God morgen! Det er torsdag 29. september, Trump mener fremdeles han vant debatten, Clinton får en historisk støtteerklæring, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The 2016 Republican candidate is not conservative and he is not qualified. That’s why, for the first time in our history, The Arizona Republic will support a Democrat for president.«

Arizona Republic i sin støtteerklæring til Clinton.

#2016SIRKUSET

Dette er noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Fox News: meningsmålinger på nett er ikke representative. Som vi skrev i gårsdagens Morgenkaffe, viste de første meningsmålingene at Clinton gikk seirende ut av debatten som ble avholdt natt til tirsdag. Trump har tross dette erklært seg selv som vinner og vist til en rekke meningsmålinger utført på nett til støtte for dette. Dette synspunktet har også blitt repetert av flere av programlederne i Fox News, blant annet Brian Kilmeade og Sean Hannity.

Nå har imidlertid Dana Blanton, en av vise-presidentene i Fox News, gitt beskjed til kanalens politiske avdeling at disse meningsmålingene ikke tilfredstiller kanalens redaksjonelle standard. Blanton viser blant annet til at de aktuelle meningsmålingene lett kan manipuleres av tilhengerne til kandidatene, og konkluderer: «News networks and other organizations go to great effort and rigor to conduct scientific polls — for good reason. They know quick vote items posted on the web are nonsense, not true measures of public opinion». Les mer.

Clinton mottar historisk støtteerklæring. Arizona Republic, den største avisen i Arizona, har siden grunnleggelsen i 1890 alltid støttet den republikanske  presidentkandidaten. Etter 126 år gir avisen nå for første gang sin støtte til den demokratiske presidentkandidaten, samtidig som den retter krass kritikk mot Donald Trump. Avisen poengterer at Clinton har begått enkelte feil, men fremhever den brede politiske erfaring hun har ervervet som senator, utenriksminister og førstedame. Den fremhever også kontrasten mellom kandidatene:

«She does not casually say things that embolden our adversaries and frighten our allies. Her approach to governance is mature, confident and rational. That cannot be said of her opponent. Clinton retains her composure under pressure. She’s tough. She doesn’t back down.Trump responds to criticism with the petulance of verbal spit wads. That’s beneath our national dignity.When the president of the United States speaks, the world expects substance. Not a blistering tweet.»

En rekke andre aviser med republikansk-konservativ tilhørighet har også gitt støtte til Clinton, herunder Dallas Morning News, The Cincinnati Enquirer og Houston Chronicle. Les mer.

Clinton-kampanjen bekymret over manglende entusiasme i Florida. Florida blir en av de viktigste statene ved årets valg og meningsmålingene mellom Trump og Clinton i staten er svært jevne. Blant demokratene råder det nå bekymring over at Clinton ikke vekker tilstrekkelig begeistring hos afro-amerikanske velgere i Florida, på tross av solide støtteerklæringer fra både presidenten og Michelle Obama. Der Obama på sin side hadde støtte fra 95% hos denne velgergruppen i 2008 og 2012, ligger Clinton under 85%. Leslie Wimes, leder for demokratenes afro-amerikanske kvinnecaucus, mener store deler av de afro-amerikanske velgerne i Florida er mer anti-Trump enn de er pro-Clinton:

«In the end, we don’t vote against somebody. We vote for somebody.» Les mer.

Trump ber sine tilhengere om debatthjelp. Onsdag sendte Trump-kampanjen ut en spørreundersøkelse der tilhengere blir bedt svare på hvilket temaer som var Trumps sterkeste under mandagens debatt, og hvilket temaer han burde fokusere på til neste debatt. Mange av spørsmålene er relatert til Clinton-kontroverser. Les mer.

Skjønnhetsdronning slår tilbake mot Trump. Etter at Clinton mot slutten av mandagens debatt fremhevet Trumps fornærmelser mot Miss Universe-vinner Alicia Machado som et eksempel på hans manglende respekt for kvinner, valgte Trump å gå til frontalangrep på Machado dagen etter.

Nå slår Machado tilbake i et intervju med CNNs Anderson Cooper, der hun sier at Trump var både aggressiv og uhøflig mot henne, og uttaler: «That is the story that I need to share with my community. We cannot accept no more insults for my Latin community. No more insults for the women. I know very well Mr. Trump and I can see the same person that I met 20 years ago.» Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Why Ivanka Is Trump’s Top Surrogate» av Michelle Cottle (The Atlantic): «Of all the ways Team Trump is reinventing presidential politics this cycle, among the most curious is the emergence of his daughter as the ultimate utility player. Part character witness, part strategist, part policy advisor, and part goodwill ambassador, Ivanka is expanding the role of aspiring First Daughter in a way that no previous aspiring First Child has attempted—and few others could likely get away with.»

«Trump and the Truth: The ‘Lying’ Media» av Margaret Talbot (The New Yorker): «The irony of Donald Trump’s relationship with the press is that, while he has spent his entire campaign complaining bitterly about it, he has also sopped up more media attention than arguably any Presidential candidate in history.»

«Waking the Sleeping Dragon» av Jordan Weissmann (Slate): «Why does Donald Trump hammer Hillary Clinton on trade? In part, because of Bill Clinton’s last great legislative victory.»

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer