God morgen! Det er tirsdag 1. november, nyheten om nye epost-funn ser ut til å gi umiddelbare utslag, FBI-direktøren refses, og Morgenkaffen er servert.

«We can be sure that what is in those e-mails is absolutely devastating. … Thank you, Huma. Good job, Huma. Thank you, Anthony Weiner.»

Donald Trump reflekterer triumferende over FBIs nye epost-funn på gårsdagens valgmøte i Michigan, og takker Huma Abedin og Anthony Weiner for ‘oktober-overraskelsen’.

#2016SIRKUSET

Det er 7 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 3,1 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 75,5 % (538s polls only-modell) og 89 % (The Upshot). Dette er en nedgang fra igår på de nevnte målingene og prognosene – og utviklingen i epost-saken har ennå ikke gitt sitt fulle utslag.

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen:

Clinton-trøbbel fortsetter, kan nå tydes i målinger. Som vi omtalte i gårsdagens morgenkaffe samt diskuterer i den ferske utgaven av AmPolcast, har FBI-direktør James Comey varslet nye funn i granskningen av eposter tilknyttet Hillary Clinton. Det har betydning av to grunner: Det kan føre til en full gjenåpning av etterforskningen – som i så fall vil kunne skape stor usikkerhet også etter valget – og, mer akutt, skape en negativ narrativ rundt Clinton inn i valgkampens siste uke. Selv om det meldes at epostene ikke engang tilhører Hillary, tyder ferske målinger på at vi allerede kan spore økt misnøye hos velgerne:

FiveThirtyEights Nate Silver har analysert de ferskeste tallene tilgjengelig, og konkluderer med at fredagens avsløring «is probably not the ‘game changer’ that the Comey news was billed as on Friday,» men ser ut til å bidra til et «more competative race.» Videre har landsmåling-gjennomsnittet presentert av RealClearPolitics falt med godt over ett prosentpoeng bare de siste 24 timene. Som Silver understreker er det imidlertid vanskelig å avgjøre det foreløpige omfanget av ‘oktober-overraskelsen’ i tallmaterialet, også fordi Clintons ledelse har minsket jevnt den siste uka. Les mer.

FBI-Comey får kritikk for offentliggjøringen. Det diskuteres hyppig hvorvidt det var riktig av FBI-direktøren å orientere Kongressen om sakens vending. Richard Painter, tidligere sjef for juridisk etikk under George W. Bush, konkluderer i et leserinnlegg med at en slik «innblanding i valgkampen» av FBI ikke kan tillates, uavhengig av hvem som rammes. I et krast brev til direktør Comey skriver senator Harry Reid (D-Nevada) at «Your actions in recent months have demonstrated a disturbing double standard» og kunkluderer: «Through your partisan actions, you may have broken the law.» Comey forsvarer på sin side avgjørelsen med at amerikanske velgere har krav på informasjonen, og at funnene nok uansett hadde lekket til pressen. Republikanere var raskt ute med å fordømme Reids brev.

Washington Post erfarer at omfanget av FBIs nye funn er på over 650 000 eposter, og at det vil ta minst en uke bare å finne ut hvilke som er relevante. Dermed er det lite trolig at velgerne får noen som helst form for avklaring før de går til stemmeurnene. Ifølge Politico har eieren av epostene, Clinton-rådgiver Huma Abedin, gitt uttrykk for at hun ikke forstår hvordan de har endt opp hos eksmannen Anthony Weiner. Les mer.

Nye WikiLeaks-avsløringer viser at Clinton mottok CNN-spørsmål på forhånd. Mens epost-saken er på alles tunger, sklir nye WikiLeaks-avsløringer under radaen. Her fremgår det at Donna Brazile, som er strateg for demokratene men også har tette bånd til CNN, sendte Clinton spørsmål hun kom til å få i forkant av flere arrangementer i CNN-regi. Selskapet har svart med å kutte alle bånd til Brazile. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«5 questions that still need answers in the FBI’s Clinton email investigation» av Chris Cillizza (The Washington Post): «Will this wrap up before the election? This, politically speaking, is the most important question because the election is only eight days away. And the reporting is mixed.»

«The presidential race has tightened. Clinton still leads. Democrats should still worry» av Andrew Prokop (VOX):  «What is clear, though, is that if there is a truly last-minute ‘November surprise,’ then it would likely have its effect concentrated in states where early voting doesn’t exist or tends to have a low amount of participation, like [the important states] Pennsylvania, New Hampshire, and Virginia.»

«How the FBI email review might scramble the swing states» av Stephen Shepard (Politico): «If the email issue does create opportunities for Trump, those might come in states where the campaigns have been less active thus far.»

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer