God morgen! Det er fredag 14. oktober, anklager mot Trump preger nyhetsbildet, Clinton har kommet med nye svar om e-postbruken, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Look, first of all, let me just say about Trump, who I admire and I’ve tried to help as much as I can. There’s a big Trump and a little Trump. The little Trump is frankly pathetic. I mean, he’s mad over not getting a phone call?»

Trump-støttespilleren Newt Gingrich om Donald Trump på Fox News.

#2016SIRKUSET

Det er 5 dager igjen til den tredje og siste presidentdebatten og 25 dager igjen til presidentvalget. Clinton leder med 6,7 % på gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene, og har en vinnersjanse i november på henholdsvis 85,6 % (FiveThiryEigth, polls-only) og 89 % (The Upshot).

Her er noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Hillary Clinton svarer på skriftlige spørsmål om epost-skandalen. I går ettermiddag ble det kjent at Hillary Clinton har svart på en rekke skriftlige spørsmål om sin e-postbruk i sin tid som utenriksminister: «Hillary Clinton submitted formal answers under penalty of perjury on Thursday about her use of a private email server, saying 20 times that she did not recall the requested information or related discussions, while also asserting that no one ever warned her that the practice could run afoul of laws on preserving federal records.» Les mer.

Trumps problemer med kvinner fortsetter. I gårsdagens utgave av Morgenkaffen skrev vi at flere kvinner har stått fram og beskrevet upassende oppførsel fra Trump. Washington Post har laget en samlesak som lister opp samtlige av anklagene om upassende oppførsel. Les mer.

Trump slår kraftig tilbake mot anklagene. På et valgkamparrangement i går hevdet han at anklagene ikke stemmer, og at de kun er ondsinnede løgner fra en presse som hjelper Clinton. Han hevdet at han har bevis for at anklagene ikke stemmer, og at disse vil bli offentliggjort innen kort tid… Så langt har ikke Trump-kampanjen publisert noen slike beviser. Trump-kampanjen har også beskyldt New York Times for løgn og bedt dem om å trekke saken som beskrev to av anklagene mot Trump. New York Times sin advokat svarte med dette brevet, der det står at Trump i dette tilfellet ikke er dekket av injurielovgivning fordi han blant annet har skrytt av sine uanstendige oppførsel mot kvinner i offentligheten.

Washington Post gir sin støtte til Clinton. I lederen på torsdag gav Washington Post sin støtteerklæring til Hillary Clinton. Ikke akkurat overraskende. Redaksjonen skriver at å velge Clinton ikke er det minste av to onder. Hun er et valg som amerikanere kan være stolte av, skriver de. De skriver videre at Clinton er utholdende, målbevisst og smart og at hun vil være en av de best forberedte presidenter i amerikansk historien dersom hun vinner valget. Les mer. 

Et knippe republikanere snur, og støtter Trump igjen… Flere republikanske folkevalgte har nok en gang snudd i spørsmålet om å støtte Trumps kandidatur. Senator John Thune (R-South Dakota) er en av de, som har vendt tilbake til Trump. Etter at han i helgen sa at Trump burde tre til side til fordel for Pence, har pipen fått en annen lyd etter den andre tv-debatten. Han skal ifølge Politico ha sagt til en lokalavis at han planlegger å stemme på Trump. Les mer.

Michelle Obama viser seg nok en gang som Hillary Clintons beste valgkampsurrogat. Under et valgkamparrangement i Manchester, New Hampshire i går kom førstedame Michelle Obama med nye angrep på Trump – uten å nevne ham med navn. Talen ble meget godt mottatt, og ble raskt et samtaleemne på Twitter. Et lite utdrag, med #TrumpTapes som bakteppe:

I feel it so personally. And I’m sure that many of you do too. Particularly the women. The shameful comments about our bodies. The disrespect of our ambitions and intellect. The belief that you can do anything you want to a woman. It is cruel. It is frightening. And the truth is, it hurts. It hurts. It’s like that sick sinking feeling you get when you’re walking down the street minding your own business…

Les mer. 

DAGENS ARTIKLER

«How One 19-Year-Old Illinois Man Is Distorting National Polling Averages» av Nate Cohn (The Upshot): «There is a 19-year-old black man in Illinois who has no idea of the role he is playing in this election. He is sure he is going to vote for Donald J. Trump

«Trump Isn´t Teflon» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «Five things to keep in mind as the latest accusations against him shake up the race.»

«I’m the Last Thing Standing Between You and the Apocalypse» av Mark Leibovich (The New York Times Magazine): «Inside the final weeks of Hillary Clinton’s cautious — and surprisingly risky — campaign.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer