God morgen! Det er tirsdag 25. oktober, Trump taler til Florida mens Clinton vender blikket fremover, og Morgenkaffen er servert.

«I don’t even think about responding to him anymore.»

En selvsikker Hillary Clinton avfeier spørsmål om Trump-uttalelser for reportere på valgkampflyet sitt.

#2016SIRKUSET

Det er 14 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 5,5 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 85,2 % (538s polls only-modell) og 92 % (The Upshot). Dette innebærer en liten nedgang i Clintons ledelse i alle de tre modellene siden i går.

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Trump talte i Florida; påstander om «rigget» media fortsetter. Mandag holdt Donald Trump et stort valgmøte i Florida, der han brukte mye tid på å understreke at ikke bare valget, men også valgkampen er rigget av demokrater. Om målingene som viser Clintons ledelse (les: stort sett alle) sa han: «When they leave them alone and do them properly, I’m leading!»

Selvsikker Clinton vender blikket forbi valget. Etter uker med fremgang på målingene kan det nå late til at Hillary begynner å se forbi valget, og mot presidentskapet. Det kommer til uttrykk først ved at hun snakker mer om demokratiske kandidater til Huset og Senatet, og deretter ved at kampanjen trapper opp kritikken av det republikanske partiet – ikke bare dets kandidat. Hittil har nemlig Clinton ofte isolert Trump i sine angrep, uten å referere til resten av «GOP». Dette skal ha gjort ledere i det demokratiske partiet engstelige: De har fryktet at velgere ikke vil være like bevisste på å stemme inn demokrater til Kongressen som på å unngå en Trump i Det hvite hus.

De siste dagene har imidlertid Clinton-kampanjens budskap fått en annen klang: Nå understrekes republikanernes skyld i å skape den «misnøyen» og «uansvarligheten» som gjør denne valgkampen såpass tilspisset. På et valgmøte i Miami angrep president Obama senator Marco Rubio (R-Florida) på illustrerende vis: “How can you call [Trump] a ‘con artist’ and ‘dangerous,’ and object to all the controversial things he says, and then say, ‘But I’m still going to vote for him’?  C’mon, man.”

Som kronen på verket trapper nå Clinton-kampanjens super-PAC opp bidragene til Missouri og Indiana – stater der Trump leder solid. Dette kan tyde på at intensjonen er flere plasser i Huset og Senatet snarere enn delstatsseier. Les mer.

Les vårt nye, eminente stalltips til kongressvalgene her.

Usedvanlig populær Obama kjemper for kongresseter. Søndag ble det kjent at Barack Obama denne uken planlegger å gi offentlig støtte til rundt 150 demokratiske kandidater i 20 delstater.  I går utvidet han kampanjen ved også å ‘endorse’ 30 kandidater til Representantenes hus. Etter det katastrofale mellomvalget i 2014, som ga republikanerne et historisk flertall, øyner nå Obama muligheten for et valgskred som ikke bare gir Clinton presidentskapet, men også et demokratisk flertall i Huset. Politico melder at sannsynligheten for dette ikke engang overbeviser internt i partiet. Obama – som er på sitt mest populære siden 2012, med over 50 % i «job approval» – tar imidlertid opp kampen, og skal reise til utplukkede stater for å vise støtte til lokale kandidater. Les mer. 

Markant kjønnskille blant velgerne.  I sin tale i Florida sa Trump at “when it comes to women, I think we’re doing better with women than with men.” Imidlertid viser målinger FiveThirtyEight har analysert at mens Trump hadde vunnet med 5 % dersom kun menn fikk stemme, ville Clinton vunnet med 15 % og fått 85 % av Valgmannskollegiet dersom kvinnene skulle bestemt alene.

AMPOLCAST episode 66: Clinton leder, men hva skjer egentlig med Senatet? Det er kun to uker igjen til valget og Hillary Clinton ligger meget godt an. Vi tar en ny prat om 2016-sirkuset, men hva skjer egentlig i kampen om Senatet? Hør episoden her.

DAGENS ARTIKLER

«Clinton’s Specter of Illegitimacy» av Charles M. Blow (New York Times): «I think it’s fair to say our electoral processes aren’t perfect. But they’ve never been. Nor has any candidate been perfect. So why must those imperfections be nullifying at the very moment that a woman is on the verge of victory? Clinton is a woman beating men at their own game. Deal with it.»

«21 maps and charts that will change how you think about the election» av Dyland Matthews (VOX): «This is the election that has been embraced by those across the ideological spectrum. People are mad as hell, and they’re not going to take it anymore. That’s why Donald Trump is the Republican nominee. That’s why Bernie Sanders nearly beat Hillary Clinton. … Here are 21 facts about the election that just might alter your perception of what’s happening this year.»

 

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer