God morgen! Det er torsdag 3. november, Trump nærmer seg stadig Clinton på meningsmålingene, Obama jobber knallhardt for Clinton-kampanjen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«All the progress we hope to make over the next eight years, all of that goes out of the window if we don’t win this election. And we don’t win this election, potentially, if we don’t win North Carolina. So I hate to put a little pressure on you, but the fate of the republic rests on your shoulders.»

Obama under et valgmøte i Nord-Carolina på onsdag.

NYHETER

Obama med kritikk av FBI. I et intervju med NowThisNews som ble sendt på onsdag, uttalte Obama seg kritisk til FBIs håndtering av de nye e-postene som ble avdekket i tilknytning til etterforskningen av Clintons e-post server:

«I do think that there is a norm that when there are investigations, we don’t operate on innuendo and we don’t operate on incomplete information and we don’t operate on leaks. We operate based on concrete decisions that are made.»

Minoritetsleder i Huset Nancy Pelosi (D-California, 12. disktrikt) fulgte opp kritikken i et intervju med CNN onsdag, og selv om hun ikke vil kommentere om FBI-direktør James Comey burde gå av, uttalte hun at «Maybe he’s not in the right job. I think that we have to just get through this election and just see what the casualties are along the way.»  Les mer her og her.

#2016SIRKUSET

Det er 5 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 1,7 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 69,1 % (538s polls only-modell) og 87 % (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Obama forsøker å piske opp entusiasme i Florida.  Som vi skrev i gårsdagens Morgenkaffe har Clinton problemer med å skape entusiasme blant afro-amerikanske velgere i Florida. I et radiointervju med Tom Joyner fremhevet Obama at alt som er oppnådd i hans administrasjon vil stå i fare dersom Trump blir valgt:

«And I know that there are a lot of people in barbershops and beauty salons, you know, in the neighborhoods who are saying to themselves ‘We love Barack, we love — we especially love Michelle — and so, you know, it was exciting and now we’re not excited as much. You know what? I need everybody to understand that everything we’ve done is dependent on me being able to pass the baton to somebody who believes in same things I believe in».

Obama er populær om dagen og antas å være en av Clintons mest effektive surrogater. Les mer.

Hvite nasjonalistgrupper påstår de planlegger valgsabotasje. En rekke grupper med tilknytning til den hvite nasjonalistbevegelsen, herunder Ku Klux Klan, The Oath Keepers og the American Freedom Party, har ifølge Politico planer om å involvere seg i valgprosessen kommende tirsdag. Det opplyses at flere av gruppene oppforder sine medlemmer til å holde øye med valglokalene på valgdagen. På nettsiden «The Right Stuff» hevdes det at medlemmer vil distribuere alkohol og marijuana med den hensikt å sørge for at afroamerikanske velgere ikke møter opp på valgdagen. Mark Potok i organisasjonen Southern Poverty Law Center mener det er naturlig å se truslene i sammenheng med Trumps retorikk de siste ukene:

«The possibility of violence on or around Election Day is very real. Donald Trump has been telling his supporters for weeks and weeks and weeks now that they are about to have the election stolen from them by evil forces on behalf of the elites.»

På tross av Trumps gjentatte påstander om at valget er «rigged» i hans disfavør, er imidlertid den eneste personen som så langt er arrestert for valgjuks en av Trumps velgere.

 

Trump ber Clinton-velgere trekke stemmene sine. En rekke stater har muligheten for å avgi stemmen før valgdagen, og millioner av amerikanere har allerede benyttet seg av denne muligheten. På onsdag gikk Trump ut på Twitter og anmodet Clinton-velgere om å trekke sine stemmer:

DAGENS ARTIKLER

«The Conservative Case for Voting for Clinton» av David Frum (The Atlantic): «Why support a candidate who rejects your preferences and offends your opinions? Don’t do it for her—do it for the republic, and the Constitution.»

«When Hillary and Donald Were Friends» av Maureen Dowd (New York Times): «The friendship, on both sides, was a transaction. Not personal, as they say in the “The Godfather” — just business. Trump’s life in New York was all about promoting the brand and making money for the family business. It was the same for the Clintons. A former Clinton White House official puts it more bluntly: “This was a classic Clinton go-where-the-money-is move.”»

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer