig oppdagede epostene.

Det er imidlertid ikke den nasjonale prosentfordelingen som bestemmer hvem som blir USAs neste president, men prosentfordelingen innad i statene. I kandidatenes kappløp om 270 valgmenn er det viktigste spørsmålet: Til hvilken side vipper vippestatene? I vårt ferske og endelige stalltips vipper Ohio til Trump – mens Florida, North Carolina og New Hampshire vipper til Clinton. I så fall vil USA få sin første kvinnelige president.

Kandidatenes ‘closing argument’ i regelrett stil. Kvelden før kvelden talte Clinton i Michigan, mens Trump avsluttet i vippestaten North Carolina. Clinton understreket at “this election is basically between division and unity in our country.” 130 mil unna la Trump manus til side og spurte folkemengden: “Can you imagine having Hillary for four years? Ugh.” Les mer.

Kan vi stole på meningsmålingene? Dette er spørsmålet mange stiller seg idet valgkampens siste regulære målinger anslår en sannsynlig Clinton-seier. Før britenes EU-avstemning i juni var et (nesten) samstemt meningsmålingkorps skråsikre på ‘Bremain’. Slik gikk det ikke. Kan noe lignende skje i dag? Trump er ikke i tvil: «This is going to be Brexit plus. They don’t know what’s coming.» Derimot er 215 meningsmålere som faktisk predikerte ‘Brexit’ i juni uenige, og gir Trump i snitt kun 30 % sjanse.

Geni-erklærte Nate Silver advarer samtidig om at meningsmålingene kan være ‘herdet’, som i korte trekk vil si at de fører hverandre i samme retning gjennom selvforsterkende mekanismer, og dermed lett kan overdrive svake tendenser:

Stater å følge ekstra godt med på: Mens samtlige vippestater vekker stor interesse, kan enkelte gi mer utslag enn andre. For eksempel foreslår en dyptgående analyse fra VOX at Trumps mest sannsynlige vei til 270 valgmenn ser slik ut: (1) Han må vinne Iowa, Ohio og Arizona, som han leder med lav margin; (2) Han må vinne Florida og North Carolina, hvor det er dødt løp; (3) Han må vinne enten én stor stat (som Pennsylvania og Michigan) eller en samling av små, som bestemt lener seg mot Clinton. Demokratene kan på sin side puste betydelig lettere allerede ved en seier i Florida. Les mer.

Vårt stalltips: I den rykende ferske valgspesialen av AMPOLCAST gjennomgår Are og Henrik det aller siste stalltipset. Husk å sende inn din prediksjon av valgresultatet til vår tippekonkurranse før klokken 12:00! Den leser du om her.

Vi har også stalltips for Senatet, Representantenes hus og guvernørvalgene.

Valgsendinger: Du kan følge valget på NRK1 (fra 21:30) og TV2 Nyhetskanalen (fra 16:00, med AmPols egne Are Tågvold Flaten og Vårin Alme på laget).

DAGENS ARTIKLER

«En titt på forhåndsstemmene» av Hedda Weston (AmerikanskPolitikk.no): «41 millioner amerikanere har allerede avlagt sin stemme, selv om valgdagen først er på tirsdag. Forhåndsstemmene i år utgjør rundt 1/3 av de totale stemmene i 2012. Gir forhåndsstemmene noen indikasjon på hvilken vei pendelen svinger på tirsdag? Og hva sier tallene om situasjonen i noen av årets viktigste vippestater?»

«The party’s over: This is the GOP’s last stand» av Patrick Tomlinson (The Hill): «The Republican Party is over. They’ve shut off the music, turned up the lights, and are kicking everyone out. All that will remain is an after party, except all the cool people have already left.»

«Donald Trump’s success reveals a frightening weakness in American democracy» av Ezra Klein (VOX): «Trump will likely lose on Tuesday. But if he loses, it will be because he is a crude, undisciplined demagogue. The world also produces clever, disciplined demagogues. And they are the ones who truly threaten republics.»

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer