God morgen! Det er fredag 4. november, det er dødt løp mellom Clinton og Trump i vippestatene, og Mor­gen­kaffen er servert.

«This isn’t ‘Survivor,’ this isn’t ‘The Bachelorette.’ This counts!»

President Barak Obama, på et valgkamparrangement i Florida.

NYHETER

Kamp om posisjoner i det republikanske lederskapet i Representantenes hus. Medlemmene i det såkalte «Freedom Caucus» sikter mot å få posisjoner i det republikanske lederskapet i Representantenes hus i bytte mot å støtte en ny periode for Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) som Speaker. Dersom flertallet til republikanerne krymper, så vil Ryan bli mer avhengig av den mest ortodokse delen av partiet for å kunne styre. Republikanerne i Representantenes hus møtes den 15. november for å stemme over lederskapet i Huset. Deler av Freedom Caucus primærønske er å fjerne Paul Ryan, men det oppleves som vanskelig da Ryan har bred støtte innad i Det republikanske partiet. På tross av at de kan hindre at Ryan oppnår det flertallet han trenger, så har ikke Freedom Caucus et flertall blant republikanerne. Derfor ønsker de å lage en avtale som sikrer dem mer makt til å utfordre den republikanske partieliten. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 4 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 1,3% på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 65,6% (538s polls only-modell) og 86 % (The Upshot).

Meningsmålingene indikerer dødt løp i mange av vippestatene. De siste dagene har meningsmålingene indikert dødt løp i mange av de sentrale vippestatene. Ettersom det har blitt jevnere mellom Clinton og Trump på meningsmålingene blir disse statene viktige å følge da de mest sannsynlig vil avgjøre valget. De siste meningsmålingene fra New Hampshire indikerer at kandidatene ligger helt jevnt i staten. En måling fra Boston Globe/Suffolk University viser at kandidatene ligger helt likt med 42 prosent hver.

I en måling fra NBC News/Wall Street Journal leder Trump klart i Arizona med 5 prosentpoeng. I samme måling er det tilnærmet likt i Georgia, Trump leder i denne målingen med kun 1%. Dette indikerer at Clintons innsats for å snu Arizona ikke har den ønskede effekten. I North Carolina er det også jevnt på meningsmålingene, ifølge den siste målingen fra delstaten fra Quinnipiac University leder Clinton med kun 2 prosentpoeng over Trump med 48% mot 46%.

CNN/ORC har også gjennomført meningsmålinger i vippestatene. I Florida leder Clinton med 2 prosentpoeng, mens i Nevada leder Trump med 6 prosentpoeng. Samtidig gir forhåndsstemmingen håp for Clinton i Nevada. Nevada er en av statene med størst andel forhåndsstemming. Det er forventet at over en tredjedel av velgerne har stemt før valgdagen og etter 12 dager med stemming har demokratene bygd opp en stor fordel.

Clinton frir til høyt utdannede kvinner mot slutten av valgkampen. Hillary Clinton bruker valgkampens siste dager på kvinnelige velgere. Clinton håper at å få flere kvinner til å møte opp kan sørge for at hun vinner valget på tirsdag. Clinton har aktivt brukt tidligere miss universe Alicia Machado i valgkampen den siste tiden. Dette kan sees på som et grep for å skape kontraster til Donald Trump. Les mer.

Også Trump-kampanjen ønsker å fri til kvinnelige velgere. Melania Trump talte på torsdag til velgere i Pennsylvania. Hun prøvde å vinne tilbake igjen kvinnelige velgere som republikanerne har støtt i fra seg i løpet av valgkampen. Trump presenterte et budskap som går ut på at det politiske klimaet i landet har blitt giftig, særlig i sosiale medier. Hun mener at løsningen er å lære bort amerikanske verdier til barna. Slik som snillhet, medfølelse , respekt, veldedighet, forståelse og samarbeid. Talen står i klar kontrast til det budskapet som hennes ektemann, Donald Trump, har presentert under valgkampen. Les mer.

Meningsmålinger indikerer problemer for Trump med høyt utdannede kvinner. I en meningsmåling utført av Marquettte Law School leder Clinton med 21 prosentpoeng blant høyt utdannede hvite kvinner i Winsonsin. Dette er en gruppe som tidligere republikanske presidentkandidater har vunnet. Les mer. 

Trump-hotell bryter arbeidslovgivning. I en dom fra National Labor Relations Board ble et Trump-hotell i Las Vegas dømt for brudd på arbeidslovgivning. Hotellet har nektet å forhandle med fagforeningen til 500 av vaskehjelpene og restaurantarbeiderne på hotellet. Dommen kommer på et vanskelig tidspunkt for Trump som forsøker å vinne arbeiderne sine stemmer i flere av vippestatene. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Donald Trump Can´t Count on Those ´Missing White Voters´» av Nate Cohn (The Upshot): «Donald J. Trump and his supporters hope to overcome sweeping demographic shifts by rallying the support of “missing white voters” — disaffected, conservative populists who sat out the 2012 presidential election. Millions of these voters could be activated, the theory goes — enough to overcome the demographic changes that favor Hillary Clinton. Mr. Trump may yet win this election. But if he does, it probably won’t be because of a huge influx of Republican-leaning “missing” voters.»

«The Perfect Presidential Stump Speech» av Barton Sweim og Jeff Nussbaum  (FiveThirtyEight): «We asked former Republican speechwriter Barton Swaim and Democratic speechwriter Jeffrey Nussbaum to write a totally pandering bipartisan stump speech for an imaginary presidential candidate — one who espouses only positions that a majority of voters agree with. Here’s the speech they wrote, including notes to explain their phrasing, behind-the-scenes tips on appealing to voters and the data they used to decide which positions to take.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer