God morgen! Det er mandag 31. oktober, på tampen av valgkampen har FBI funnet eposter som kan få store konsekvenser for Clintons vinnersjanser og Morgenkaffen er servert.

«With that being said, the rest of my speech is going to be so boring. Should I even make the speech? «

Donald Trump etter han hadde fått beskjed om brevet FBI-direktøren hadde sent til Kongressen. Folkemengden som hadde møtt opp i New Hampshire på fredag jublet av nyheten og ropte «Lock her up».

#2016SIRKUSET

Det er 8 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 4,3 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 78,9 % (538s polls only-modell) og 90 % (The Upshot). Dette er en liten nedgang fra fredag på de presenterte målingene og prognosene. Utviklingen i epost-saken vil ikke gi utslag på meningsmålingene før til uka.

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen:

FBI finner ny informasjon i Clinton-saken kun dager før valget. Fredag informerte FBI-direktør James Comey den amerikanske kongressen om at FBI hadde funnet ytterligere eposter som kan ha relevans for saken om Hillary Clintons bruk av privat epostserver. Dette kommer etter at den opprinnelige etterforskningen ble avsluttet i juli. Epostene ble funnet på en datamaskin FBI hadde konfiskert i en annen sak og sier de nå skal undersøke korrespondansen.

Dette blir ikke definert som en gjenåpning av etterforskningen av Clinton-saken. Likevel er det slik at hvis undersøkelsene skulle lede til noe, kan en ny etterforskning bli startet på grunnlag av tilbakeholdelse av informasjon. Ettersom en gransking av epostene krever en rettskjennelse er dette foreløpig ikke påbegynt. FBI-kilder sier det er høyst usannsynlig at en slik gransking vil være ferdig innen valgdagen.

Datamaskinen skal tilhøre Anthony Weiner, ektemannen til Hillary Clintons «høyre hånd» Huma Abedin. Den skandaleomsuste Weiner er tidligere kongressmann og nå separert fra Abedin. FBI konfiskerte maskinen tidlig i oktober for å undersøke et seksuelt forhold Weiner angivelig har hatt til en 15 år gammel jente på internett. Viser det seg at FBI finner korrespondanse som er relevant for Clinton-etterforskningen på denne maskinen, kan det være kritisk for Huma Abedin da det peker på mangel på å utlevere all relevant informasjon til FBI i første omgang.

James Comey forsvarer avgjørelsen sin om å gå offentlig ut med informasjonen til Kongressen. Han har uttalt at han ikke ønsker å sette integriteten til FBI på spill, og har tidligere gitt et løfte om å være transparent i saken. Justisdepartementet forsøkte å fraråde Comey fra å gå ut med dette brevet før valget, før man har fått bedre forståelse av epostenes betydning. Det kan bryte med justisdepartementets retningslinjer å uttale seg om pågående etterforskning av en kriminalsak eller å blande seg i presidentvalget. Clinton selv kaller avgjørelsen «unprecedented» da slike granskinger normalt-sett ikke blir annonsert offentlig. Nå oppfordrer den demokratiske kandidaten til at Comey skal legge alle fakta på bordet så fort som mulig. Les mer

AMPOLCAST

På fredag serverte FBI en ny oktober-overraskelse med kun 11 dager igjen til valget. Hva dreier det seg om, og hvordan kommer dette til å påvirke innspurten? Vi diskuterer, svarer på lytterspørsmål, tar enda en titt på valgmannskartet, og runder av med en ny utgave av panelet.

Med Are Tågvold Flaten i Daytona Beach, Florida, Henrik Østensen Heldahl i Trondheim, Vårin Alme i Oslo og Matias Trygsland i Glasgow. Hør podcasten her.

DAGENS ARTIKLER

«How Much Do ‘October Surprises’ Move The Polls?» av Harry Enten (FiveThirtyEight): «[…] it will take several days to measure its effect on the race, and the real surprise would be a wild swing in the polls. That’s because even the most memorable October surprises of recent history weren’t the game-changers they’re sometimes portrayed to be.»

«Can the FBI Sway an Election?» av Emma Green (The Atlantic): «What if it turns out these new emails have nothing to do with Clinton, yet Comey’s announcement hurts her chances in the election? “There obviously needs to be some sensitivity to the fact that an FBI investigation can be mischaracterized and abused in the context of an election»,».

«How much money is behind each campaign?» (The Washington Post): En tydelig og illustrert oversikt over kandidatene i årets presidentvalg om hvor mye bidrag hver av dem har fått.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer