God morgen! Det er tirsdag 4. oktober, Trump-kampanjen angriper demokratenes visepresidentkandidat Tim Kaine for å forsvare drapsmenn, «The Apprentice»-ansatte kaster nytt lys over Trumps behandling av kvinner, og Mor­gen­kaffen er servert.

«What kind of genius loses a billion dollars in a single year? This is Trump to a T.»

Under mandagens folkemøte i Ohio fortsatte Hillary Clinton å lange ut mot sin motkandidat der det antas å såre ham mest.

NYHETER

USA bryter med Russland i Syria. Mandag ble det kjent at USA avbryter sin dialog med Russland om Syria-konflikten – et diplomatisk signal som både er drastisk og kommer overraskende. Det amerikanske utenriksdepartementets begrunnelse er at Moskva har gjort for lite for å opprettholde våpenhvilen. Les mer. 

#2016SIRKUSET

Det er 5 dager igjen til den andre tv-debatten mellom presidentkandidatene, 35 dager igjen til valgdagen, og i natt er det duket for valgkampens eneste debatt mellom visepresidentkandidatene:

Trump-kampanjen lader opp til VP-debatt med personangrep. Dagen før Tim Kaine og Mike Pence – henholdsvis demokratenes og republikanernes visepresidentkandidater – møter hverandre til debatt, lanserte Trump-kampanjen en filmsnutt som går til frontalangrep på Kaine. Filmen, døpt «America Deserves Better», viser til Kaines fortid som forsvarsadvokat og trekker frem tre tilfeller der Virginia-demokraten forsvarte hva fortellerstemmen kaller «the worst kind of people»; tiltalte i dødsstraff-saker. Angrepet minner om George H.W. Bushs klassiske ‘Willie Horton ad’ fra 1988, der han angrep motkandidat Michael Dukakis på lignende vis. Nå spås det at dødsstraff igjen vil bli et sentralt tema under dagens debatt. Les mer.

Trump beskyldes for seksuell trakassering av tidligere medarbeidere. Mandag meldte AP om sine funn etter å ha intervjuet over 20 personer som har jobbet med Trump under innspillingen av reality-programmet hans, «The Apprentice». Resultatene er ingen gode nyheter for den republikanske kandidaten, som allerede beskyldes for kvinnefiendtlige holdninger: Medarbeiderne forteller om gjentatte episoder der Trump oppførte seg upassende og trakasserende mot kvinner. Eksempelvis forteller 8 av intervjuobjektene spesifikt om jevnlige kommentarer om en kameradame som ifølge Trump hadde en «fin bakdel» og hvis «skjønnhet» han sammenlignet med sin datter Ivankas. Ved en annen anledning skal han ha bedt de kvinnelige deltakerne gå med kortere skjørt og mer utringing. Enkelte av de intervjuede kjenner seg imidlertid ikke igjen i slike fortellinger. Hele historien kan du lese her.

Bakteppet for nyheten, samt intervjuobjektenes begrunnelse for å bryte fortrolighetsavtaler, er den siste tidens økte fokus på Trumps holdninger til – og oppførsel mot – kvinner. Under forrige ukes debatt trakk Hillary Clinton frem Trumps upassende karakteristikker av missedronning Alicia Machado, som i etterkant skapte stor blest. Allerede i august ble han ettertrykkelig konfrontert for lignende oppførsel av Fox News-vert Megyn Kelly.

Trump-kampanjen avviser beskyldningene. I en uttalelse fra Trumps talskvinne Hope Hicks heter det at «These outlandish, unsubstantiated, and totally false claims fabricated by publicity hungry, opportunistic, disgruntled former employees, have no merit whatsoever.» Hun nekter videre å svare på spesifikke spørsmål. Saken kommer som avslutning på en uke der hodepinene har kommet som perler på en snor i Trump-leiren. En ny vippestat-meningsmåling indikerer at Clinton kom styrket ut av debatten forrige tirsdag.

DAGENS ARTIKLER

«Clinton hammers Trump on taxes» av Sabrina Siddiqui (The Guardian): Hillary Clinton skewered opponent Donald Trump on Monday as a phony prophet of the working class amid revelations that the real estate mogul may have avoided paying federal income taxes for nearly two decades. … Throughout her appearance, Clinton struck a more populist tone.»

«Pence and the Path to Power for the GOP» av Jonathan Allan (Roll Call): «[Mike Pence] is, in so many ways, everything that Donald Trump is not — including conservative at his core and kind to and about other people. … The thing to watch Tuesday night is whether he can find a way to unite the Trumpian Tea Party nihilists with the social and economic conservatives, the national security wing of the party and the establishment donors and thought leaders. If he can, he’ll illuminate a path to power for the GOP.»

«The Trump Team’s ‘Genius’ Spin on Unpaid Taxes» av David A. Graham (The Atlantic): «Viewed from some angles, this spin is absurd. … But spinning Trump’s billion-dollar loss and potentially years-long tax break as genius is perhaps the only avenue open to the Trump campaign to preserve the perception that Trump is a brilliant businessman.»

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer