God morgen! Det er fredag 28. oktober, visepresident Joe Biden er høyt oppe på listen over mulige utenriksministre i en eventuell Clinton-administrasjon, og Mor­gen­kaffen er servert.

«And just thinking to myself right now, we should just cancel the election and just give it to Trump, right? What are we even having it for? What are we having it for?»

Donald Trump, på et valgkamparrangement på torsdag.

NYHETER

Lekkete e-poster viser maktkamp på innsiden av Clintonstiftelsen. Et dokument sluppet av Wikileaks beskriver hvordan, Doug Band, tidligere medarbeider for president Bill Clinton blandet interessene til Clintonstiftelsen og sine egne forretningsinteresser. Samtidig som Band var rådgiver for president Clinton drev han som partner i Teneo, et konsulentselskap, og oppfordret klienter til å donere penger til stiftelsen og president Clinton privat. Epostene viser hvordan Chealsea Clinton prøvde å endre på hvordan stiftelsen ble drevet som følge av at hun mente at Band og hans selskap tjente penger på stiftelsen. Donald Trump brukte lekkasjen på å argumentere for at Clintons familie er korrupt. Les mer.

Intern strid innad hos republikanerne om høyesterettsnominasjonen fortsetter. Forrige uke rapporterte Morgenkaffen om at senator Jeff Flake (R-Arizona) ønsker å sette i gang høringer om nominasjonen til høyesterett dersom Clinton vinner valget. I løpet av uken har konflikten utviklet seg.  Senator Ted Cruz (R-Texas) har uttrykt et ønske om å blokkere en eventuell nominasjon også etter at en ny president har tiltrådt, dersom Clinton vinner valget. Flake har i forbindelse med denne saken uttalt at han mener at Senatet må gjennomføre sin konstitusjonelle plikt og fylle plassen i Høyesterett, og ikke gjøre dette vil ifølge ham være uansvarlig.  Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 11 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 5,7 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 83 % (538s polls only-modell) og 92 % (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen:

Utenriksminister Biden? Ifølge kilder Politico har snakket med, er visepresident Joe Biden høyt oppe på en intern liste over mulige kandidater til utenriksministerposten i en eventuell Clinton-administrasjon. Utenriksministerposten er en av de viktigste i en amerikansk regjering, og valget til Clinton vil få mye oppmerksomhet fordi hun selv er tidligere utenriksminister. Joe Biden er visstnok ikke informert om planene selv, skriver Politico. Les mer.

Visepresidentkandidat Mike Pence i ulykke. Heldigvis ble ingen skadet da flyet til visepresidentkandidat Mike Pence skle ut av rullebanen i natt.

Trump presenterer «new deal» overfor afroamerikanere. Med mindre enn to uker igjen til valget har Donald Trump skapt et nytt fokus på politikk. På onsdag la han frem det det han kaller en «new deal for black America». Trumps plan kombinerer ulike politikkområder som utdanning, skattekutt og innvandringspolitikk. Hans ønske med planen er å skape trygge samfunn, god utdanning og høyt betalende jobber.  Samtidig som Trump har skapt et større fokus på politikk så skaper han forvirring ved å kombinere valgkampen med sine forretninger. Les mer

Michelle Obama uttalte at en seier til Hillary Clinton kan bli like historisk som hennes mann. På torsdag drev førstedamen og Clinton valgkamp i North Carolina for å få flere til å stemme. Michelle Obama uttalte følgende under valgkamparrangementet at en seier til Clinton kan bli like historisk som valget av hennes mann. Michelle Obama har så langt vært en av de mest effektive kortene til Clinton i valgkampen. Arrangementet viste også en god tone mellom Clinton og Obama. Les mer.

Clinton med klar ledelse i Pennsylvania i ny meningsmåling. I en ny meningsmåling fra NYT/Siena College er Clinton i ledelsen med 7 prosentpoeng. Målingen indikerer at republikanerne mest sannsynlig ikke kommer til å stemme republikansk i år. Selv om Clinton leder i meningsmålingen er det tegn som kan være positive for Trump. Han har støtte i et segment av velgerne som ofte stemmer. Et annet positivt tegn for Trump er at Clinton ledet med 9 % for registrerte velgere tidligere, mens hun nå leder med 7 % med sannsynlige velgere. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«The Ross Perot Myth» (FiveThirtyEight): «Deep voodoo, chicken feathers and the 1992 election. George H.W. Bush only lost his re-election bid in 1992 because a peculiar independent candidate from Texas, Ross Perot, drew more voters away from Bush than from Democratic candidate Bill Clinton. It’s one of the most enduring myths in U.S. presidential election history.»

«The Battle for North Carolina» av Vann R. Newkirk II (The Atlantic): «Political, social, and demographic forces in the battleground of North Carolina promise a reckoning with its Jim Crow past.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer