Morgenkaffen mandag 7. november: Dagen før dagen: «Ingenting å se her» sier FBI

God morgen! Det er mandag 7. november – dagen før dagen – og Mor­gen­kaffen er servert.

«The story of this election may be the mobilization of the Hispanic vote. So Trump deserves the award for Hispanic turnout. He did more to get them out than any Democrat has ever done.»

Senator Lindsay Graham (R-South Carolina) til The New York Times.

Se AmerikanskPolitikk.no #stalltips lenger ned i Morgenkaffen! Og ikke glem tippekonkurransen vår hvor du kan vinne originalbuttons fra tidligere valg! Den leser du om her.

NYHETER

FBI offentliggjorde søndag at de ikke vil tiltale Clinton. Dette fremkommer av et brev sendt til Kongressen søndag fra FBI-direktør James Comey. I brevet står det at det ikke er funnet nye bevis som dokumenterer ulovligheter vedrørende Hillary Clintons bruk ev en privat e-postserver som utenriksminister. FBI står dermed ved konklusjonen de kom til i juli. Søndagens beslutning kommer etter at byrået forrige fredag varslet at det var kommet nye opplysninger til i etterforskningen mot den tidligere utenriksministeren. Bakgrunnen for gjennomgangen var e-poster tilknyttet en separat etterforskningen av Anthony Weiner, den fraseparerte ektemannen til Clinton-rådgiver Huma Abedin. Les mer.

Clinton-talsmann, Brian Fallon uttrykte, kort tid etter at henleggelsen ble kjent at konklusjonen bekrefter det Clinton-kampanjen har ment hele tiden, nemlig at Clinton ikke gjorde noe ulovlig.

FBI sin beslutning er godt nytt for den demokratiske presidentkandidaten som har slitt på meningsmålinger etter at de nye opplysningene ble kjent forrige fredag. Spørsmålet nå er hvordan dette vil påvirke velgerne.

Comey på sin side er i hardt vær fra både demokratene og republikanerne. Fra demokratenes side har det blitt tatt til orde for en gjennomgang av FBI sine rutiner for å forhindre slike hendelser i fremtiden. Senator Al Franken (D-Minnesota) gikk enda lenger ovenfor CNN, og oppfordret Senatets justiskomité til å etterforske direktør Comeys håndtering av saken.

I motsatt leir er republikanerne igjen kritisk etter å ha skryt av FBI-direktøren etter gjenåpningen av etterforskningen. Flere har stilt spørsmålstegn ved hvordan det er mulig å gå gjennom 650 000 e-poster på så kort tid, og tidligere Speaker i Kongressen og Trump-supporter, Newt Gingrich stilte søndag kveld spørsmålstegn ved Comeys integritet.

Også Trump-leiren er kritisk til FBI sin avgjørelse. Under et folkemøte i Hickory, North Carolina, gjentok den republikanske vise-presidentkandidaten Mike Pence kritikken som har versert blant republikanerne før FBIs nye gjennomgang ble kjent. Foran forsamlingen uttalte Pence at Clinton hadde løyet under ed og at hun burde fengsles.

#2016SIRKUSET

Det er 1 dag igjen til valgdagen. Clinton leder med 1,8 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics) og har en vinnersjanse på henholdsvis 64,6 % (538s polls only-modell) og 84 % (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av helgen:

Trump hastet av scenen av Secret Service. En oppsiktsvekkende episode skjedde under et Trumpmøte lørdag i Reno, Nevada. Bakgrunnen for hendelsen var mistanke om at en i forsamlingen hadde våpen. Det viste seg imidlertid at dette ikke stemte, og Trump var raskt tilbake på scenen. Den mistenkte attentatmannen viste seg i etterkant bare å være en anti-trump-republikaner. Les mer.

Clinton øker ledelse nasjonalt. I en meningsmåling fra ABC og Washington Post søndag øker Clinton sin nasjonale ledelse. Målingen gir Clinton 48 %, mens hennes republikanske motkandidat får 43%. Undersøkelsen spurte i tillegg deltakerne om stemmemotivasjonen bak deres støtte for de forskjellige kandidatene. 51 % av de spurte som støttet Trump gjorde det på bakgrunn av motstand mot Clinton, mens flertallet av de som støttet Clinton også faktisk støttet henne. Les mer.

De siste målingene for New Mexico og Michigan viser også Clintonledelse, mens i de viktige vippestatene Ohio og Florida er det helt dødt løp. Les mer.

Trump har en smal vei til seier. Med kun en dag igjen til valget viser meningsmålinger at Trump er avhengig av å gjøre rent bord i alle vippestatene for å bli USAs neste president. I tillegg må den republikanske kandidaten snu minst en «blå», demokratisk stat. Clinton derimot har flere muligheter til seier, og det ser allerede ut til å gå mot seier i Nevada. Tidlig stemmegivning i «the silver state» viser rekordhøy deltakelse og gir Clinton en ledelse på 70 000 flere stemmer enn Trump. Dette er svært gode tall for Clinton, tatt i betraktning at 70 % av alle som avla stemme ved forrige valg i 2012 stemte før valgdagen. Les mer.

#STALLTIPS FOR PRESIDENTVALGET

Ifølge stalltipset vårt for 8. november sitter Hillary Clinton igjen med 274 valgmenn før de jevneste delstatene i det hele tatt er fordelt. 

270 sikrer seieren. Totalt tildeler vi Hillary Clinton 322 valgmenn mot Donald Trumps 216, 18 valgmenn i Trumps favør siden stalltipset for oktober:

endelig-stalltips-president-2016Kategoriene, symbolisert av de ulike fargesjatteringene overfor (fra mørkt til lyst):

Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre kandidaten.

Toss-ups er for pingler.

Endringer siden 12. oktober:

  • Arizona: fra svak til trolig republikansk
  • Georgia: fra svak til trolig republikansk
  • Maine: Fra trolig til sikker demokratisk
  • Missouri: fra trolig til sikker republikansk
  • Nebraska-2: fra trolig til sikker republikansk
  • Nevada: fra svak til sikker demokratisk
  • New Hampshire: fra trolig til svakt demokratisk
  • Ohio: fra svakt Clinton til svakt Trump
  • Virginia: fra trolig til sikker demokratisk
  • Utah: fra trolig til sikker republikansk

Stalltipset er utarbeidet av Henrik Østensen Heldahl og Are Tågvold Flaten for AmerikanskPolitikk.no. Henrik og Are snakker mer om stalltipset i AMPOLCASTs valgspesial:

VALGSPESIAL AV AMPOLCAST

Du hører AMPOLCASTs valgspesial her (eller i podkastappen din):

ENDELIGE #STALLTIPS FOR SENATS-, KONGRESS- OG GUVERNØRVALGENE

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Senatet er altså den store slagmarken ved siden av presidentvalget, og det er knyttet stor usikkerhet til over et halvt dusin stater. Demokratene trenger å plukke opp fire seter, forutsatt at de beholder presidentmakten; vinner Hillary Clinton, vil visepresident Tim Kaine få stemmerett ved 50-50 i Senatet.

Noe av usikkerheten er knyttet opp til at det er jevnt på målingene, og noe er knyttet opp til usikkerheten ved målingene i seg selv. Dersom det kommer et oppsving fra folkedypet til fordel for Donald Trump kan det redde Senatet for republikanerne, motsatt kan det tenkes at mange av hans velgere ikke gidder stemme på partiets øvrige kandidater og demokratene tar enda flere seter enn ventet. Svaret får vi i kveld.

Tammy Duckworth. (Foto: Kongressen)
Tammy Duckworth. (Foto: Kongressen)

Først de trygge statene; for demokratenes del er dette nå ti stykker: CaliforniaColoradoConnecticutHawaiiIllinoisMarylandNew YorkOregonVermont og Washington.

Illinois er en republikansk stat i dag, men kongresskvinne Tammy Duckworth (D) har en tosifret ledelse på senator Mark Kirk (R) ifølge målingene, og etter at sistnevnte måtte unnskylde seg for rasistiske slengbemerkninger i deres siste TV-debatt er det bare å konstatere at siste spiker er slått inn i kisten.

For republikanerne er disse femten statene trygge: AlabamaAlaskaArizonaArkansasGeorgiaIdahoIowaKansasKentuckyNorth DakotaOhioOklahomaSouth CarolinaSouth Dakota og Utah.

Dermed gjenstår ni usikre stater; åtte republikanske og en demokratisk. Husk at demokratene alt har «tatt» Illinois og derfor kun trenger å holde Nevada, samt ta tre av de øvrige åtte. I alle disse delstatene, bortsett fra to, er det så jevnt at begge partier har høyst plausible veier til seier, så alt fra «uavgjort» – at begge partier tar en stat fra hverandre – til syv i gevinst for demokratene er «innafor». Her kommer de, i den rekkefølgen valglokalene stenger, norsk tid:

MIDNATT

Todd Young. (Foto: Kongressen)
Todd Young. (Foto: Kongressen)

Indiana: Nesten hele staten, med unntak av noen fylker oppe rundt Chicago, følger østkysttid, og tradisjonelt har mediene begynt å offentliggjøre rundt midnatt. I «verste fall» venter de til kl. ett.

Republikanerne har brukt millioner av dollar de siste ukene på å hamre løs på at tidligere senator Evan Bayh (D) har blitt helt «Washington» i sine verdier og at han har tjent seg søkkrik på å drive lobbyvirksomhet for ting han stemte mot i Senatet. Kongressmann Todd Young (R) er nå oppe på siden av ham på de siste målingene og jeg tror nå at delstatens politiske legning og en seier til Trump vil sikre at han vinner. I tillegg kommer ubekreftede rykter om at demokratene er pessimister på Bayhs vegne og sistnevnte må satse på at navnet fortsatt trekker stemmer i delstaten (hans far var senator). Det kommer nok til å bli jevnt, men spådommen er svakt republikansk.

KLOKKEN 01:30

Richard Burr. (Foto: Kongressen)
Richard Burr. (Foto: Kongressen)

01:30: North Carolina – Senator Richard Burr (R) har ledet på nesten alle målinger og denne staten er vel, ved siden av Wisconsin, den av de helt jevne statene som har den klareste favoritten. Her blir det ekstremt jevnt også i presidentvalget og Burr kommer ikke til å vinne med stor margin, men er moderat favoritt. Han har knyttet seg sterkt opp mot Trump og kan vel være glad for at demokratene nominerte en såpass svak kandidat som tidligere delstatsrepresentant Deborah RossSvakt republikansk.

KLOKKEN 01:00/02:00

Kelly Ayotte. (Foto: Kongressen)
Kelly Ayotte. (Foto: Kongressen)

New Hampshire: Delstatens to mest populære politikere og deres støttespillere har sunket mange millioner inn i denne valgkampen. Senator Kelly Ayotte (R) har en knapp ledelse på gjennomsnittet av målingene, men er trolig avhengig av at en del Clintonvelgere splitter stemmene. Hun og guvernør Maggie Hassan (D) hadde sin siste debatt rett før helgen og begge var svært defensive og livredde for å gjøre feil, så det er tydelig at også de interne målingene viser dødt løp. Merk at de aller fleste valglokalene i denne staten stenger klokken 01:00, så vi får muligens tallene såpass tidlig. Veldig svakt republikansk.

KLOKKEN 02:00

Marco Rubio. (Foto: Kongressen)
Marco Rubio. (Foto: Kongressen)

Florida: Mesteparten av delstaten ligger i den østlige tidssonen og stenger dermed 01:00, så det kan tenkes tall begynner å lekke så tidlig. Associated Press og TV-selskapene vil imdlertid ikke begynne å poste tall før 02:00, når «håndtaket» i nordvest har stengt.

Målingene har vist bittelitt tiltetting, men senator Marco Rubio (R) har ledet på samtlige (eller ligget likt) og jeg holder dette fortsatt som trolig republikansk. Rubio har klokelig holdt kjeft om Trump i valgkampens siste uker og kommer trolig til å ligge minst et par prosentpoent foran ham når stemmene er talt opp. Det er fortsatt jevnt på papiret her, men jeg kommer til å bli meget overrasket om Rubio taper dette.

Roy Blunt. (Foto: Kongressen)
Roy Blunt. (Foto: Kongressen)

Missouri: Denne staten er muligens den jevneste av dem alle, men senator Roy Blunt (R) har ledet på de fleste målinger og Trump kommer til å vinne ganske klart her. Blunt har vist seg elendig til å føre valgkamp, men kan håpe at en tilstrekkelig stor seier i presidentvalget vil være nok. Administrasjonsminister Jason Kander (D) har ført en mye bedre valgkamp, men på samme måte som Heck i Nevada (og i noen grad Bayh i Indiana) kjemper han mot strømmen. Det svakeste av svakt republikansk.

Katie McGinty. (Foto: Twitter)
Katie McGinty. (Foto: Twitter)

Pennsylvania: Senator Pat Toomey (R) er i alvorlige vansker. Han ligger under på de fleste målingene og Trump gjør det såpass mye dårligere enn Clinton at det kan bli vanskelig for senatoren å trekke inn nok demokrater til å få en ny periode, selv om han kan håpe at tilstrekkelig mange ønsker å begrense hennes makt og dermed unnlater å stemme på Katie McGinty (D), som i stor grad er en partikanin. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 03:00

John Kennedy. (Foto: State of LA)
John Kennedy. (Foto: State of LA)

Louisiana: Alle målinger tyder nå på at finansminister John Kennedy (R) vinner første runde, og med minst en republikaner videre til andre runde, skal dette valget være i boks. Jeg beholder denne staten som trolig republikansk og vil bli veldig overrasket om ikke dette vervet forblir på deres hender. Merk at denne delstaten har et særegent valgsystem, der valgdagen i november fungerer som et primærvalg, med andre runde lørdag 10. desember.

Russ Feingold. (Foto: Facebook)
Russ Feingold. (Foto: Facebook)

Wisconsin: Senator Ron Johnson (R) har i et par år vært regnet for «dead man walking» mot mannen han slo i 2010, tidligere senator Russ Feingold. En svak tiltetting på målingene og økt pengebruk også fra demokratenes side i delstaten i de siste par ukene har gitt republikanerne nytt håp; noen av de beste målerne har valget helt jevnt, eller sågar Johnson i tet. Jeg tror nok det er for lite og for sent, men en Johnsonseier her ville vært valgkampens største comeback. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 04:00

(Foto: Kandidatens hjemmeside)
(Foto: Kandidatens hjemmeside)

Nevada: Demokraten Katherine Cortez-Masto har så vidt tatt igjen republikaner Joe Heck på målingene, selv om det skal sies at Heck leder hos de «beste» målerne og at han nok objektivt har drevet den beste valgkampen. Delstaten pleier dog, som tidligere nevnt, å undervurdere demokratene og når vi legger til at Clinton kommer til å vinne, er staten fortsatt svakt demokratisk. Staten stenger imidlertid såpass sent at det meget vel kan være onsdag formiddag i Norge før vi vet hvem som blir senator herfra, og kanskje også hvilket parti som vil styre Senatet i de neste to årene.

Mitt beste tips er altså at demokratene vinner netto 3 seter i natt – Illinois, Pennsylvania og Wisconsin. Antallet er uendret fra forrige stalltips, men Indiana bytter plass med Pennsylvania. Republikanerne tar ingen demokratiske stater, men beholder et syltynt 51-49 flertall i Senatet.

Her er høstens siste vurdering av valgene til Repesentantenes hus. Alle 435 seter er på valg, men i siste Stalltips er det igjen bare 43 distrikter med reell konkurranse om plassen.

Paul Ryan. (Foto: Kongressen)
Speaker i Huset, Paul Ryan. (Foto: Kongressen)

Etter valget i 2014 fikk republikanerne 247 og demokratene 188 Representanter; førstnevntes største flertall siden valget i 1928. Før nattens valg tror jeg at demokratene har 181 sikre seter, mot republikanernes 211. Merk at en uforutsett stor seier til Hillary Clinton eller Donald Trump, kan sette selv normalt trygge seter i fare. Det er dog ingenting i målingene som tilsier at det skal skje.

Av de 43 utsatte setene, klassifiserer jeg 31 som «svake» og 12 som «trolige». Det er 13 svake seter med demokratiske favoritter mot 18 med republikanske. Kun 2 av de 12 trolige har demokratene i føringen; 10 har republikanere.

Mitt beste tips tirsdag morgen er at demokratene vinner netto åtte seter. Dette er en økning på fem fra forrige stalltips. Jeg vil videre anslå at alt fra fem til femten seters gevinst for demokratene er «innafor» et normalresultat i natt.

Jeg tipper at demokratene erobrer følgende ti distrikt: FL-10, FL-13, MN-2, NV-3, NV-4, NH-1, NJ-5, NY-19, TX-23 og VA-4. Republikanerne vinner trolig bare to: FL-2 og FL-18.

Jeg tar distriktene i den rekkefølgen valglokalene stenger:

MIDNATT

Trey Hollingsworth. (Foto: Hjemmeside)
Trey Hollingsworth. (Foto: Hjemmeside)

Indianas 9. distrikt: Kongressmann Todd Young (R) stiller til Senatet. Republikanerne nominerte den rike forretningsmannen Troy Hollingsworth, som hadde null politisk erfaring og null tilknytning til distriktet. Han har ført en upersonlig valgkamp og satste på økonomisk overtak, med masse TV-reklame. Demokratene nominerte fylkesråd Shelli Yoder, som faktisk har et visst navn i området, både som tidligere Miss Indiana og som kandidat i 2012. Hollingsworth er fortsatt favoritt, men en seier til Yoder kan ikke utelukkes. Svakt republikansk.

KLOKKEN 01:00

(Merk at alle Floridas utsatte kongressdistrikter ligger i den østligste tidssonen og valglokalene her stenger kl. 01:00.)

John Mica. (Foto: Kongressen)
John Mica. (Foto: Kongressen)

Floridas 7. distrikt: Kongressmann John Mica ble tegnet inn i et mer demokratisk sete, og den fargerike og kontroversielle republikaneren har hatt store problemer med å tilpasse seg. Han har knapt valgkampmedarbeidere og ingen pressesekretær, pengeinnsamlingen har vært dårlig og det er først de siste to ukene han har hatt penger til TV-reklame. Republikanernes valgkamporganisasjon har skutt inn millioner de siste ukene for å overkomme demokratenes økonomiske overtak. Dette partiet nominerte den unge konsulenten Stephanie Murphy, som har samlet inn gruelig mye penger og vært høyt og lavt med sin mer tradisjonelle valgkamp. Mica var populær i sitt gamle distrikt og pleide alltid å vinne med en god del demokratiske stemmer, men de nye velgerne kan være det som endelig gjør kål på ham. Svakt republikansk.

Charlie Crist. (Foto: Facebook)
Charlie Crist. (Foto: Facebook)

Floridas 13. distrikt: Kongressmann David Jollys sete ble, i likhet med Micas, tegnet mer demokratisk og republikaneren boikottes i tillegg av sitt eget partis valgkamporganisasjon fordi han tillot seg å kritisere dem offentlig. Demokratene nominerte partibytter og tidligere guvernør Charlie Crist, som til tross for tidligere ydmykende tap og et rykte som en av landets største politiske opportunister, har hatt en viss ledelse på målingene. Men er det noen som kan tape dette i siste sekund, er det Crist. Svakt demokratisk.

Brian Mast. (Foto: Facebook)
Brian Mast. (Foto: Facebook)

Floridas 18. distrikt: Kongressmann Patrick Murphy (D) stiller til Senatet. Demokratene nominerte forretningsmann Randy Perkins, mens republikanerne nominerte veteran Brian Mast, som mistet begge ben i Afghanistan. Valgkampen har vært skitten, med gjensidige anklager om økonomiske misligheter og snusk. Distriktet skal være svakt republikansk, og siden det meste tyder at Trump tar det, holder jeg også Mast for knapp favoritt. Svakt republikansk.

Carlos Curbelo. (Foto: Kongressen)
Carlos Curbelo. (Foto: Kongressen)

Floridas 26. distrikt: Kongressmann Carlos Curbelo (R) ble også tegnet inn i et mer demokratisk sete, men han har alt en viss erfaring med å vinne med demokratiske stemmer og han møter mannen han slo i 2014, tidligere kongressmann Joe Garcia. Sistnevnte har et kjent navn i distriktet, men har vært involvert i flere skandaler og ble bare valgt i 2012 fordi republikaneren han stilte mot hadde enda flere skandaler. Distriktet heller demokratisk, men valgkampen gjør at jeg faktisk tror Curbelo kan klare dette. Svakt republikansk.

Carol Shea-Porter. (Foto: Twitter)
Carol Shea-Porter. (Foto: Twitter)

New Hampshires 1. distrikt: Her er det duket for det fjerde oppgjøret (!) mellom sittende kongressmann Frank Guinta (R) og tidligere kongresskvinne Carol Shea-Porter (D). Guinta har hatt sin andel personlige, økonomiske skandaler, og har ligget under på målingene, selv om avstanden har minsket litt. Shea-Porter er imidlertid ingen inspirerende kandidat og i tillegg stiller den uavhengige millionæren Shawn O’Connor, som opprinnelig var påmeldt til det demokratiske primærvalget. Han har ingen sjanse til å vinne, men kan trekke nok stemmer fra Shea-Porter til at Guinta tross alt tar dette hjem. Merk at formelt stenger New Hampshire 02:00, men nesten alle stemmelokaler lukker en time før, så vi får trolig tall klokken 01:00. Svakt demokratisk.

Tom Garrett. (Foto: Facebook)
Tom Garrett. (Foto: Facebook)

Virginias 5. distrikt: Kongressmann Robert Hurt (R) avstår fra gjenvalg og republikanere nominerte delstatssenator Tom Garrett, mens demokratene nominerte fylkesråd Jane Dittmar. Distriktet favoriserer Garrett og han har et klart økonomisk overtak, men Dittmar er en seriøs kandidat. Trolig republikansk.

Barbara Comstock. (Foto: Kongressen)
Barbara Comstock. (Foto: Kongressen)

Virginias 10. distrikt: Kongresskvinne Barbara Comstock (D) holdt dette vippesetet greit i 2014 og ryktes å ha ambisjoner om opprykk til Senatet i 2017, når det trolig blir et suppleringsvalg til senator og visepresidentkandidat Tim Kaines sete. Hun møter forretningskvinne LuAnn Bennett, som tidligere var gift med ex-kongressmann Jim Moran (D). Bennett har sopt inn flust med cash, men det har Comstock også og interne målinger viser sistnevnte i tet. Trolig republikansk.

KLOKKEN 02:00

Brad Schneider. (Foto: Kongressen)
Brad Schneider. (Foto: Kongressen)

Illinois 10. distrikt: Her er det duket for oppgjør nummer tre mellom kongressmann Bob Dold (R) og tidligere kongressmann Brad Schneider (D). Dold er en moderat som har holdt avstand fra Trump så godt det lar seg gjøre og han har samlet inn mye penger. Schneider er steinrik og har i tillegg distriktets legning på sin side. De to foregående valgene var meget jevne og dette er så jevnt som mulig. Her kan jeg like godt kaste terning, men sier svakt republikansk.

Mike Bost. (Foto: Kongressen)
Mike Bost. (Foto: Kongressen)

Illinois 12 distrikt: Kongressmann Mike Bost (R) tok noe overraskende seier i 2014, men enda mer overraskende er det at han synes å ha fått et godt grep om vippesetet. Demokratene nominerte advokat C. J. Baricevic. Bost er klar favoritt, men pengeinnsamling og distriktets legning tilsier at han ikke kan være helt trygg. Svakt republikansk.

Bruce Poliquin. (Foto: Kongressen)
Bruce Poliquin. (Foto: Kongressen)

Maines 2. distrikt: Kongressmann Bruce Poliquin (R) vant dette åpne setet noe overraskende i 2014, da han slo tidligere delstatssenator Emily Cain (D). Hun er tilbake for en ny runde og målingene tyder på svært jevnt løp. Svakt republikansk.

Tim Walberg. (Foto: Kongressen)
Tim Walberg. (Foto: Kongressen)

Michigans 7. distrikt: Den konservative republikaneren Tim Walberg har aldri kunnet føle seg helt trygg i dette svakt republikanske setet og i år får han seriøs konkurranse fra delstatsrepresentant Gretchen Driskell (D). Svakt republikansk.

Josh Gottheimer. (Foto: Twitter)
Josh Gottheimer. (Foto: Twitter)

New Jerseys 5. distrikt: Kongressmann Scott Garrett (R) har lenge vært en god del mer konservativ enn distriktets velgermasse skulle tilsi. I år har han en meget sterk motkandidat i advokat Josh Gottheimer (D), som tidligere var taleskriver for Bill Clinton. Garrett har hatt noen uheldige uttalelser om homofile, som har fått noen av de største pengedonorene til å flykte til demokratene og i tillegg nekter den republikanske valgkamporganisasjonen å løfte en finger for å bistå ham. Distriktets republikanske velgere kan redde Garrett, men de kan like gjerne bestemme seg for at nok er nok. Svakt demokratisk.

Brian Fitzpatrick. (Foto: Hjemmeside)
Brian Fitzpatrick. (Foto: Hjemmeside)

Pennsylvanias 8. distrikt: Her takker representant Mike Fitzpatrick (R) for seg og republikanerne nominerte like så godt broren, tidligere FBI-agent Brian Fitzpatrick til å overta. Demokratene nominerte delstatsrepresentant Steve Santarsiero. Fitzpatrick har en viss nytte av etternavnet og distriktet er vennligsinnet overfor republikanere nedover på stemmeseddelen. Svakt republikansk.

Lloyd Smucker. (Foto: Facebook)
Lloyd Smucker. (Foto: Facebook)

Pennsylvanias 16. distrikt: Kongressmann Joe Pitts (R) avstår fra gjenvalg og republikanerne nominerte delstatssenator Lloyd Smucker til å erstatte ham. Republikanerne har en formidabel valgkampmaskin i dette distriktet, men Smucker har ikke vist gode takter og demokratenes kandidat, konsulent Christina Hartman har samlet inn mye penger. Smucker burde lagt denne ballen død, i stedet er dette nå kun trolig republikansk.

Pete Gallego. (Foto: Facebook)
Pete Gallego. (Foto: Facebook)

Texas 23. distrikt: Husets eneste fargede republikaner, Will Hurd (R), må ut i omkamp mot mannen han beseiret i 2014, tidligere kongressmann Pete Gallego. Begge er gode, seriøse kandidater med masse penger samlet inn. Distriktet er imidlertid litt mer demokratisk i presidentvalgår og i tillegg tyder mye på at Clinton har gjort det brukbart her. Dette er også et valg så jevnt at jeg kunne kastet terning, men jeg tipper svakt demokratisk.

KLOKKEN 03:00

Tom O'Halleran. (Foto: Twitter)
Tom O’Halleran. (Foto: Twitter)

Arizona 1. distrikt: Kongresskvinne Ann Kirkpatrick (D) stiller til Senatet. Demokratene nominerte ex-republikaner og tidligere delstatssenator Tom O’Halleran, som er en traust, men trygg politiker. Republikanerne nominerte den skandaleomsuste fylkessheriffen i Pinal County, Paul Babeu. Distriktet heller svakt republikansk og partiet hadde det før Kirkpatrick, men Babeu har trolig i overkant mye personlig baggasje til å vinne det tilbake. Svakt demokratisk.

Martha McSally (Foto: Kongressen)
Martha McSally (Foto: Kongressen)

Arizona 2. distrikt: Kongresskvinne Martha McSally (R) ser ut til å ha fått et brukbart grep om dette vippesetet, som hun tok med syltynn margin i 2014. Demokratene nominerte tidligere delstatsrepresentant Matt Heinz, som er en seriøs kandidat. Trolig republikansk.

Scott Tipton. (Foto: Kongressen)
Scott Tipton. (Foto: Kongressen)

Colorado 3. distrikt: Kongressmann Scott Tipton (R) sitter i et moderat konservativt sete, og får tøff motstand fra tidligere deltatssenator Gail Schwartz (D). Målingene er visstnok jevnere enn man skulle tro og jeg tør ikke annet enn å vurdere denne til svakt republikansk.

Mike Coffman. (Foto: Kongressen)
Mike Coffman. (Foto: Kongressen)

Colorado 6. distrikt: Kongressmann Mike Coffman (R) har i flere år vært nederlagsdømt av demokratene, men har likefullt kloret seg til seier i november. I 2016 møter han lederen av delstatssenatet, Morgan Carroll (D). Jeg tror velgerne setter pris på den uavhengige Coffman, som har gjort det klart at han ikke stemmer på Trump. Svakt republikansk.

Jack Bergman. (Foto: Facebook)
Jack Bergman. (Foto: Facebook)

Michigan 1. distrikt: Kongressmann Dan Benishek (R) tar ikke gjenvalg i dette vippesetet. Det republikanske primærvalget endte med en overraskende seier til den pensjonerte generalen Jack Bergman, som seilte opp mens de to hovedkandidatene nuket hverandre. Bergman har null politisk erfaring og har hengt etter i pengeinnsamlingen. Demokratene nominerte tidligere delstatspartileder Lon Johnson, som har samlet inn mye penger. Begge kandidater er «transplants», dvs. de kommer ikke opprinnelig fra Michigans øverste, nordvestlige halvøy, som utgjør mesteparten av distriktet (og der deler ligger i den midtvestlige tidssonen), men jeg tipper Bergmans noe sterkere tilknytning kan bli utslagsgivende. Svakt republikansk.

Angie Craig. (Foto: Facebook)
Angie Craig. (Foto: Facebook)

Minnesota 2. distrikt: Republikaneren John Kline har holdt dette vippesetet i flere år, men avstår fra gjenvalg. Partiet nominerte den konservative spaltisten og radioverten Jason Lewis, en kandidat helt i Trumps ånd, med diverse tvilsomme kommentarer om kvinner og minoriteter gjennom årene. Demokratene fikk sin drømmekandidat, forretningskvinne Angie Craig, som har samlet inn mye mer penger enn Lewis. Craig har dog ikke dominert valgkampen slik mange (undertegnede inkludert) hadde trodd og både målinger og partienes pengebruk tyder på at dette er jevnt. Svakt demokratisk.

Rick Nolan. (Foto: Kongressen)
Rick Nolan. (Foto: Kongressen)

Minnesota 8. distrikt: De rurale strøk av Minnesota er et av områdene hvor Trump kommer til å gjøre det bra; mange velgere med lav utdanning og lav inntekt og i dette tilfellet også en inngrodd mistro til alt som smaker av globalisering og innovasjon. Kongressmann Rick Nolan (D) vant knapt i 2014 mot forretningsmann Stewart Mills (R), som forsøker igjen. Om Mills vinner dette, kan han takke Trump, men jeg har fortsatt Nolan som svak favoritt. Svakt demokratisk.

Brad Ashford. (Foto: Kongressen)
Brad Ashford. (Foto: Kongressen)

Nebraska 2. distrikt: Dette vippesetet holdes av ex-republikaner Brad Ashford (D), som tok det fra en svak republikaner i 2014. Republikanerne hadde problemer med å skaffe gode kandidater og måtte nøye seg med tidligere general Don Bacon, som har lite politisk erfaring. Dette distriktet, selv om det ligger i sterkt konservative Nebraska, ble vunnet av Barack Obama i 2008 og jeg tror nå at demokratene beholder det i to år til. Svakt demokratisk.

Lee Zeldin. (Foto: Kongressen)
Lee Zeldin. (Foto: Kongressen)

New York 1. distrikt: Republikaneren Lee Zeldin tok dette vippesetet fra en demokrat i 2014 og får sterk motstand fra bystyremedlem Anna Throne-Holst (D),som har samlet inn mye penger. Zeldin har imidlertid drevet en taktisk god valgkamp og ledet overlegent på siste uavhengige måling. Marginen blir nok ikke så stor, men jeg tror dette valget ligger i kategorien svakt republikansk – på grensen til trolig.

Tom Suozzi. (Foto: Twitter)
Tom Suozzi. (Foto: Twitter)

New York 3. distrikt: Demokraten Steve Israel tar ikke gjenvalg og republikanerne været straks en mulighet til å kapre dette vippesetet. De nominerte delstatssenator Jack Martins, mens demokratene nominerte tidligere fylkesråd Tom Suozzi, som av mange ble ansett som gårsdagens mann. I dette velstående distriktet er imidlertid Trump lite populær, og Martins har måttet kjempe i sterk motvind på målingene. Trolig demokratisk.

Zephyr Teachout. (Foto: Facebook)
Zephyr Teachout. (Foto: Facebook)

New York 19. distrikt: Den moderate republikaneren Chris Gibson avstår fra gjenvalg. Han ville vært trygg i dette vippesetet, men i sted blir det nå en meget jevn batalje mellom tidligere delstatsrepresentant John Faso (R) og professor, aktivist og Bernie Sanders-tilhenger Zephyr Teachout. Faso var blant de få «rene» politikere i en gjennomkorrupt delstatsforsamling og gjorde det brukbart som partiets guvernørkandidat i 2006. Teachout flyttet ganske nylig til distriktet og har sitt daglige virke i New York City, noe som i utgangspunktet er suspekt for folk fra andre deler av staten. Målingene viser jevnt løp, men Teachout har ligget litt foran og har drevet en energisk valgkamp. Meeeeget svakt demokratisk.

Claudia Tenney. (Foto: Facebook)
Claudia Tenney. (Foto: Facebook)

New York 22. distrikt: Dette vippesetet forlates av den moderate republikaneren Richard Hanna. Til å erstatte ham nominerte republikanerne den konservative delstatsrepresentanten Claudia Tenney, som var nær ved å vippe ut Hanna i primærvalget i 2014. Demokratene nominerte fylkesråd Kim Myers og i tillegg stiller den velstående forretningsmannen Martin Babinec som uavhengig. Han har fått støtte fra flere republikanere i området og sier han vil sitte med republikanerne i Huset om han blir valgt. Situasjonen er uoversiktlig og Babinec er trolig den eneste uavhengige kandidaten i landet, med en sjanse til å vinne i natt. Jeg tror imidlertid at som tredjekandidater flest, vil hans oppslutning dale og Tenney vil tjene mest på det. Svakt republikansk.

Tom Reed. (Foto: Kongressen)
Tom Reed. (Foto: Kongressen)

New York 23. distrikt: Kongressmann Tom Reed (R) hadde en «close call» i 2012, men har formodentlig lært. Demokratene stiller med John Plumb, som er medlem av det nasjonale sikkerhetsrådet og en god kandidat. Dog, trolig republikansk.

John Katko. (Foto: Kongressen)
John Katko. (Foto: Kongressen)

New York 24. distrikt: I dette moderat demokratiske setet sitter en av de største anomalier i amerikansk politikk for tiden, republikaneren John Katko. Til tross for at dette setet ga Obama hele 57% i 2012, ga de Katko en 20%-seier i 2014. Han var ansett som en av de mest sårbare republikanerne før valgkampen, men har hatt en solid ledelse på målingene mot Colleen Deacon (D). Trolig republikansk.

Louise Slaughter. (Foto: Kongressen)
Louise Slaughter. (Foto: Kongressen)

New York 25. distrikt: Kongresskvinne Louise Slaughter (D) fikk sitt livs sjokk i 2014, da den ukjente republikaneren Mark Assini kom farlig nær å ta dette setet, som både hun og andre (igjen, også undertegnede) hadde ansett som trygt. Assini prøver seg på nytt, men denne gangen er Slaughter bedre forberedt. Trolig demokratisk.

KLOKKEN 04:00

Rod Blum. (Foto: Kongressen)
Rod Blum. (Foto: Kongressen)

Iowa 1. distrikt: Kongressmann Rod Blum (R) vant knapt i 2014 og har stemt mye mer konservativt enn distriktets politiske legning skulle tilsi. Han var derfor ansett som meget utsatt i år. Han har imidlertid bygget en profil som motstander av alt fra Washington, og er flink til å ta vare på distriktet sitt. Det har gitt ham en moderat ledelse på målingene over demokratenes kandidat, bystyremedlem Monica Vernon. I tillegg kan det se ut til at Blum får noe drahjelp av Trump. Svakt republikansk.

David Young. (Foto: Kongressen)
David Young. (Foto: Kongressen)

Iowa 3. distrikt: Kongressmann David Young (R) ble nominert av distriktspartimøtet, etter å ha kommet på femteplass i primærvalget (i Iowa går nominasjonen til partimøtet dersom ingen tar over 35% i valget) og han hadde ingen overbevisende seier i november. I år har han imidlertid imponert med en solid pengeinnsamling og en solid valgkamp mot veteran Jim Mowrer (D), som tapte mot Steve King i det 4. distriktet i 2014. Trolig republikansk.

Danny Tarkanian. (Foto: Twitter)
Danny Tarkanian. (Foto: Twitter)

Nevada 3. distrikt: Kongressmann Joe Heck (R) stiller til Senatet. Republikanerne nominerte bankmann Danny Tarkanian, som har stilt til flere verv tidligere og tapt alle. Demokratene nominerte forretningskvinne Jacky Rosen. Ingen av disse var sine partiers førstevalg, men alt tyder på at Nevada går for Clinton og hun vil trolig trekke andre kandidater med seg. Svakt demokratisk.

Ruben Kihuen. (Foto: Facebook)
Ruben Kihuen. (Foto: Facebook)

Nevada 4. distrikt: Kongressmann Cresent Hardy (R) var en stor overraskelse i 2014 og vant pga katastrofalt lav valgdeltagelse blant demokratene. Han har jobbet hardt i distriktet, men i et normalår skal det mye til for at distriktet går republikansk. Demokratene stiller med delstatssenator Ruben Kihuen. Forhåndsstemmene tyder på at de er oppildnet i år og da skal Hardy få det vanskelig. Svakt demokratisk.

Mia Love. (Foto: Kongressen)
Mia Love. (Foto: Kongressen)

Utah 4. distrikt: Kongresskvinne Mia Love (R) tok dette åpne distriktet på andre forsøk i 2014, men var nær ved å tape det, selv om velgermassen er overveiende konservative. I år har hun jobbet hardere i selve distriktet, og hatt mindre fokus på nasjonale opptredener (som svart, kvinnelig republikaner var hun ettertraktet på talkshowene i 2012/14). Det har gitt seg utslag i bedre målinger mot kandidaten fra 2014, advokat Doug Owens (D). Etter den dårlige prestasjonen forrige gang må hun imidlertid godta at jeg har mine tvil til henne også i år. Svakt republikansk.

KLOKKEN 05:00

Ami Bera. (Foto: Kongressen)
Ami Bera. (Foto: Kongressen)

California 7. distrikt: Demokraten Ami Bera tok dette vippesetet fra en republikaner i 2012 med liten margin og ble gjenvalgt i 2014 med enda mindre å gå på. Hans far ble i år tiltalt og dømt for brudd på de strenge finanseringslovene i forbindelse med valgene i 2010 og 2012 og selv om kongressmannen selv har gått klar, har republikanerne brukt skandalen for alt den er verdt. Deres kandidat er fylkessheriff i Sacramento, Scott Jones. Han er godt kjent og populær, men sliter med Trump i en stadig mer latinsk delstat. Svakt demokratisk.

Jeff Denham. (Foto: Kongressen)
Jeff Denham. (Foto: Kongressen)

California 10. distrikt: Republikaneren Jeff Denham sitter i et vippesete, men tok 56% mot birøkter Michael Eggman (D) i 2014. Det blir omkamp i år og Denham er fortsatt favoritt. Trolig republikansk.

David Valadao. (Foto: Kongressen)
David Valadao. (Foto: Kongressen)

California 21. distrikt: Republikaneren David Valadao sitter i et tungt latinsk distrikt, men har allikevel blitt valgt to ganger med støtte fra mange demokratiske velgere. Demokratene nominerte advokaten Emilio Huerta, i strid med ønskene til det lokale partiapparatet. Jeg tipper Valadao får gjenvalg, men er åpen for at dette setet meget vel kan ryke, dersom nok hispanjoler vil sende en melding til Trump. Svakt republikansk.

Salud Carbajal. (Foto: Facebook)
Salud Carbajal. (Foto: Facebook)

California 24. distrikt: Kongresskvinne Lois Capps (D) takker av. Distriktet er moderat venstrevridd, men ikke dramatisk mye. Demokratene nominerte fylkesråd Salud Carbajal, mens republikanerne nominerte forretningsmann Justin Fareed. Begge har sopet inn penger og ført en aktiv valgkamp. Distriktet heller såpass demokratisk at Carbajal er favoritt, men Fareed har imponert og jeg vil ikke på noen måte utelukke ham. Svakt demokratisk.

Steve Knight. (Foto: Kongressen)
Steve Knight. (Foto: Kongressen)

California 25. distrikt: Den verdikonservative republikaneren Steve Knight kan få det vanskelig mot den demokratiske advokaten Bryan Caforio. Sistnevnte ble, som Huerta i distrikt 21, nominert mot de lokale aktivistenes vilje og det kan muligens hjelpe Knight noe. Svakt republikansk.

Darrell Issa. (Foto: Kongressen)
Darrell Issa. (Foto: Kongressen)

California 49. distrikt: Kongressmann Darrell Issa (R) gjorde det overraskende svakt mot advokat Douglas Applegate (D) i primærvalget i juni. Et par målinger viste Applegate helt i ryggen på Issa, men det var før det ble kjent at Applegate hadde sine svin på skogen. Distriktet trender mot venstre, men enn så lenge: Trolig republikansk.

KLOKKEN 06:00

Don Young. (Foto: Kongressen)
Don Young. (Foto: Kongressen)

Alaska 1. distrikt: Kongressmann Don Young (R) har sittet trygt her siden han vant et suppleringsvalg i 1973. Han er blitt mer og mer grinete og sær for hvert år, og målingene har vist at Alaska går mot venstre. I år har demokratene en halvveis seriøs kandidat, tidligere avisutgiver Steve Lindbeck. Han har et kjent navn, har samlet inn en del cash og støttes av et par fagforeninger som tidligere har vært i lomma på Young. Dog har Young et enormt nettverk av kjentfolk etter å ha representert delstaten i 43 år og innbyggerne vil nok tenke seg om to ganger før de avsetter en pengemaskin som ham; han er berømt for sin evne til å trekke føderale dollar til Alaska. Trolig republikansk.

Her tar jeg kjapt opp tråden fra de tre foregående artiklene. Her er mine stalltips for guvernørvalgene, som det altså er tolv av i år.

Åtte stater styres av demokrater, fire av republikanere. Jeg anser nå DelawareOregon og Washington som trygt demokratiske, mens North Dakota og Utah er trygt republikanske.

Forskjellen fra forrige stalltips er at jeg tipper at både Indiana, New Hampshire og Vermont skifter parti, i tillegg til North Carolina. Resultatet blir dermed uavgjort; hvert parti tar to stater fra det andre partiet.

Selv om spådommen altså er uavgjort, vil alt fra pluss to til demokratene til pluss fem for republikanerne være «innafor» det normale, utfra målinger og annen kunnskap om disse statene. Nedenfor tar jeg en kjapp gjennomgang, med tidspunkt for når valglokalene stenger i den enkelte delstat:

MIDNATT

John Gregg. (Foto: Facebook)
John Gregg. (Foto: Facebook)

Indiana: Guvernør og visepresidentkandidat Mike Pence (R) risikerer å bli arbeidsledig etter valget, og tingenes tilstand er også vanskelige for hans håndplukkede erstatter, viseguvernør Eric Holcomb. Han har slitt med å presentere seg som noe mer enn en blek versjon av Pence, og selv om noen av målingene viser at han begynner å slå igjennom, er det kanskje for sent. Tidligere delstatsrepresentant John Gregg (D) har holdt en sentrumsprofil og har fortsatt en liten ledelse på målingene og er nå svak favoritt til å vinne. Donald Trump tar staten i presidentvalget og jeg tror Todd Young er favoritt i senatsvalget – men Indiana har valgt moderate demokrater til guvernører tidligere og de kan meget vel gjøre det igjen. Om Holcomb allikevel drar dette i land, kan han takke Trump. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 01:00

Chris Sununu. (Foto: Wikipedia)
Chris Sununu. (Foto: Wikipedia)

New Hampshire: Her er det like jevnt som i Indiana. De to eksekutivrådsmedlemmene Colin Van Ostern (D) og Chris Sununu (R) ligger side ved side, men her tror jeg kanskje velgerne er klare for en forandring. (Merk at de fleste valglokaler vil være stengt 01:00, og TV-selskapene pleier ikke ta hensyn til at noen stenger 02:00). Svakt republikansk.

Phil Scott. (Foto: State of VT)
Phil Scott. (Foto: State of VT)

Vermont: Her har viseguvernør Phil Scott (R) hatt ledelsen i fire målinger på rad og jeg tror han nå er svak favoritt til å bli guvernør. Det er egentlig helt fantastisk om så skjer, for velgerne kommer samtidig til å returnere senator Pat Leahy (D) til Washington med over 60% og en pluralitet sier at om de hadde valget, ville de sendt sosialisten Bernie Sanders til Det hvite hus. Men som nevnt i oktober: I lille Vermont er personlige egenskaper vel så viktig som partitilhørigheten og Scott har helt klart drevet en bedre valgkamp enn Sue Minter (D). Svakt republikansk.

KLOKKEN 01:30

Roy Cooper. (Foto: State of NC)
Roy Cooper. (Foto: State of NC)

North Carolina: Her har guvernør Pat McCrory (R) gjort en god jobb i etterkant av en storm som herjet delstaten og han har ledet på et par målinger. Snittet viser dog fortsatt en liten ledelse til justisminister Roy Cooper (D). Utfallet er ikke på noen måte gitt, men jeg holder på at det mest fornuftige er svakt demokratisk.

Jim Justice (Foto: Facebook)
Jim Justice (Foto: Facebook)

West Virginia: Dette er en av få stater hvor flertallet av velgerne støtter helhjertet opp om Trump. Delstaten har gått klart til høyre i føderale valg og også i noen delstatsvalg. Dog har den demokratiske kandidaten, forretningsmann Jim Justice, ledet standhaftig på nesten alle målinger av guvernørvalget. Republikanerne må håpe på at Trumps popularitet kan dra dem over mållinjen, noe som meget vel kan skje. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 02:00

Chris Koster. (Foto: State of MO)
Chris Koster. (Foto: State of MO)

Missouri: Her ser det ut til at justisminister Chris Koster (D) fortsatt har en liten ledelse på veteran Eric Greitens (R). Ledelsen har blitt mindre mot slutten, og Trumps klare seier kan gi Greitens fire år som guvernør, men Missouri har en lang tradisjon med å splitte stemmene mellom føderale og lokale valg. Svakt demokratisk.

KLOKKEN 04:00

Steve Bullock. (Foto: State of MT)
Steve Bullock. (Foto: State of MT)

Montana: Her er guvernør Steve Bullock (D) en stadig klarere favoritt til gjenvalg. Han er personlig populær og har rett og slett drevet en bedre valgkamp enn den verdikonservative Greg Gianforte (R). Staten kommer til å gå republikansk i presidentvalget, men det har ikke holdt velgerne fra å plukke demokratiske guvernører tidligere, inkludert Bullock i 2012. Trolig demokratisk.

DAGENS ARTIKLER

«How Much Did Comey Hurt Clinton’s Chances?» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «When FBI Director James Comey told Congress on Oct. 28 that he was reviewing additional emails pertinent to the case of Hillary Clinton’s email server, Clinton had an 81 percent chance of winning the election according to our polls-only forecast. Today, her chances are 65 percent according to the same forecast. The change corresponds with Clinton’s drop in the national popular-vote lead: from a 5.7-percentage-point lead in our estimate on Oct. 28 to a 2.9-point lead now — so a swing of about 3 points against her.»

«Trump is a threat to the West as we know it, even if he loses» av Anne Applebaum (Washington Post): «They share ideas and ideology, friends and funders. They cross borders to appear at one another’s rallies. They have deep contacts in Russia — they often use Russian disinformation — as well as friends in other authoritarian states. They despise the West and seek to undermine Western institutions.»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer