God morgen! Det er onsdag 5. oktober, Mike Pence og Tim Kaine har møttes til valgkampens eneste visepresidentdebatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Gentleman, the people at home cannot understand either one of you when you speak over each other. I would please ask you to wait…»

Debattleder Elaine Quijano bønn til Tim Kaine og Mike Pence om å forholde seg til debattreglene under nattens visepresidentdebatt. 

#2016SIRKUSET

Det er 4 dager igjen til den 2. presidentdebatten og 34 dager igjen til presidentvalget.

Den første og eneste visepresidentdebatten gikk natt til i dag av stabelen på Longwood University i Farmville, Virginia. I beste sendetid gikk Virginia-senator Tim Kaine og Indiana-guvernør Mike Pence løs på hverandre i over 90 minutter. Det var i følge flere kommentatorer et lite vakkert syn.

Det er spesielt den store mengden avbrytelser og kandidatenes tendens til å snakke i munnen på hverandre som ble lagt merke til underveis i debatten. Moderatoren Elaine Quijano måtte flere ganger innstendig be kandidatene om å forholde seg til sin gitte taletid, og vente til motkandidaten var ferdig før man tok ordet. Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine var den mest hyppige på å avbryte motdebattanten. Over 70 ganger iløpet av debatten tok Kaine ordet under Pence sin gitte taletid. Pence på sin side avbrøt Kaine nærmere 40 ganger.

I likhet med hva vi har sett tidligere i valgkampen fokuserte kandidatene på å stille motkandatetene i et dårlig lys. Til en hvis grad sparte begge debattantene hverandre for hovedandelen av angrepene, og rettet heller skytset mot Clinton og Trump. Kaine rettet 32 angrep mot Trump gjennom den halvannen timer lange debatten, mens Pence angrep Clinton 23 ganger.

Kaine angrep blant annet Trumps omtale av illegale innvandrere som voldtektsmenn, Trumps rolle i “birther-saken, kommentarene republikaneren har kommet med angående vekten til den tidligere Miss Universe vinneren Alicia Machado, samt hans tilnærmingen til Russland og Vladimir Putin. På et tidspunkt uttalte Kaine at Trump og Pence drev «an insult driven campaign.» Pence repliserte med at det er noe Clinton og Kaine selv har mye erfaring med.

Pence på sin side kritiserte blant annet bidragene Clinton Foundation har fått fra utenlandske stater, samt utenrikspolitikken som har blitt ført under Clintons tid som utenriksminister. Han tok også sin medkandidat Donald Trump i forsvar i flere saker, der i blant i innvandringssaken og deva

Hvem «vant»? I følge Politico, Washington Post og selvfølgelig Donald Trump, var Mike Pence vinneren av kveldens debatt. CNNs måling viser det samme (48-42 til Pence, +/- 4,5 prosentpoeng i feilmargin). Pence virket rolig og komfortabel på scenen, og henvendte seg til kamera på en slik måte at det kom bra frem til publikum som fulgte debatten på TV. Samtidig blir det av flere kommentert at Kain gjorde motstanderen god gjennom å være i overkant aggressiv, og å virke noe innøvd i sine angrep.

Men hva får det egentlig å si for den videre valgkampen? Redaktør Are Tågvold Flaten og kommentator Henrik Østensen Heldahl var på plass i Farmville. Du hører deres debattnachspiel i AMPOLCAST:

Veteran-utsagn fra Trump skaper reaksjoner. Under et arrangement i Virginia adresserte presidentkandidatene problemet med mentale lidelser blant veteraner fra det amerikanske militæret. I talen ga Trump lovnader om at problematikken ville bli en av hans hovedsaker hvis han ble president, og lovte en økt innsats for å bistå veteraner etter endt tjeneste. Uheldigvis for Trump er det kun et utsagn som har fått mediafokus i etterkant. I utsagnet impliserer Trump at veteraner som får Post Traumatisk Stress Syndrom ikke har sterk nok mentalitet til å takle kriger. Utsagnet har skapt reaksjoner, der i blant fra visepresident Joe Biden. Til CNN uttaler han at dette er et utsagn som kommer fra en ignorant mann som ikke har peiling på hva han snakker om. Trump støttespiller General Mike Flynn mener kritikken kun er et symbol på medias venstrevridning, og at utsagnet er tatt helt ut av kontekst. Les mer.

Forsnakkelse for Kelly Ayotte. Det er så og si dødt løp i senatsvalget i New Hamshire, mellom den nåværende republikanske senatoren Kelly Ayotte, og den demokratiske utfordreren Guvernør Meggie Hassan. Ayotte har gjennom kampanjen satset på å skape et bilde av seg selv som en moderat kandidat til tross for at partiet har blitt dratt mot høyresiden. Denne satsingen gikk på en glipp under en debatt mandags kveld. Der uttalte Ayotte at hun anså Trump som en rollemodell for barn, som kan gjøre en god jobb som president. I en pressemelding tirsdag uttaler Ayotte at hun forsnakket seg, og at hun slettes ikke anser noen av presidentkandidatene som rollemodeller for noen som helst. Les mer. 

DAGENS ARTIKLER

«Winners and losers from the vice presidential debate» (Washington Post) av Chris Cillizza: «After all, America has weathered a hell of a lot in our time as a nation. But, holy cow, was that debate a) hard to watch and b) super depressing. Constant interruptions — especially by Kaine.»

 «The 12 most interesting moments of the VP debate» (Politico) av Matthew Nussbaum: «Those assuming the vice presidential debate would be a sleepy affair got a surprise Tuesday night as Mike Pence and Tim Kaine quickly locked horns in one confrontation after another on everything from criminal justice reform to Social Security privatization.»

«How well do you know Tim Kaine and Mike Pence?» (New York Times) av Thomas Kaplan & Ashley Parker: «Fear not if you do not know much about them. We have spent weeks with them on the trail — someone had to do it — and have devised this quiz.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer