Morgenkaffen onsdag 21. september: Obama taler til FN og Trump med Bernie-vibber

God morgen! Det er onsdag 21. september, Trump lanserer ny reklamefilm, og Morgenkaffen er servert.

«If I had a bowl of Skittles and I told you three would kill you, would you take a handful? That’s our Syrian refugee problem.»

Republikanernes presidentkandidats sønn, Donald Trump jr., delte et bilde med denne teksten på Twitter tirsdag.

NYHETER

Obama med stikk mot Trump i sin siste FN-tale. President Barack Obama avsluttet med et subtil stikk mot Trump da han talte til FNs generalforsamling tirsdag. Uten å nevne den republikanske kandidaten med navn, advarte han mot «aggressive nationalism, a crude populism … which seeks to restore what they believe was a better, simpler age free of outside contamination. … Today, a nation ringed by walls would only imprison itself.» Talen var hans siste offisielle appell til generalforsamlingen. At han i den velger å henvise til USAs interne valgkamp så tett opp mot valgdagen kan vitne om Obama-administrasjonens frykt for at Trump blir ny commander-in-chief. Les mer.

Clinton ut mot politiskyting. Fredag ble en ubevæpnet svart mann skutt av politiet i Tulsla, Oklahoma. Hendelsen har skapt fornyet hete i debatten om rasediskriminerende politivold. Hillary Clinton gikk tirsdag ut på banen i et radiointervju med Steve Harvey, der hun kommenterte at skytingen var “just unbearable and needs to be intolerable.» Videre var hun ikke i tvil om hvem som best vil ta tak i problemstillingen av henne og Trump: “I think it really comes down to our visions and our values.» Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 5 dager igjen til den første tv-debatten og 49 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Trump lanserer ny reklamefilm med Bernie-vibber. Tirsdag slapp Trump-kampanjen en lenge ventet reklamefilm, som er døpt «Movement». Mens kamera flakker over store folkemengder med Trump-supportere, slår fortellerstemmen fast at «It’s a movement – not a campaign.» Det ble raskt påpekt at filmen spiller på åpenbare assosiasjoner til Bernie Sanders’ valgkamp, som hyppig brukte ordet ‘bevegelse’. Trump har lenge signalisert at han er ute etter velgerne som støttet Sanders før Clinton vant nominasjonsvalgkampen. Se videoen her.

Nye kilder bekrefter at H.W. Bush planlegger å stemme Clinton. Igår omtalte vi ryktene, først satt ut av Robert Kennedys datter, om at George H.W. Bush planlegger å stemme på Hillary Clinton. Nå har CNN snakket med kilder tett på USAs 41. president som bekrefter dette. Mens Bush-familiens talspersoner hverken bekrefter eller avkrefter ryktene, skal 92-åringen—som i 1992 tapte for Bill Clinton—ha fortalt 40 tillyttere om beslutningen. Les mer.

NRA gir Trump pengestøtte ’til rurale strøk’. USAs mektige våpenlobby, National Rifle Association, donerer 5 millioner dollar til Trump-kampanjen, og gir dermed republikaneren en markant (ikke overraskende) støtteerklæring. Samtidig krever de at halvparten av beløpet brukes i rurale strøk i statene Pennsylvania, North Carolina, Nevada, Ohio og Virginia. I flere av disse trenger Trump sårt seier. Les mer.

Ny Trump-reklame. Legg merke til det lille glimtet av Bill og Hillary fra Gennifer Flowers-intervjuet i 1992:

Ikke glem å få med deg den ferske episoden av AMPOLAST, der vi diskuterer den siste ukens begivenheter.  

DAGENS ARTIKLER

Donald Trump når nye høyder

«Time to Face It: Trump Really Could Win This» av Rich Lowry (Politico): «Trump now has a legitimate shot at winning the general because he got the lucky draw of at least the second-worst presidential nominee in recent memory and, pending how she fares over the next two months, perhaps the worst.»

«The Bernie Bump» av Emma Roller (New York Times): «For many older millennials, Barack Obama’s campaign in 2008 was a moment of political awakening. For many younger millennials, Mr. Sanders’s run served as a similar awakening. Mrs. Clinton’s own historic candidacy is treated as an afterthought.»

«The Broken Policy Promises of W. Bush, Clinton, and Obama» av Stephen Walt (Foreign Policy): «As was the case in 1992, 2000, and 2008, we have one candidate (Trump) suggesting — however incoherently — that he’d do a bunch of things differently. … And then there’s Hillary Clinton. She’s been a hawkish internationalist throughout her political career, and believes it is better for the United States to try and fail than not to try at all. … So why don’t Americans get the foreign policy they want?»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer