God morgen! Det er mandag 17. oktober, Trump har kommet med nye påstander om at valgkampen er rigget, ukas AMPOLCAST ligger og venter, og Morgenkaffen er servert.

«I’m sorry. Dead people generally vote for Democrats rather than Republicans.»

Trump-rådgiver og tidligere borgermester i New York Rudy Giuliani (R) ga uttrykk for bekymring om valgfusk til programleder Jake Tapper under søndagens State of the Union på CNN. Se mer.

NYHETER

Kampen om IS-kontrollerte Mosul. En militæroperasjon for å gjenerobre den IS-styrte byen Mosul i Irak er igang. I natt gikk Iraks statsminister Haider al-Abadi ut og annonserte militæroperasjonen. USAs bidrar med luftstøtte i tillegg til rundt 5200 militærpersonell som vil bistå med logistikk, råd og annen assistanse, ifølge Det amerikanske forsvarsdepartementet. Brett McGurk, president Barack Obamas spesialutsending til koalisjonen mot IS:

Som visepresident Joe Biden sa på Meet the Press  er Mosul og Raqqah viktige poster i kampen mot IS og at nedbrytningen av av disse IS-bastionene er viktige steg på veien mot en løsning i Aleppo, Syria. Les mer.

Brannbombing av republikansk valgkontor i North Carolina. Søndag morgen kom republikanske frivillige til følgende syn på valgkontoret i Orange County, North Carolina:

Ingen ble skadet. Trump og Clinton svarte slik:

#2016SIRKUSET

Det er 3 dager igjen til den tredje og siste presidentdebatten og kun 22 (!) dager igjen til presidentvalget. Clinton leder med 5,5 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene (RealClearPolitics) og har en vinnersjanse på henholdsvis 86,6 % (538s polls only-modell) og 89 % (The Upshot).

Her er noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

For det første, ukas AMPOLCAST ligger og venter:

Hvordan abonnerer du? Last ned og abonner på AMPOLCAST i iTunes. Du finner oss også her:

Trump slår tilbake mot anklagene. Etter at det nå beryktede «Access Hollywood»-klippet av Trump kom frem fredag 7. oktober, har ni kvinner stått frem med anklager om upassende oppførsel eller overgrep mot den republikanske presidentkandidaten. Donald Trump slo tilbake mot anklagene under en tale fredag, der han hevdet at anklagene var falske og pekte på ønske berømmelse fra kvinnenes side som mulige motiver. I tillegg uttrykte han at anklagene fra to av kvinnene var spesielt useriøse, noe han underbygget ved å hinte til at kvinnene ikke var pene nok for ham.

Bidens syn på saken. Visepresident Joe Biden uttalte seg om hendelsene søndag morgen på Meet the Press. Han rettet skarp kritikk mot Trump og sa at det Trump beskrev i videoen fra 2005 var «et lærebok-eksempel» på seksuelt overgrep. Han sa også at Trump er en mektig mann som igjen og igjen har misbrukt sin makt. Biden understreket videre viktigheten av at ingen mann har rett til å røre eller misbruke en kvinne. På spørsmål om hvorvidt Bill Clintons historie med seksuelle overtramp spiller en rolle svarte Biden at han ikke kunne forsvare den tidligere presidentens oppførsel, men at han har måtte stå til ansvar for sine handlinger. Les mer.

Rigged election! Donald Trump startet søndagen med å ta avstand fra anklagene som har kommet frem de siste ukene. I samme Twitter-melding pekte han på medias innflytelse i presidentvalget. Trump mener valgkampen er fikset og rigget av mediene, en idé han har fremmet flere ganger i løpet av de siste dagene.

På State of the Union i går kom Trump-rådgiveren Rudy Giuliani også med påstander om mulig valgfusk i november. Han uttrykte skepsis for at valget i byer som Philadelphia og Chicago blir rettferdig, og at demokratene kan bruke falske navn til å sanke stemmer i tradisjonelt demokratiske storbyer…

Til Meet the Press sa Trumps visepresidentkandidat Mike Pence at han støtter sjefens syn på at media favoriserer Clinton. Han sa likevel at Trump-kampanjen – eller «we» som han sa det – absolutt ville akseptere valgresultatet.

Flere republikanere har følt behov for å understreke deres tiltro til det demokratiske valgsystemet etter uttalelsene fra Trump. Speaker i Representantenes Hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) kom søndag med en uttalelse via sin talskvinne Ashlee Strong som sa at han hadde tillit til at delstatene ville gjennomføre valget med integritet. Les mer.

Hillary Clinton hos Goldman Sachs. Lørdag publiserte Wikileaks tekst av det som skal være Clintons betalte taler hos Goldman Sachs. Det er snakk om tre betalte taler slik det kommer frem i de hackede e-postene fra John Podesta, Clintons kampanjeformann. Dette forholdet er spesielt kontroversielt da de godt betalte talene underbygger påstandene om sterke bånd mellom Clinton-kampanjen og Wall Street. Clintons relasjoner til Wall Street har preget valgkampen fra begynnelsen og ideen om kandidaten som korrupt ble blant annet fremmet av senator Bernie Sanders (I-Vermont) under den demokratiske nominasjonskampen, og av senere av republikanske presidentkandidaten Donald Trump (med et noe annet utgangspunkt). Talene ble holdt mellom 2013 og 2015, i perioden etter Clinton gikk av som utenriksminister, og før hun stilte som presidentkandidat. Les mer.

Drypp, drypp, drypp. WikiLeaks har varslet at de kommer til å publisere flere hackede Podesta-eposter helt fram til valget. Politico har en nyttig liveblogg om noen av funnene.

DAGENS ARTIKLER

«For Many GOP Women, Party Loyalty Trumps Personal Affront» av Clare Malone (FiveThirtyEight): «The strength of partisanship has proven more powerful than many could have imagined, as Republicans, including Republican women, decide that the agenda of their party matters above all else this election.»

«What’s Behind Evangelical Support for Donald Trump? Less Than You Think» av Alex Johnson (NBC News): «You might ask, «How can that be?» – But in the context of how modern candidates, operatives and pollsters define evangelical Christianity as a political constituency, a better question might be: «How could it be otherwise?»»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer