God morgen! Det er onsdag 26. oktober, det er annonsert at prisen for helseforsikring gjennom Obamacare kan stige med 25 prosent, og morgenkaffen er servert.

«The president recently compared Obamacare to a Samsung Galaxy note 7, and he’s right: this disastrous law is blowing up. But at least you can return the phone.»

Speaker i Representantenes hus Paul Ryan, i en pressemelding, etter det ble annonsert at prisene for forsikring gjennom Affordable Care Act (også kjent som Obamacare) til neste år kan stige med 25 prosent.

#2016SIRKUSET

Det er 13 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 5.1 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis  85.4% (538s polls only-modell) og 93% (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Prisene for Obamacare stiger. Gjennom valgkampen har prisen for helseforsikring vært et sentralt tema. Helsedepartementet annonserte mandag at prisene for enkelte av forsikringene som er mulig å anskaffe gjennom Affordable Care Act, også kjent som Obamacare, kommer til å stige med 25 prosent til neste år. I tillegg til at forsikringen blir dyrere vil det også være færre valgmuligheter for brukere av programmet, ettersom flere forsikringsselskap har gjort sine forsikringer utilgjengelige.

Prisøkningen gir problemer for Hillary Clinton. Hun har gjennom valgkampen knyttet seg sterkt til Obamas politikk. Et naturlig valg ettersom Obamas popularitet er stigende. Men til tross for Obamas stigende popularitet har fremdeles et flertall av amerikanerne et negativt inntrykk av Obamacare, og omlag to tredjedeler av amerikanere uttrykker at presidentkandidatenes planer for helseloven er svært viktig for dem.

Donald Trump benyttet nyhetene på to valgkamparrangementer på tirsdag. Der uttalte han at Obamacare er i ferd med å eksplodere, og at han på første dag som president ville jobbe for å oppheve loven. Kampanjeleder for Trump-kampanjen Kellyanne Conway benyttet også nyheten til å angripe Clinton for hennes vedvarende støtte til loven. Les mer.

Det republikanske partiet kommer sårbare senatorer til utsetning. Senatorene Richard Burr (R-North Carolina) og Roy Blunt (R-Missouri) har opplevd skuffende meningsmålinger i den seneste tiden. I møte med ferske demokratiske kandidater, med betydelige økonomiske muskler, har det som skulle være trygge gjenvalg blitt til såkalte “toss-ups”. Nå forsøker den republikanske senatskomiteen å komme til redning ved å investere flere millioner dollar i valgkampene til Burr og Blunt.

Spørsmålet er hvorvidt den sene økningen i pengebruk kan ha ønsket effekt. Spesielt siden også demokratene investerer mer og mer midler i disse konkrete senatsvalgene. Og ikke minst fordi Jason Kander (D-Missouri) har laget en av de mest effektive reklamefilmene i hele USA denne valgsyklusen. Les mer.

Etter november kan marihuana være lovlig for 20 prosent av amerikanere. De siste årene har støtten til legalisering av marihuana økt dramatisk i USA. I 2001 støttet kun 34 prosent av befolkningen legalisering. I år er støtten på 58 prosent, i følge en meningsmåling gjort av Gallup

Det vil i november være folkeavstemninger om legalisering av marihuana i fem delstater. Inkludert folkerike California. Hvis alle avstemningene ender med flertall for legaliseringssiden vil 20 prosent av USAs befolkning i 2017 bo i delstater med lovlig omsetning av marihuana. Meningsmålingene tyder på at det i enkelte av delstatene er jevnt, men at alle per nå lener mot et flertall for legalisering. Les mer.

Colin Powell stemmer på Clinton. Den tidligere utenriksministeren til George W. Bush annonserte tirsdag at han kom til å stemme på Hillary Clinton i årets presidentvalg. Han føyer seg dermed i rekken av mange prominente republikanere som foretrekker Clinton fremfor Trump. Der i blant tidligere president George Bush senior. George W. Bush har fremdeles til å gode å gi sin støtteerklæring til noen av presidentkandidatene. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«The 282 People, Places and Things Donald Trump Has Insulted on Twitter: A Complete List (New York Times) av Jasmine C. Lee & Kevin Quealy: «Since declaring his candidacy for president last June, Donald Trump has used Twitter to lob insults at presidential candidates, journalists, news organizations, nations, a Neil Young song and even a lectern in the Oval Office.»

«Burr’s North Carolina duel could determine whether Republicans keep the Senate» av Mike DeBonis (Washington Post): «It wasn’t supposed to come down to this. The Senate majority was supposed to be decided in New Hampshire and Ohio and Florida. But here stands Sen. Richard Burr, rallying fellow North Carolina Republicans with a lot more than his own 22-year congressional career on the line.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer