God morgen! Det er onsdag 12. oktober, Trump går hardt ut mot speaker Paul Ryan og andre «illojale republikanere», og Morgenkaffen er servert.

«It is so nice that the shackles have been taken off me and I can now fight for America the way I want to.»

Hvis Donald Trump noen gang hadde silkehansker, er de nå altså kastet (fra Twitter tirsdag morgen).

#2016SIRKUSET

Det er 7 dager igjen til den 3. presidentdebatten og 27 dager igjen til presidentvalget.

Vi har oppdatert stalltipsene våre, som du leser her. PS: Det ser meget bra ut for Clinton-Kaine.

Dette er noen av de viktigste nyhetene det siste døgnet:

Trump lanserer mørkt og brutalt personangrep mot Clinton. I det som later til å være en av de mest hardtslående angrepsreklamene i amerikanske valgkamphistorie, har Trump valgt utenrikspolitikk som tema. I filmen heter det at «Clinton doesn’t have the fortitude, strength or stamina to lead in our world. She failed as Secretary of State – don’t let her fail us again.»

Mens tidligere notoriske angrepsreklamer har sjokkert gjennom intense budskap (se f.eks. her, her og her), er intensiteten i Trumps «Dangerous» mer visuell: Nærbilder av Clinton som hoster og vakler forsøker å tegne et bilde av en fysisk svak person, mot et bakteppe av terror- og krigsbilder.

Splittelse og usikkerhet i Det republikanske partiet. Nye, omfattende tall fra Politico viser at 76% av republikanere nå ser sitt parti som splittet, mens kun 10% mener det er samlet. Kanskje noe paradoksalt er samtidig 77% enige om at partiet skal fortsette å støtte opp om Trump. I lys av søndagens debatt mener over halvparten av undersøkelsens spurte at Trump er rasist, mens 63% mener at Clinton er korrupt. Les mer.

Åpen uenighet mellom speaker Ryan og Trump. Som vi skrev om igår har Speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) forholdt seg ambivalent til sitt partis kandidat siden videoavsløringene fredag. Det spekuleres i hvorvidt han er i ferd med å trekke støtten sin av hensyn til et mulig Ryan-kandidatur i 2020, men argumenteres også for at et åpent brudd med Trump vil kunne sikre republikansk tap av kongressen. Tirsdag markerte Trump-kampanjen et taktskifte ved å lange ut mot Ryan og erklære krig mot republikanere han kaller «Disloyal R’s [who] are far more difficult than Crooked Hillary»:

Trumps gamle konkurrenter og nå støttespillere Ted Cruz og Chris Christie er fremdeles ombord. Hvor ensomme de vil ende opp, gjenstår å se. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Stalltips: Trygg Clinton-ledelse» av Henrik Østensen Heldahl og Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Ifølge stalltipset vårt for oktober sitter Hillary Clinton igjen med 272 valgmenn før de jevneste delstatene i det hele tatt er fordelt. Clinton har med andre ord valgseieren i lomma.»

«Here’s how the law decides when ‘locker room talk describes sexual assault» av agrees that the remarks were vile and apology-worthy. But a debate has surfaced about the way the comments are being characterized beyond that. It centers on whether the behavior the Republican presidential nominee bragged about, if it did actually happen, would constitute sexual assault. … Here’s a summary of the relevant statutes.»

«Early Voting Could Point to Hillary Clinton Victory Well Before Nov. 8» av Jeremy Peters (New York Times): «With early voting already underway in many of the states that will decide the presidency, Hillary Clinton is beginning to reap the benefits of years of Democratic efforts to target and register voters, even as Republicans steadily close their disadvantage in party registration.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer