God morgen! Det er torsdag 22. september, det er avdekket nye kontroverser rundt Trump Foundation, Clintons støttespillere gir råd om debattstrategi, og Mor­gen­kaffen er servert.

«She has to be unafraid. He’s a bully; he can’t help himself. I don’t know how he’s going to use a teleprompter in a debate situation. And he can’t control himself. His attention span is nonexistent.»

Majoritetsleder i Senatet Harry Reid (D-Nevada), med debattråd til Clinton.

NYHETER

Politisjefen i Charlotte, North Carolina: Scott var bevæpnet. USA opplever igjen opptøyer i forbindelse med at en afro-amerikansk mann er skutt og drept av politiet. Keith Lamont Scott ble skutt av politiet og hans familie hevder at han var ubevæpnet og leste en bok, som politiet feilaktig antok var et våpen. Politisjef Kerr Putney rykker nå ut for å dementere dette og hevder at Scott var bevæpnet, nektet å slippe våpenet og at dette kan underbygges at vitneforklaringer.

Under opptøyene som oppsto i kjølvannet av skytingen ble Interstate-85 avsperret, én politibil smadret og 16 politifolk skadet. Politiet benyttet tåregass for å få kontroll på situasjonen. Ordfører Jennifer Roberts (D) er tydelig på at skyteepisoden skal etterforskes. Les mer.

Erklærer unntakstilstand. Guvernør Pat McCrory (R) erklærte unntakstilstand i North Carolina etter at en person er skutt og drept i forbindelse med demonstrasjonene. Følg situasjonen her.

Møte mellom Obama og Netanyahu i New York. Forholdet mellom de to statslederne har vært preget av uenigheter og konflikt, blant annet om den korrekte responsen til Irans atomprogram og om Israels bosettingspolitikk på okkuperte områder.

Onsdag gjennomførte de to sannsynligvis sitt siste møte, og Obama benyttet anledningen til igjen å ta opp Israels bygging på okkuperte territorier og fastslo at dette ville redusere mulighetene for en to-stats løsning. Møtet ble riktignok avsluttet i en munter tone, der Netanyahu spøkte med Obamas golfspilling og konkluderte: «Your voice, your influential voice, will be heard for many decades, and I know you’ll continue to support Israel’s right to defend itself and its right to thrive as a Jewish state. So I want you to know, Barack, that you’ll always be a welcome guest in Israel». Les mer her og her.

#2016SIRKUSET

Det er 4 dager igjen til den første tv-debatten og 48 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Trump under lupen for bruk av veldedige midler for å avslutte rettslige tvister. Det  er allerede kontroverser tilknyttet de økonomiske disposisjonene til Trumps veldedige organisasjon. Nå er det avdekket at Trump Foundation ved flere anledninger har foretatt utbetalinger til parter som var involvert i en rettslig tvist med Trumps selskaper. Dette ble avdekket ved gjennomgang av skattepapirer og rettsdokumenter, og ble først rapportert av Washington Post.

Den ene tvisten var relatert til høyden på en flaggstang på Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Palm Beach. Tvisten med myndighetene i Palm Beach ble løst ved at Trump Foundation donerte 100 000 dollar til Fisher House Charity.  Den andre tvisten var tilknyttet en hole-in-one konkurranse på en av Trumps golfbaner og ble løst ved at Trump Foundation donerte 158 000 dollar til en veldedig organisasjon valgt av saksøkeren.

Disse utbetalingene kan være i strid med skattemyndighetenes retningslinjer. Daniel Borochoff, president i CharityWatch uttaler videre:

«It is clearly unethical to use charitable dollars to pay for expenses that one ought to be paying for out of their own pocket, particularly since the money being used through the Trump Foundation is tax-subsidized». Les mer.

Demokratene diskuterer debattstrategi. Trump har den siste tiden fremstått noe mer polert, blant annet ved bruk av teleprompter. Dette hjelpemidlet vil imidlertid ikke være tilgjengelig under debattene og en rekke senatorer på demokratenes side mener Clinton bør la «Trump være Trump» og satse på at han spenner ben på seg selv i debattene. Tanken er at Clinton skal la Trump prate fritt, kun parere direkte angrep og i hovedsak fokusere på å forklare sin visjon for nasjonens fremtid.

Senator Jon Tester (D-Montana) oppsummerer tankesettet på følgende måte “He’s going to say some cockamamie stuff. Give him the rope.” Senator Clair McCaskill (D-Missouri) mener Trumps debatteknikk vil avsløre manglende substans over 90 minutter: “There’s never been a time where he’s talked for longer than 30 seconds where he’s managed to say anything. He just says nothing. He’ll say the same empty phrases over and over again, and I think it will become obvious after an hour and a half.» Les mer.

Trump slår tilbake mot rasiststempel. Trump er ved en rekke anledninger blitt beskyldt for rasisme og gjør det spesielt svakt blant afro-amerikanske velgere. Onsdag forsøkte Trump å slå tilbake mot rasiststempelet under en samling i en kirke i et afro-amerikansk nabolag i Cleveland. For anledningen samlet Trump en eklektisk gruppe med støttespillere, som blant andre inkluderte boksepromotør Don King, Omarosa Manigault, kjent fra Trumps reality show The Apprentice, og tidligere rival Ben Carson.

Under samlingen gikk Trumps advokat Michael Cohen hardt ut mot rasismepåstandene, og konkluderte: «Not only is Donald Trump not a racist, he believes that all people are part of one race: the human race.»

I sin introduksjon av Trump uttalte menighetens pastor at «God has always gone outside of the established order in choosing leaders» og Trump sa seg enig i dette da han slo fast at «True reform can only come from outside the system».  Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«What Congress Is Actually Good at» av Michelle Cottle (The Atlantic): «Forget negotiating budgets or confirming judicial nominees. These days, lawmakers excel at issuing subpoenas, grilling witnesses, and otherwise probing the administration with a thoroughness that borders on the proctological.»

«2016: Last call for working class whites?» av Jennifer Agiesta (CNN): «The biggest story of the 2016 election is undoubtedly the rise of Donald Trump, and behind the Republican nominee is a group in its last throes as the biggest force in politics: The white working class.

A new survey from CNN and the Kaiser Family Foundation delves deeply into this pivotal group, to understand their experience in an America whose changing demographics and economy have arguably impacted this group more than almost any other.»

«The Bush family’s lament» av Eli Stokols (Politico): «From Miami to Houston, Crawford to Kennebunkport, members of the Republican Party’s first family remained quiet for months, avoiding cameras and questions about presidential politics and focusing their few fundraiser appearances on assisting the GOP candidates who would be forced to share the November ballot with a nominee they detest.

But given the Bush clan’s proximity to public life, and their progeny’s desire to one day return the family to power, it was only a matter of time before their tongues would be held no longer.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

 

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer