God morgen! Det er fredag 30. september, Trump er i trøbbel på grunn av påstått handel med Cuba, og Mor­gen­kaffen er servert.

«He’s very critical of Cuba. He’s very critical of (Fidel) Castro, We’re talking about did his hotel invest money in 1998 in Cuba? No.»

Kellyanne Conway til CNN om påstander om at Trump brøt forbudet mot handel med Cuba i 1998.

NYHETER

Trump-selskap skal ha brutt forbudet mot handel med Cuba. Ifølge Newsweek skal et av Trumps selskaper ha gjort forretningsavtaler på Cuba i 1998, mens Fidel Castro var president der og imot amerikansk lovgivning. Selskapet skal ha brukt rundt 70.000 dollar på Cuba i et forsøk på å bygge opp et hotell i landet. Dette var på tidspunktet i mot amerikansk lov. Ifølge Newsweeks kilder skal Trump ha vist om aktiviteten uten å ha gjort noe med den. Les mer. 

Tidlig stemmegivning starter i Iowa. På torsdag startet forhåndsstemmegivningen i  Iowa. President Barak Obama har vunnet staten de to siste valgene, mye som følge av en høy andel forhåndsstemmer. Clinton brukte derfor dagen sin på å prøve å få folk i delstaten til å stemme ved valget. Demokraten ligger bak Trump på meningsmålingene og andelen forhåndsstemmer kan derfor være avgjørende for hvilken vei staten tipper. Les mer. 

Hundre mennesker skadet i togulykke i Hoboken. Et pendlertog krasjet torsdag ettermiddag gjennom hindringer som var ment å stoppe toget på en av New Yorks mest travle togstasjoner. Det rapporteres om rundt 100 skadde og 1 død i ulykken. Les mer. 

Støtten til dødsstraff på sitt laveste på fire tiår. Ifølge en ny meningsmåling fra Pew Research er støtten til dødsstraffen på det laveste nivået den har vært på fire tiår. I meningsmålingen er 42 % av respondentene motstandere av dødsstraffen. Fortsatt støtter et lite flertall på 49 % dødsstraffen. Som i mange andre slike saker går der et skille mellom demokrater og republikanere. Dette skillet har også vokst over de seneste årene. Kun 3 av 10 demokrater støtter dødsstraffen, mens hele 7 av 10 republikanere støtter denne straffeformen. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 38 dager igjen til valgdagen. Her er noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Storavisen USA Today ber leserne om å ikke stemme på Trump. Avisen har på lederplass aldri tatt stilling til presidentkandidater tidligere, men skriver nå at Trump er «uegnet» for presidentembetet. Les mer.

Statsadvokaten i New York utvider etterforskningen mot Trump-stiftelsen. I forrige uke rapporterte The Washington Post at penger fra Trump-stiftelsen var blitt brukt for å betale erstatninger som ikke var relatert til stiftelsen for Trump, noe som er ulovlig. Ifølge advokaten, John Randolph, har nå statsadvokat Eric Schneiderman utvidet sin etterforskning av Trump-stiftelsen til å også gjelde denne transaksjonen. Statsadvokaten har så langt nektet å kommentere saken. Les mer.

Clintons debattseier en av de større i moderne tid. Ifølge en ny måling fra Gallup mener 61% at Clinton vant den første debatten mellom presidentkandidatene, mens 27 % mener Trump vant. Dette er en av de største seiersmarginene som Gallup har målt i moderne tid. Den eneste som kan måle seg med denne marginen på 2000-tallet er Romneys seier over president Obama i den første debatten deres. Samtidig viser Gallups historiske data at en seier i den første debatten, ikke nødvendigvis gir seier i valget. Les mer.

Clinton ansetter en demokratisk tungvekter til å plukke talenter til hennes administrasjon. Clinton har ansatt pastor Leah Daughtry for å hjelpe henne å plukke ut eventuelle ansatte til hennes administrasjon. Daughtry har mye erfaring fra tidligere, blant annet hadde hun ansvaret for det demokratiske konventet både i 2008 og 2016 og hun har vært stabssjef for Howard Dean. Fram til nå har organisasjonen som har jobbet med en eventuell overgang til en mulig Clinton-administrasjon vært ganske lite, men med ansettelsen er det forventet at organisasjonen vil starte å vokse. Organisasjonen ble opprettet så nylig som i august og ledes av John Podesta og Ken Salazar. Les mer.

Trumps overgangsorganisasjon på den andre siden har vokst seg relativt stor. Guvernør Chris Christie leder arbeidet og ifølge kilder har organisasjonen nå rundt 100 rådgivere og jobber med å konkretisere Trumps tanker til faktisk politikk. Christie har hentet inspirasjon fra Romneys overgangsorganisasjon som blir sett på som et eksempel på hvordan håndtere dette på en god måte av både republikanere og demokrater. Et problem for Trumpkampanjen er at de sliter med å hente inn de delene av Det republikanske partiet som fortsatt er sterkt kritisk til Trump. Ifølge kilder innad i Det republikanske partiet ligger organisasjonen til Trump et år bak Romney sin organisasjon på tilsvarende tidspunkt. Les mer. 

Johnson snakker om utenrikspolitikk og snubler igjen. Under et intervju på MSNBC på onsdag kveld ble Garry Johnson igjen spurt om utenrikspolitikk. Reporteren Chris Matthews spurte den libertanske presidentkandidaten om å navngi hans favoritt av utenlandske statsledere. Dette hadde Johnson store problemer med og han klarte ikke å komme på et navn på en eneste statsleder. Johnson sa: Jeg tipper at jeg har et Aleppoøyeblikk. Dette er en klar referanse til sist Johnson ble utspurt om utenrikspolitikk og han ikke klarte å skjønne at Aleppo er i sentrum av den syriske borgerkrigen. Les mer.

Clinton ute med ny valgkampvideo. I videoen som ble sluppet torsdag snakker blant annet president Obama, Michelle Obama, visepresident Joe Biden, senator Elisabeth Warren og senator Bernie Sanders om hvor viktig det er å velge Clinton og om at alle som bryr seg om dette må få sine venner til å stemme. Se videoen her.

DAGENS ARTIKLER

«Weapon of Self-Destruction» av William Saletan (Slate): «How the Iraq war wrecked the GOP. In 1995, when Michael Kinsley approached Microsoft with the idea that would become Slate, the Republican Party had occupied the White House for all but two of the previous 14 years. Two decades later, that landscape is unrecognizable. Democrats are likely to retain the presidency for a third consecutive term, a feat unseen since the GOP reign of 1981 to 1993.»

«Google Searches for Voter Registration Have Surged in Hispanic Areas» av Nate Cohn (The Upshot): «In the real world, demographic change is gradual: Every day, the country becomes a tad more diverse as babies are born, people immigrate, and others die.But in elections, demographic change happens fast: in a surge of new voter registrations ahead of a presidential election. Just who registers and how many will be one of the biggest stories of the next month.»

«The George W. Bush White House ´Lost´22 Million Emails» av Nina Burleigh (Newsweek): «Clinton’s email habits look positively transparent when compared with the subpoena-dodging, email-hiding, private-server-using George W. Bush administration. Between 2003 and 2009, the Bush White House “lost” 22 million emails.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer