Morgenkaffen mandag 10. oktober: Det gikk hett for seg under kveldens debatt, og gamle synder kom på bordet

God morgen! Det er mandag 10. oktober, i natt gikk andre presidentdebatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump av stabelen, flere republikanerne snudde ryggen til Trump over helgen, og Morgenkaffen er servert.

«First of all, Captain Khan is an American hero, and if I were President at that time he would be alive today, because unlike [Hillary Clinton] who voted for the war without knowing what she was doing, I would not have our people in Iraq.«

Donald Trump under nattens presidentkandidatdebatt om kaptein Humayan Khan, en muslimsk-amerikansk soldat som mistet livet i Irak. Khan har tidligere vært tema i valgkampen da Trump kom med lite sensitive antakelser om hans sørgende foreldre. Se mer.

#2016SIRKUSET

Det er 29 dager igjen til valgdagen, og 9 dager igjen til tredje og siste presidentdebatt.

Trump kommer med grove kommentarer om kvinner. (Hvis du vil høre mer om Trump-skandalen hør vår spesialutgave av AMPOLCAST som ble publisert lørdag morgen.)

Fredag ettermiddag kom det frem et videoklipp av republikanernes presidentkandidat Donald Trump som har rystet og sjokkert. I klippet fra 2005 hører vi Trump i samtale med programlederen for «Access Hollywood» og George H. W. Bushs nevø Billy Bush. Samtalen dreier seg om Trumps omgang med kvinner og han beskriver en påtrengende og krenkende tilnærming som har skapt store reaksjoner over helgen. Du kan se klippet her.

Trump svarte på kritikken i en video lørdag hvor han unnskylder det han sa. Han sa da at kommentarene ikke reflekterer hvem han er og at det var en feil fra hans side. Han gikk videre til å rette fokus på Clinton-kampanjen og sa at Bill Clinton har misbrukt kvinner. Videre sa han at Hillary Clinton har skremt og angrepet disse kvinnene verbalt og at han vil diskutere dette nærmere de kommende dagene. Les mer.

Et mangfold av republikanske politikere har tatt avstand fra Trump etter avsløringene. Etter Trump-avsløringen fredag har rundt 50 prominente republikanere tatt avstand fra Trump sine utsagn og trukket tilbake støtte eller bedt ham gå av som kandidat. Blant disse er det seks nåværende og fire tidligere guvernører, 11 senatorer og 23 kongressmedlemmer, samt tidligere utdanningsminister og utenriksminister fra henholdsvis Reagan- og W. Bush-regjeringene.

Utenriksministeren under George W. Bush, Condoleezza Rice, uttrykte via Facebook lørdag et ønske om at Trump skulle trekke seg som kandidat og at hun ville ha et mer verdig alternativ. Den republikanske presidentkandidaten fra 2008, senator John McCain (R-Arizona), trakk tilbake sin støtte til Trump og sa han umulig kunne fortsette å støtte en kandidat som skryter av seksuelle overgrep. Motstandere under nominasjonskampen Ohio-guvernør John Kasich og businesskvinne Carly Fiorina har også uttrykt sin misnøye med kandidaten. Kasich sier han ikke lenger kan støtte kandidaten og Fiorina ønsker at Trump trekker seg til fordel for visepresidentkandidaten Mike Pence.

Der flere har tatt avstand fra Trump sitt kandidatur har andre valgt å ta avstand fra utsagnet hans. Her har blant annet Trumps egen kone Melania Trump og hans visepresidentkandidat Mike Pence uttrykt sin fordømmelse. Melania skal i følge rapporter også ha nektet å gjøre et intervju sammen med sin ektemann etter avsløringene. Les mer.

Det er ikke slik at republikanere flest ønsker ny presidentkandidat. Til tross for misnøye blant de republikanske politikerne viser tall Politico presenterer at kun 12% av republikanske velgere mener Trump skal droppe ut i lys av denne nye avsløringen. I tillegg ønsker hele 74% at etablissementet skal fortsette å støtte kandidaten. Likevel er det grunn til å tro at disse tallene enda kan endres og at nattens debatt kan ha påvirkning. Les mer.

Wikileaks og Hillary Clinton. Fredag ble tusentalls av e-poster angivelig fra formann for Hillary Clintons valgkamp John Podesta publisert av Wikileaks. Blant disse skal noen av e-postene inneholde taler hun har holdt på Wall Street. Her skal ha sagt at hennes drøm er et hemosfærisk fellesmarked med åpne grenser og fri handel. Under nominasjonsvalgkampen var akkurat disse talene gjenstand for debatt da daværende motstander Senator Bernie Sanders (I-Vermont) mente disse burde offentliggjøres. Les mer.

NATTENS DEBATT

Natt til i dag ble den andre presidentdebatten fra St. Louis, Missouri avholdt. Debatten ble holdt som et folkemøte, såkalt «town hall meeting,» som vil si at publikum hadde anledning til å stille spørsmål. I tillegg baserer moderatorrene sine spørsmål på temaer av allmenn interesse i valgkampen. Debatten ble moderert av ringrevene Anderson Cooper og Martha Raddatz, som henholdsvis er nyhetsanker ved CNN og utenrikskorrespondent for ABC News.

Trump kom med sine mest ekstreme angrep så langt i valgkampen. Trump gjorde et forsøk på å nøste opp i løse tråder ved å svare for seg på spørsmål om kontroversielle utsagn med en tydelig strategi om å ikke ende på defensiven og med klare motangrep mot Clinton. Clinton på sin side var på offensiven og presenterte tydelige policy-løsninger på flere av temaene og på den måten skapte en kontrast til motparten. Debatten som helhet var preget av angrep fra begge hold, med en Donald Trump som spilte til sine mest ihuga tilhengere, blant annet ved å antyde at Clinton burde være i fengsel.

Overskriftene. Washington Post skriver at dette var en «unusually dark, bitter face-off,» mens Politico kaller det den mørkeste debatten noensinne. The Hill skriver at Trump stoppet blødningen, mens New York Times skriver «Trump isn’t going anywhere.»

Et lite hendelsesforløp: Debatten startet skarpt og allerede ti minutter inn ble Trump konfrontert med spørsmål om kommentarene han gjorde i videoen fra 2005. På spørsmål om uttalelsens karakter som antydning til seksuelle overgrep avfeier Trump kritikken og igjen kaller det såkalt «garderobeprat».

Han sier også at uttalelsene ikke stemmer overens med måten han handler på ovenfor kvinner.

Videre er han på offensiven og snur saken kjapt til å handle om IS. Da spørsmålet kommer på bordet for andre gang drar Trump frem Hillary Clintons ektemann Bill Clinton og kommer med anklager om overgrep av flere kvinner av den tidligere presidenten.

Clinton viser god erfaring med policy-løsninger i sitt argument mot å bygge videre på «The Affordable Care Act» også kjent som Obamacare. Trump viser seg forberedt og spiller på republikanske strenger når han appellerer med tanken om bedre tilbud med friere konkurranse.

Trump proklamerer at Khan var en amerikansk helt og legger skyld på Clintons for Khans død da hun støttet krigen i Irak. Videre svarer Trump på spørsmål om hans syn på muslimske immigranter og forklarer han ønsker en omfattende gransking, men intet totalforbud.

Når temaet går over på Syria-konflikten legger Clinton press på Trump ved å påstå Russlands interesser er å holde Assad ved makten, og går til angrep på Syriske rebeller fremfor ISIS. Trump får spørsmål om hva han ville gjort selv i en slik situasjon, og blir minnet på at visepresidentkandidaten hans Mike Pence har tatt avstand fra russiske og syriske luftangrep. Her svarer Trump:

Videre så retter Trump fokus mot forrige administrasjon og Hillary Clinton og sier hun hadde en sjanse til å gjøre noe i Syria, noe hun ikke klarte.

Clinton sier hun beundrer Trumps barn og Trump sier han beundrer Clintons pågangsmot. Les mer.

En siste vurdering fra vår redaktør:

Mye mer fra debatten i vårt debattnachspiel.

DAGENS ARTIKKEL

«KELLYANNE CONWAY’S POLITICAL MACHINATIONS» av Ryan Lizza (The New Yorker): «Conway says that she told him, “People believe that this election is not about you—it’s about them. And when you say ‘I, I, I’ you sound like her: ‘I’m with her,’ ‘Ready for Hillary.’ […] They so believe in you that when you say, ‘Eh, if it doesn’t work out, I’ll go back to the happy place,’ they don’t think that they will.” Since his dressing down by Conway, Trump hasn’t repeated the remarks.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.