God morgen! Det er tirsdag 18. oktober, Clinton er i trøbbel for nye avsløringer, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It’s splitting right before your eyes. It’s happening now. There is a civil war in the party that is going on right now. The question is whether, after the election, the party will be able to repair itself; or cease to exist; or continue to exist in some diminished way.»

GOP-rådgiver Rick Tyler om det republikanske partiet til The Hill.

NYHETER

UD-tjenestemann forsøkte å deklassifisere graderte e-poster under Clinton-etterforskning. FBI offentliggjorde mandag kveld intervjuer hvor det fremkommer at UD-embedsmannen, Patrick F. Kennedy, angivelig skal ha «presset» en ikke navngitt ansatt i FBI til å deklassifisere en e-mail sendt fra Clintons private epostserver. Ifølge intervjuene, som er fra FBI sin etterforskning av Clintons kontroversielle epostbruk, skal Kennedy ha tilbudt FBI flere utenlandsk utplasserte agenter i bytte mot en eventuell nedgradering. Byttehandelen skal imidlertid aldri ha blitt noe av. Les mer.

Donald Trump og andre profilerte republikanere var raskt ute med å fordømme handlingene fra Kennedy, og mente at opplysningene føyer seg inn i tidligere ulovligheter gjort av det amerikanske utenriksdepartementet både under og etter Clinton var utenriksminister.

 

Både FBI og utenriksdepartementet benektet anklagene om at en slik «om du klør min rygg skal jeg klø din»-ordning skal ha funnet sted. Det samme gjorde Clinton-kampanjen, som uttalte at «det er kjent at utenriksdepartementet og andre etater er uenige i klassifisering av dokumenter.». Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 1 dag igjen til den tredje og siste tv-debatten og 21 dager igjen til valgdagen. Clinton leder med 7,1 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics) og har en vinnersjanse på henholdsvis 88,3 % (538s polls only-modell) og 90 % (The Upshot).

Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Donald Trump taper mer og mer terreng ovenfor Clinton. Stadig flere meningsmålinger viser at Hillary Clinton har fått en solid luke ned til sin republikanske motstander, Donald Trump. På CBS og Monmouth sine siste nasjonale målinger får den tidligere utenriksministeren henholdsvis 9 og 12 % mer oppslutning enn Trump. I viktige vippestater ser det enda styggere ut for eiendomsmogulen. Her viser RealClearPolitics sine gjennomsnittsmålinger at den republikanske kandidaten kun leder i Iowa, Georgia, Arizona og Ohio. I de to sistnevnte statene er imidlertid ledelsen på knappe 1 og 0,7 %

Clinton i medvind ønsker å kapitalisere på forspranget. I lys av de seneste positive meningsmålinger planlegger Clinton-kampanjen nå et svært ambisiøst forsøk på å vinne tidligere trygge republikanske delstater ved valget 8. november. Statene den demokratiske presidentkandidaten har i kikkerten er i Arizona, Missouri og Indiana. Særlig i førstnevnte ønsker Clinton-kampanjen å dramatisk utvide innsatsen i. Les mer.

Trump på sin side annonserte via sin Twitter-konto at hans kampanje vil bruke 2 millioner dollar på reklame i delstaten Virginia. Dette til tross for at Clinton leder med nesten 9 % gjennomsnittlig på meningsmålinger i staten. Les mer.

McMullin overasker i Utah. Den uavhengige, konservative presidentkandidaten, Evan McMullin, overasker stort på de seneste målingene fra Google og Rasmussen for delstaten Utah. Her får McMullin, en tidligere CIA-offiser, henholdsvis 18 og 29 % oppslutning, noe som er bedre enn noen annen tredjeparti-kandidat. Meningsmålingen fra Rasmussen plasserer han faktisk foran Clinton og kun 1 % bak Trump. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Here’s How We’re Forecasting The 4-Way Presidential Race In Utah» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «We’ve discovered that people are a little bit obsessed with the presidential race in Utah. An article that my colleague Benjamin Morris wrote last week about Evan McMullin, an independent candidate who is on the ballot there and competitive in recent polls, unexpectedly turned out to be one of the most popular features we’ve written this year at FiveThirtyEight»

«The Daily 202: Trump has reached his ceiling, with little or no room to grow» av James Hohmann (Washington Post): «THE BIG IDEA: Donald Trump is stuck. The deeper you drill into the crosstabs of our new poll, the clearer it becomes that he will have a very hard time getting more than 46 percent of the popular vote. That would translate into a landslide loss in the electoral college.»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer