God morgen! Det er onsdag 28. september, de første meningsmålingene viser klar Clinton-seier i den første presidentdebatten, og Mor­gen­kaffen er servert.

«That person was a Miss Universe person, and she was the worst we ever had. The worst, the absolute worst. […]  she gained a massive amount of weight, and it was a real problem. We had a real problem.»

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump, om Miss Universe vinneren Alicia Machado, under et intervju på TV-kanalen Fox News.

#2016SIRKUSET

Det er halvannet døgn siden den første presidentdebatten, og nyhetsbildet preges naturlig nok av det. Dette er noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Seerrekord for Clinton og Trump. Mandagens debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump er tidenes mest sette presidentdebatt. De første rapportene viser at det var omlag 84 millioner seere som så den intense debatten. Sannsynligvis er antallet seere enda høyere, da tallet ikke inkluderer de som har valgt å se debatten via internett. Les mer.

Meningsmålinger viser klar Clinton seier i debatten. De første meningsmålingene etter den første presidentdebatten natt til tirsdag er offentliggjort. Meningsmålingene viser en komfortabel Clinton-seier. CNNs meningsmåling viser at 62 prosent av respondentene mente Clinton vant debatten, mens kun 27 prosent oppga Donald Trump som debattens vinner. Også i meningsmålingen til Public Policy Polling (PPP) gikk Clinton av med seieren, men med noe mindre margin. Her oppga 51 av respondentene Clinton som debattens vinner mens 40 prosent oppga Trump. Les mer.

Meningsmålingene viser interessante tendenser i de forskjellige velgergruppene. Både meningsmålingen til CNN og PPP viser at kvinner, minoriteter og yngre velgere i mye større grad enn andre mente Clinton kom best ut av debatten. I PPPs måling økte Clintons seiersmargin fra 11 prosent til 39 prosent når man kun inkluderte yngre velgere. I denne velgermassen oppga nær halvparten at det nå var mer sannsynlig at de ville gi sin stemme til Clinton. Les mer. 

Trump misfornøyd med debatten. I motsetning til meningsmålingene mener Trump-kampanjen at deres kandidat var debattens klare vinner. De har allikevel flere innsigelser på debattens gjennomførelse. Der i blant uttalte Trump i TV-programmet Fox and Friends at det hadde vært store problemer med mikrofonen hans under debatten, og antydet noen kunne ha tuklet med den.

Debattleder Leslie Holt får også høre det. Selv uttalte Trump etter debatten at Holt hadde klart seg bra. Morgenen etter hadde pipen fått en annen lyd. Holt hadde ifølge Trump-kampanjen valgt fientlige spørsmål til Trump, samtidig som han hadde unnlatt å spørre Clinton om vanskelige temaer som Benghazi og Libya-intervensjonen. Les mer.

Bill Clintons affærer kan dukke opp i de neste debattene.  Donald Trump uttalte selv at han hadde valgt å være snill i mandagens debatt. Dette fordi han ikke ville såre noens følelser, og fordi Clintons datter Chelsea var blant publikum. Samtidig hinter han frempå om at han kanskje vil slå fra seg hardere neste gang, for eksempel ved å ta opp Bill Clintons affærer. Les mer.

Trump angriper Alicia Machado. Miss Universe vinneren Alicia Machado ble dratt inn i mandagens debatt når Trumps kvinnesyn ble diskutert. Clinton angrep da Trump for hans behandling av Machado, som han blant annet har omtalt som ”Miss Piggy” og ”Miss Housekeeping». Tirsdag valgte Trump å utdype sitt forhold til Machado. Han forklarte da at Machado hadde vært den verste Miss Universe vinneren han hadde opplevd. Spesielt påpekte han Machados vektøkning hadde vært vært problematisk. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«When Trump said that not paying taxes ‘makes me smart,’ undecided voters in N.C. gasped» av Mary Jordan (Washington Post): «That comment caused a gasp in the hotel conference room where Townley and a half-dozen other undecided voters in this battleground state were watching the debate.»

 «Clinton Won the Debate, Which Means She’s Likely To Gain In The Polls» av Nate Silver (Five Thirty Eight): «If she doesn’t , Trump could be tough to beat.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer