God morgen! Det er onsdag 2. november, noe er på gang i North Dakota, mens Clinton sliter med lav valgoppslutning blant afroamerikanere i Florida, og morgenkaffen er servert.

«My reaction is pretty clear: I. Told. You. So. All their talk about enthusiasm in the black community was bullshit. Bullshit. In September, I said they had time to fix the problem. Now we’re a week away from the election and they can’t fix it. Let’s hope the Hispanic vote bails her out.»

Leslie Wimes, grunnlegger av Democratic African-American Women Caucus, i et intervju med Politico, etter at tall fra forhåndsstemmer i Florida viser lav valgdeltakelse blant afroamerikanere.

Nyheter

Hva er det som foregår i North Dakota? Er du en av dem som har merket at et usedvanlig stort antall venner på Facebook plutselig ”befinner” seg i Standing Rock, North Dakota? Da er du vitne til en av de større pågående facebook-kampanjene. 600 000 facebook-brukere over hele verden har sjekket inn i Standing Rock de siste dagene. Bakgrunnen er byggingen av den omstridte oljeledningen ”The Dakota Access Pipeline”. Oljeledningen vil knytte sammen de oljerike områdene i Dakota med Iowa og Illinois lenger sør i landet, og hevdes å kunne bidra til å gjøre USA mindre avhengig av utenlandsk olje.

Den planlagte oljeledningen er kontroversiell fordi den hevdes å kunne skade miljøet i området, samt ødelegge religiøse steder og gravsted til områdets urbefolkning. Sist uke ble det sammenstøt mellom demonstranter og den lokale politimyndigheten. 140 mennesker ble da arrestert.

I etterkant har det blitt hevdet at myndighetene har benyttet sosiale medier for å spore demonstranter. Det er blant annet for å vanskeliggjøre dette at mange facebook-brukere nå ”sjekker inn” i området. I tillegg benytter mange facebook-brukere sin innsjekking til å vise solidaritet ovenfor demonstrantene og deres sak. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 6 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 2.2 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis  71% (538s polls only-modell) og 88% (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Clinton sliter med å få afroamerikanere til å stemme i Florida. Florida kan med sine 29 valgmenn sikre Clinton seieren i presidentvalget neste uke. Hun har tilsynelatende ligget godt an. Blant annet grunnet økt oppslutning blant delstatens minoritetsbefolkning. Nå er derimot mange demokrater i delstaten bekymret etter at tall fra delstatens forhåndsstemmer har kommet inn. Sammenliknet med 2012 har vesentlig færre afroamerikanere avlagt forhåndsstemmer. Dette er en velgergruppe som i overveldende grad har støttet demokratene i flere tiår. Uten en høy valgdeltakelse fra denne gruppen vil Clintons mulighet til å slå Trump svekkes betydelig.

Clinton-kampanjen får nå kritikk for å ha benyttet for mye ressurser på reklame fremfor å sikre høy valgdeltakelse i minoritetsdominerte valgdistrikter. Kampanjen har benyttet hele 57 millioner dollar på TV-Reklamer siden presidentvalgkampens start.

Også unge velgere har i mindre grad benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme sammenlignet med 2012. Så langt er det bare avlagt om lag halvparten så mange forhåndsstemmer fra såkalt Millennials, velgere mellom 18 og 34 år, som ved forrige presidentvalg. Les mer.

Paul Ryan har avgitt sin stemme i presidentvalget. Den siste måneden har forholdet mellom den republikanske Speakeren i Representantenes hus og Donald Trump vært svært kjølig. Dette etter at Ryan gikk ut med at han ikke lenger ville arbeide for å få Donald Trump valgt til president. Selv om Ryan aldri har trukket sin støtteerklæring til Trump, har det vært spekulasjon i hvorvidt han kom til å gi sin stemme til Trump i valget. Den spekulasjonen kan nå stoppe. I et intervju med Fox News offentliggjorde Ryan at han allerede har avlagt sin stemme i presidentvalget. Og den stemmen gikk til nevnte Donald Trump. Les mer.

McMullin angripes av nasjonalister i Utah. Den uavhengige presidentkandidaten Evan McMullin fortsetter å utfordre Donald Trump på meningsmålingene i Utah. Nå har en automatisk telefonbeskjed begynt å gå ut til velgere i delstaten. Der anklages McMullin for å være skap-homofil, og for å være for åpne grenser og amnesti for ulovlige innvandrere. De ansvarlige er en såkalt ”white nationalist” bevegelse ledet av Willian Johnson. McMullin kommenterte telefonbeskjedene som grunnløse løgner fra Trump og hans rasistiske følgere. Johnson har selv avkreftet at Trump-kampanjen har noe med telefonopprigningene å gjøre, mens kampanjen selv ikke har kommentert saken. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

Mexican-Americans Are Reshaping the Electoral Map In Arizona – And the U.S. (FiveThirtyEight) av Farai Chideya: «In Arizona, […] Latino voters, who make up a fifth of the state’s electorate, are supporting Clinton over Trump by 35 percentage points.»

«The 7 voter turnout questions that could decide the 2016 election» av Dara Lind (Vox): «What to watch for as both parties put their get-out-the-vote operations into high gear.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer