God morgen! Det er fredag 7. oktober, Speaker Paul Ryan driver valgkamp med Trump, president Obamas popularitet øker, og Mor­gen­kaffen er servert.

«They’re spending hundreds of millions of dollars on false commercials and it’s a disgrace. So what we’ll do — I guess we’ll sue them. Let’s sue them. Right? Let’s sue them.»

Donald Trump på et valgkamparrangement om angrepsreklamer fra Clinton-kampanjen.

NYHETER

Guvernør Rick Scott ber folk som bor langs kysten av Florida om å forlate sine hjem som følge av orkanen Matthew. Florida er i unntakstilstand som følge av orkanen Matthew. Guvernør Rick Scott (R) oppfordrer befolkningen om å evakuere sine hjem som følge av orkanen som vil bli den første siden 2005 til å treffe land i Florida. Orkanen kostet over 100 menneskeliv på Haiti. Guvernør Scott har mobilisert 2500 soldater fra nasjonalgarden som skal bidra med evakueringen. Det er forventet at orkanen treffer Cape Canaveral klokken 8 på morgenen lokal tid. Som følge av orkanen har også Clinton utsatt sin reklametid i Florida på «Weather Channel»Les mer.  

President Obama er mer populær enn noen gang i løpet av hans andre presidentperiode. I en ny meningsmåling fra CNN/ORC mener 55 % av amerikanere at president Obama gjør en god jobb. Dette nivået er det beste resultatet i hans andre presidentperiode. Ikke siden starten på hans første presidentperiode har han vært i nærheten av denne populariteten. President Obama har opplevd en oppgang i popularitet på 10 prosentpoeng siden samme måned i 2015. Han er langt mer populær enn det tidligere president George W. Bush var på samme tidspunkt i sin andre presidentperiode, men han er bak både Ronald Reagan og Bill Clinton i popularitet. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 2 dager igjen til den 2. presidentdebatten og 32 dager igjen til valgdagen. Her er noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Paul Ryan knytter seg tettere opp til Trump. På lørdag skal Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) for første gang drive valgkamp sammen med Donald Trump. Under Wisconsin Fall Fest skal Ryan og Trump delta på en felles republikansk pengeinnsamling. Ryan har flere ganger siden han gikk ut å støttet Trumps kandidatur som en av de siste republikanske lederne kommet med kritikk mot presidentkandidatens meninger. Eksempelvis har han kalt Trumps angrep på dommer Curiel: «A textbook definition of a racist comment.»  Les mer.

Trumps nedgang på meningsmålingene fører til bekymring blant republikanerne rundt kongressvalgene. Meningsmålingene i flere vippestater i etterkant av den første presidentdebatten har ikke gått Trumps vei, og dette bekymrer flere republikanske strateger. Flere republikanske valgkampmedarbeidere, strateger og donorer er negative og tviler på at Trump skal kunne gå seirende ut av høstens valg. Den største bekymringen blant republikanerne er at Trump også skal trekke med seg andre republikanske kandidater. Les mer.

Samtidig slipper flere republikanske kandidater valgkampvideoer med kritiske budskap rettet mot både Trump og Clinton. Fokuset i flere av disse er på hvordan Washington trenger problemløsere. Senator Kelly Ayotte (R-New Hampshire) slapp torsdag en valgkampvideo hvor hun framhever at begge presidentkandidatene har problemer og at hun er en del av løsningen fordi hun vil jobbe på tvers av politiske skillelinjer. Senator Ayotte har hatt store problemer med å selge budskapet sitt da hun har sagt at hun kommer til å stemme på Trump, men at hun ikke støtter han som kandidat. Dette illustrerer problemet som flere republikanske kandidater i vippestater har. De må støtte opp om partiets upopulære presidentkandidat samtidig som de skal prøve å overbevise uavhengige velgere om å stemme på dem. Les mer.

Avsmak mot den andre kandidaten driver støtte til kandidatene. I en ny måling fra Gallup som ser på hva som driver støtte til kandidatene, kommer det fram at det er avsmak mot den andre kandidaten som er den viktigste faktoren for støtte til presidentkandidatene. Dette gjelder både for demokrater og republikanere, med 28 % i hver av gruppene. Kvalifikasjoner som faktor er nesten dobbelt så viktig for demokratiske velgere som for republikanske velgere med 31 % mot 16 %. Politikk/politiske saker som faktor er dobbelt så viktig for republikanske velgere i sin støtte til Trump enn for demokratenes støtte til Clinton med 23 % mot 11 %. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Your Surgeon Is Probably a Republican, Your Psychiatrist Probably a Democrat» av Margot Sanger-Katz (The Upshot): «New data show that, in certain medical fields, large majorities of physicians tend to share the political leanings of their colleagues, and a study suggests ideology could affect some treatment recommendations. In surgery, anesthesiology and urology, for example, around two-thirds of doctors who have registered a political affiliation are Republicans. In infectious disease medicine, psychiatry and pediatrics, more than two-thirds are Democrats.»

«The de-Reaganization of the Republican party» av Dana Milbank (The Washington Post): «Now that the GOP is the Party of Trump, could Democrats become the party of . . . Reagan? That’s a stretch. But Democrats are making a bid for the title.»

«We don´t have two «historically unpopular candidates»: What the media gets wrong about candidate popularity?» av Paul Rosenberg (Salon.com): «Are Clinton and Trump the least popular candidates ever? Yes and no, but that hides the problem.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer