Morgenkaffen tirsdag 27. september: Fyrverkeri mellom Clinton og Trump

God morgen! Det er tirsdag 27. september, i natt gikk 2016-valgets første presidentkandidatdebatt av stabelen, og Morgenkaffen er servert.

«I also have a better temperament than her … a winning temperament.»

Donald Trump trakk temperament inn i debatten, noe en lattermild Hillary Clinton virket fornøyd med.

AMPOLCAST

Hør debattnachspiel fra Hofstra, med Henrik Østensen Heldahl og Are Tågvold Flaten.

#2016SIRKUSET

Debatten: Natt til tirsdag norsk tid var det duket for det første sammenstøtet mellom årets presidentkandidater, som ble et fyrverkeri – dog uten alt for store kontroverser. Vi så en avslappet og smilende Hillary Clinton og en tidvis stødig, men også defensiv og vaklende, Donald Trump kappe om velgernes gunst.

Bakteppet for debatten var en rekke meningsmålinger som viste dødt løp mellom kandidatene i viktige vippestater. Politico oppsummerer målingene slik: Clinton leder med små marginer i Florida, Iowa og North Carolina, men ledelsen er innenfor feilmargin. Virginia er den eneste vippestaten som i dette målingsettet viser klar Clinton-ledelse. Les mer.

Sendingen gikk redelig for seg, men kandidatene sparte ikke på beskyldninger. Kanskje noe overraskende var det imidlertid Clinton som formulerte de mest direkte angrepene: Hun påpekte raskt at «Donald, I know you live in your own reality,» og angrep deretter Trumps forretningsvirksomhet både for å være overvurdert og uetisk. Om Trumps rolle i den såkalte «birther-saken,» slo hun fast at motkandidaten «has a long record of engaging in racist activity.»

Trump konkluderte på sin side med at «she doesn’t have the look, she doesn’t have the stamina. … Hillary has experience, but it’s bad experience.» Mens Trump forklarte at han har et «winning temperament,» svarte Clinton med å kalle ham «out of control.»

Mens faktiske politiske tiltak sjelden ble nevnt i kandidatenes svar til (den tilbakelente) programlederen Lester Holts spørsmål, ble debatten mer teknisk mot slutten da det dreide seg om utenrikspolitikk. Trump slo fast at atomvåpen er «the world’s single biggest threat … not global warming, like you and your president thinks.» Videre angrep han NATO «as a businessman,» ved å peke på skjevbalansen i finansieringen av forsvarsalliansen. Hillary svarte med å peke på at artikkel 5 kun er blitt brukt av USA (i anledning 9/11), og forsikret om at hun som president vil videreføre sikkerhetsgarantien til Europa.

Nevneverdig øyeblikk. Da Trump kritiserte Clinton for ikke å ha reist nok den siste uka – til salens glede – svarte Clinton: “You criticize me for preparing for this debate. And, yes, I did. Do you know what else I prepared for? I also prepared to be president.” Tilsvaret høstet stor applaus.

Hvem vant? Buzzfeed, som etterhvert har fått tradisjon for å være først ute med å dømme (riktige) debattvinnere, var raskt ute med å kåre Hillary vinner halvveis i debatten: «Clinton … came to play. Donald Trump … did as well as you could be expected to perform in a presidential debate when you are totally winging it.» Dette er et syn som ser ut til å gå igjen hos mange kommentatorer. Det faktum at Trump tvitret misfornøyd øyeblikkelig etter debattslutt styrker inntrykket av Clinton-seier:

Andre mener at Trump overrasket positivt. For eksempel skrev republikanerens tidligere erkerival Ted Cruz over facebook at «Tonight, Donald Trump had his strongest debate performance of the election cycle. He drew strong contrasts with Hillary on taxes, regulations, law and order, and the disastrous Iran deal.»

DAGENS ARTIKLER

«Clinton gets under Trump’s skin» av Shane Goldmacher (Politico): «A composed Hillary Clinton got under Donald Trump’s skin during their high-stakes showdown on Monday night, with the Republican nominee persistently interrupting Clinton as she needled him on his business record, the size of his fortune and his relationship with the truth.»

«Presidential Debate: Here’s What You Missed» av Alex Burns og Matt Flegenheimer (New York Times): «Asked about his propagation of the conspiracy theory raising doubts about Mr. Obama’s birth, Mr. Trump tried to blame Mrs. Clinton, suggesting falsely that she, too, had questioned the president’s birthplace.»

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer