God morgen! Det er tirsdag 20. september, Trump samler inn rekordsummer, mens republikanerne fortsetter å krangle seg i mellom, og Mor­gen­kaffen er servert.

«And he’ll probably even have room-service, knowing the way our country is.»

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump, om behandlingen av den arresterte terroristen Ahmad Khan Rahami, under en tale i Florida.

NY EPISODE AV AMPOLCAST

Hillary Clinton har hatt en vanskelig uke mens Donald Trump stiger og stiger på meningsmålingene. Demokratene er nervøse og vi ser litt på veien til 270 valgmannsstemmer. Vi snakker i tillegg om birther-saken, og kommer inn på en rekke dagsaktuelle tema i ukas utgave av panelet. Les mer.

NYHETER

Mistenkt terrorist arrestert. Ahmad Khan Rahami, som er mistenkt for å stå bak bombeangrepet på Manhattan lørdag, ble mandag arrestert av politiet. Arrestasjonen fant sted i New Jersey etter en skuddveksling med politiet. En politimann ble skadd i skuddvekslingen. President Barack Obama hyllet politiarbeidet som ekstraordinært. Arrestasjonen ble også lagt merke til blant presidentkandidatene. Republikanernes kandidat Donald Trump var tidlig ute med å takke politiet for deres arbeid i en tale i Florida. I talen kritiserte han også at fangen nå kom til å få topp behandling på sykehuset, og ymtet frempå om at fanger nå til dags også får “room service” i arresten. Les mer.

 

Splittelsene innad i det republikanske partiet fortsetter. De siste dagene har man sett en eskalerende ordkrig mellom lederen for det republikanske partiet Reince Priebus, og apparatet rundt den tidligere presidentkandidaten, og Ohio-guvernør John Kasich. Kasich signerte i vår, i likhet med alle andre republikanske presidentkandidater, et løfte om å støtte den republikanske kandidaten i presidentvalget. Dette løftet har både Kasich, Jeb Bush og Ted Cruz gått tilbake på. Priebus hinter nå om at kandidatene vil møte konsekvenser dersom de ikke følger opp på løftet sitt. Deriblant nevner han at de kan nektes en plass på stemmeseddelen i fremtidige primærvalg. Det har fått Kasichs støttespillere i Ohio til å steile. John Weaver, rådgiver til John Kasich, omtaler i en uttalelse Priebus som en politisk leder som, i motsetning til Kasich, opererer uten noen annen visjon enn å verne om seg selv og sine interesser. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 6 dager igjen til den første tv-debatten og 49 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Trump med rekord i pengeinnsamling. De siste ukene har vist en svært positiv utvikling på meningsmålingene for Donald Trump. Nå kan kampanjen også vise til gode resultater i sin pengeinnsamling. I løpet av de siste tre månedene har Trump samlet inn omlag 100 millioner dollar fra donasjoner av beløp under 200 dollar. Til sammenlikning er dette mer enn både Romney og McCain samlet inn av mindre beløp under hele sine presidentvalgkamper.
Trump omtales nå som “den republikanske Obama” for sin suksess i å samle inn store summer gjennom mange små bidrag. Der må det sies at Trump har et stykke å gå fremdeles. I 2012 samlet Obama inn 438 millioner dollar gjennom donasjoner på under 200 dollar. Uavhengig av det er nok Trump storfornøyd med resultatet, som gir mulighet til å øke pengebruken på tv-reklamer som denne. Les mer.

 

Clinton intensiverer jakten på yngre velgere. Mandag talte Hillary Clinton for et hundretalls studenter ved Temple University i Philadelphia. Talen ble omtalt som en tale for milllenniumsgenerasjonen, og markerer en økt satsing fra Clinton-kampanjen på å tiltrekke seg yngre velgere. De yngre velgerne var en helt essensiell del av Barack Obamas velgerkoalisjon i 2008 og 2012. Til tross for at velgermassen tenderer til å ha meninger som er nærmere demokratene når det kommer til abortrettigheter, homofilt ekteskap, global oppvarming, innvandring og økonomisk politikk, sliter Clinton med å tiltrekke seg støtte fra dem. En meningsmåling viser at 47 prosent av de yngre velgerne opplyser at de vil stemme på Clinton ved valget. Til sammenlikning fikk Obama 60 prosent av stemmene fra samme velgermasse i 2012. Valget 2016 markerer første gang millenniumsgenerasjonen utgjør den største generasjonen blant de stemmeberettigede i USA, og det er derfor ikke rart at Clinton nå setter inn et ekstra støt for å bedre sin posisjon blant velgergruppen. Les mer.

George H. W. Bush stemmer på Hillary? Ifølge datteren til Robert F. Kennedy planlegger tidligere president (som i sin tid tapte for Bill Clinton) å stemme på Hillary i årets presidentvalg. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Skadekontroll i Clinton-leiren» av Vårin Alme (AmerikanskPolitikk): «Hillary Clintons nasjonale ledelse, som har holdt seg noenlunde stabil siden august, er redusert til et knapt prosentpoeng i Real Clear Politics’ gjennomsnitt av meningsmålingene. Sjansene hennes for å vinne har sunket til rundt 59,3 % i FiveThirtyEights polls-only modell. Det er en nedgang på 28,3 prosentpoeng siden 9. august. Det er med andre ord duket for skadekontroll i Clinton-leiren.»

«Gun inequality: US study charts rise of hardcore super owners» av Lois Beckett  (The Guardian): «But the new survey estimates that 133m of these guns are concentrated in the hands of just 3% of American adults – a group of super-owners who have amassed an average of 17 guns each.» Les mer.

«What separates voters from non-voters» av Alicia Parlapiano & Adam Pearce (New York Times): «For every 10 U.S. adults, six votes and four don’t. What separates them?» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer