God morgen! Det er tirsdag 11. oktober, Speaker i Representantenes hus Paul Ryan vil ikke lenger arbeide for å få Trump valgt til president, en fersk meningsmåling viser tosifret ledelse til Clinton, og morgenkaffen er servert.

«I have paid federal income tax every year since 1944, when I was 13. (Though, being a slow starter, I owed only $7 in tax that year.) I have copies of all 72 of my returns and none uses a carryforward.»

Milliardær Warren Buffet slår i en pressemelding tilbake mot Donald Trumps anklager om at også han utnytter skattesystemet for å unngå å betale skatt. 

#2016SIRKUSET

Det er 8 dager igjen til den 3. presidentdebatten og 28 dager igjen til presidentvalget. Dette er noen av de viktigste nyhetene det siste døgnet.

Meningsmålinger gir Clinton seieren i søndagens debatt. Både CNN og YouGov sine meningsmålinger viser at Clinton vant søndagens knallharde debatt. I CNNs måling oppgir 57 prosent av respontentene Clinton som debattens vinner mens 34 prosent oppgir Trump. For YouGov er tallene 47 mot 42 i favør Clinton. CNN sin måling har et litt skjevt utvalg i favør demokratene, så det vil være mulig å anta at YouGov sin måling er noe mer virkelighetsnær. Les mer.

Under, og etter, søndagens debatt fikk Trump mye kritikk for sitt utsagn om at Clinton ville vært i fengsel dersom han var president. I en fokusgruppe ledet av Frank Luntz kom det frem at dette slettes ikke var det svakeste øyeblikket for Trump under debatten, men det sterkeste. I hvertfall blant de 30 respondentene i fokusgruppen.

 

Krisemåling for Donald Trump. En måling gjennomført av NBC og Wall Street Journal gir Clinton en tosifret ledelse til Donald Trump, med 46 mot 35 prosent. Når respondentene kun kan velge mellom Clinton og Trump øker ledelsen til 14 prosent. Målingen er en av de første som er gjennomført etter offentliggjøringen av skandalevideoen der Trump kommer med svært grove kommentarer om sin omgang med kvinner. Les mer. 

Apropos målinger. En meningsmåling fra YouGov viser at 45 prosent av gifte kvinner planlegger å stemme på Clinton, mens kun 33% av gifte menn tror at deres kone kommer til å stemme på Clinton. Kanskje greit for familiefreden i mange amerikanske hjem at det også i år kommer til å være hemmelig valg?

Paul Ryan vil ikke lenger arbeide for å få Trump valgt. I løpet av helgen har flere prominente figurer i det republikanske partiet trukket tilbake sine støtteerklæringer til Donald Trump, der i blant senator Kelly Ayotte (R-New Hampshire) og tidligere presidentkandidat John McCain (R-Arizona). Det rapporteres at Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt), selv har vurdert å gå til samme grep. Det har han ikke valgt å gjøre. Under en telefonkonferanse mandag gikk Ryan allikevel ut med at han ikke lenger kom til å arbeide for å få Trump valgt til presidentvervet. Istedenfor kommer han til å legge inn all sin innsats i å beholde det republikanske flertallet i Kongressen. Han oppfordrer også andre republikanere som er på valg til selv å vurdere hvilken tilnærming til Trump som kommer til å fungere best med tanke på deres egne gjenvalgsjanser. 

Satirenettstedet The Onion valgte søndag å belyse Paul Ryans ambivalens til sitt eget partis presidentkandidat på følgende måte:

Ryans beslutning blir møtt med avsky fra Trump-kampanjen. I en twitter-melding anklager Trump selv Ryan for å sløse bort tiden sin på å bekjempe sitt eget partis presidentkandidat fremfor å skape jobber og skape balanse i statsregnskapet. Også flere andre fra den konservative fløyen av det republikanske partiet reagerer på at Ryan virker til å gi opp kampen om å hindre Clinton en seier i presidentvalget.

Etter først å ha vært merkverdig stille mesteparten av dagen valgte lederen for det republikanske partiet Reince Priebus mandag å gå ut med en erklæring om at partiet fortsatt støtter Donald Trumps presidentkandidatur. Les mer

Warren Buffet slår tilbake mot Trump. Millardæren kom i søkelyset under søndagens debatt mellom Trump og Clinton. Der hevdet Trump at Buffet, som støtter Clinton i presidentvalget, har utnyttet skattesystemet i større grad enn ham selv. I en uttalelse hevder Buffet å aldri ha benyttet seg av de samme skattereglene som Trump for å unngå å betale skatt. Han sier samtidig at han har betalt inntektsskatt alle år siden 1944, og tilbyr å offentliggjøre alle sine 72 selvangivelser. Buffet kommer samtidig med et stikk til Trump. Dette gjennom å vise til sitt årlige veldedige bidrag på 2,8 milliarder dollar. Trump selv har hatt problemer med å bevise at han har gitt nevneverdige bidrag til veldedighet, til tross for at hans presidentkampanje gjentatte ganger har hevdet at han har gitt bort hundrevis av millioner. Les mer. 

DAGENS ARTIKLER

«What two body language experts saw at the second presidential debate» (Washington Post) av Kevin Uhrmacher & Lazaro Gamio: «Trump came forth in full alpha-male mode.”

«For G.O.P. Candidates, Renouncing Donald Trump Carries Dire Risks» (New York Times) av Maggie Haberman: “I want to send a message to John McCain,” said Ms. Rupnik, 58, a consultant for an essential oils company. “If he doesn’t get elected, the American people that support Trump are going to blame it on those Republicans who didn’t support him.”


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer