God morgen! Det er fredag 21. oktober, Trump vil akseptere valgresultatet om han vinner eller om resultatet er klart nok, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I will totally accept the results of this great and historic presidential election — if I win.»

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump, på et valgkamparrangement i Ohio.

NYHETER

Trump sier han vil akseptere utfallet av valget, om han vinner eller dersom utfallet er klart. I en tale under et valgkamparrangement i Delaware County, Ohio kom Trump med en utdypende uttalelse til den han kom med under debatten onsdag. Han sa at han vil akseptere valgresultatet den 8. november. Trumps tale var fokusert rundt valgfusk og hvordan Clinton er den mest korrupte og uærlige personen som har stilt til valg som president. Trump hevdet at han som kandidat kun forsvarer velgerne gjennom å ikke si at han vil akseptere et valgresultat på forhånd. Han dro opp linjer til presidentvalget i år 2000 og hevdet at omtellingen i Florida aldri ville ha skjedd dersom kandidatene hadde vært nødt til å love og akseptere resultatet. Les mer.

Senator Jeff Flake mener at det er på tide å vurdere å starte høringer for Garland. Medlem av justiskomitéen, senator Jeff Flake (R-Arizona), mener det kan være på tide å starte høringer for dommer Merrick Garlands høyesterettsnominasjon. Flake har tidligere uttalt at dersom man ser at det går mot tap i presidentvalget, så bør republikanerne raskt gjennomføre høringer for Garland i president Obamas lame duck-periode. Majoritetsleder i senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) har utelukket å gjøre nettop dette, det samme har justiskomitéleder Chck Grassley (R-Iowa). Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 18 dager igjen til valgdagen og Clinton leder med 6,4 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics). Hun har en vinnersjanse på henholdsvis 86,9 % (538s polls only-modell) og 92 % (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

President Obama drev valgkamp for Clinton og forsvarte Obamacare i Florida. President Obama drev torsdag valgkamp for Clinton på det eneste historisk svarte universitetet i Sør-Florida, Florida Memorial University. Målet for besøket i Florida var å mobilisere støtte for Clinton i delstaten og å motivere afroamerikanere til å stemme. Talen til president Obama fokuserte stort sett på Obamacare og hvordan lovgivningen sikrer amerikanere rimelige helsetjenester. Kongresskvinne og tidligere leder for det demokratiske partiet Debbie Wasserman Schultz var overraskende nok gjest i følget til presidenten. Les mer.

Demokratiske kandidater knytter republikanske motstandere til Trumps uttalelser i debatten. Flere demokratiske kandidater og grupper som støtter demokratene satte torsdag i gang en koordinert innsats i vippestater. Demokratene satser på at velgerne vil ta ut sinnet sitt mot Trump nedover på valgseddelen. De tror særlig at dette kan være effektivt i stater og distrikter med et stort antall latinamerikanere. Republikanerne har også tatt opp meningsmålinger, og mener at det ikke finnes noen ting som indikerer at manglende støtte for Trump får konsekvenser i disse valgene. Les mer.

WikiLeaks viser stor uenighet innad i Clintonleiren om Clintons mening om TPP. I en e-post sluppet av WikiLeaks torsdag, diskuterer sentrale personer i Clinton-kampanjen hennes beslutning om TPP. Ron Klein, tidligere stabssjef for Joe Biden, mente at å snu om TPP kom til å være en stor flipflop. Han mente at hun kunne argumentere for å endre TPP, men at hun måtte være for på grunn av hennes tidligere uttalelser. Valgkampsjef Robby Mook mente at hun måtte snu sin posisjon på TPP for å unngå å tape støtten til flere store fagforeninger. Les mer.

Politico liveblogger om WikiLeaks publiseringer av John Podesta sine e-poster.

DAGENS ARTIKLER

«The New Blue and Red: An Educational Split Is Replacing the Culture War» av Nate Cohn (The Upshot): «The traditional red-state, blue-state map of the 2000-2012 era was driven in part by cultural issues like abortion and same-sex marriage. Not this year.»

«Nasty: A Feminist History» av Megan Garber (The Atlantic): «On Wednesday, Trump employed the adjective to insult his opponent. What he didn’t realize was that the word has long been a rallying cry.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer