God morgen! Det er torsdag 13. oktober, Trump er i åpen krig med sitt eget parti, vi vasser i stadig flere historier om Trumps upassende oppførsel, og Morgenkaffen er servert.

«So, you know, you’d think that they’d say: ‘Great going, Don. Let’s go. Let’s beat this crook. She’s a crook. Let’s beat her. We gotta stop it.»

Donald Trump under et folkemøte i Ocala, Florida på onsdag.

#2016SIRKUSET

Det er 6 dager igjen til den tredje og siste presidentdebatten og 26 dager igjen til presidentvalget. Dette er noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

I går kveld ble det publisert en rekke nye saker med anklager fra flere kvinner om Trumps upassende oppførsel. 

Washington Post oppsummerer. Kort tid ble også denne saken i People Magazine publisert. Og ja, det er krisetilstand i Trump-leiren…

Splittelse i Det republikanske partiet. Som vi skrev i gårsdagens Morgenkaffe, har Trump, i etterkant av at en rekke fremtrende republikanere har trukket sin støtte til han, gått hardt ut mot eget parti, inkludert speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt)

Det antas at Paul Ryans agenda er å sørge for at republikanerne ikke mister kontroll over Representantenes hus, samt å posisjonere sitt kandidatur for en eventuell presidentvalgkamp i 2020. Ryans posisjon som speaker kan imidlertid være i fare, da flere republikanere har ytret sin misnøye over hans manglende støtte til Trump. Jim Bridenstine (R-Oklahoma, 1.distrikt) tvitret på onsdag at, «Given the stakes of this election, if Paul Ryan isn’t for Trump, then I’m not for Paul Ryan». Under en opptreden hos Bill O’Reilly indikerte også Trump at Ryans rolle som speaker vil være i fare dersom han blir president.

En rekke Trump-surrogater oppfordrer imidlertid nå Trump til å avbryte angrepene på Ryan og fokusere på Clinton. En anonym kilde uttaler til Politico:

«It was people being like, ‘Donald Trump, the focus needs to be on why Hillary Clinton and Donald Trump are different; not fighting between Donald Trump and Paul Ryan. The focus of our efforts need to be on the enemy, not self-inflicted fire.» Les mer her og her.

Trump med ytterligere kritikk av den republikanske partieliten. Under et folkemøte i Florida på onsdag benyttet Trump anledningen både til å fremheve sin egen innsats i siste debatt og til å kritisere Ryan og andre republikanske ledere for å ikke gi han tilstrekkelig støtte.

Trump advarte sine tilhengere at «this is the last time you’ll ever have a chance to save our country», viste til at tidligere presidentkandidat Pat Buchanan sa at hans debattopptreden mot Clinton var «the single greatest debate performance in the history of presidential politics», og impliserte at den manglende støtten fra det republikanske etablissementet i etterkant av debatten tilsier en konspirasjon mot han:

«There’s a whole deal going on there. I mean, you know, there’s a whole deal going on. We’re gonna figure it out. I always figure things out. But there’s a whole sinister deal going on.» Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Trump vs. the GOP: The road to ruin» av Gregory Krieg (CNN): «For nearly 16 months, Trump and Republican officials have maneuvered and played each other, launching and squashing a series of feuds as the party sought to manage Trump and he angled to keep its organization in his corner. But four weeks out from Election Day, in the wake of two disappointing debate performances and the publication of a potentially campaign-killing video tape, with prominent elected officials fleeing his shadow, Trump is on the warpath again — and this time, the damage could be permanent. Here’s a look back at how we got here.»

«How Long Can Evangelical Women Stay Behind Donald Trump?» av Laura Turner (Politico): «A profound split has emerged among evangelical women. While many are standing firmly behind Trump, a growing number of them are starting to defect from his ranks of supporters. Some of them were shaky on Trump to begin with, and many have begun to speak out against him only after the most recent leaked tape. Hearing Trump brag about sexual assault was the last straw for women who had already started to question whether a thrice-married misogynist was the best candidate for president.»

«What the WikiLeaks Emails Say About Clinton» av Russel Berman (The Atlantic): «“There is no other Donald Trump,” Hillary Clinton likes to say about her opponent. “This is it.” The events of the last two weeks—Trump’s two debate performances, the release of his bawdy comments about women in a 2005 video clip, his lashing out against Republicans who are deserting him—have proven Clinton correct on that count. But the leak of thousands of hacked email exchanges among Clinton’s top advisers suggest the same can be said about her—at least in her role as a public figure. They capture a candidate, and a campaign, that seems in private exactly as cautious, calculating, and politically flexible as they appeared to be in public.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer