God morgen! Det er mandag 19. september, Mulig IS-forbindelse ved knivstikking i Minnesota, New York opplever bombe-uro, Trump får orden i papirene og verifiserer Obamas fødeland, og Morgenkaffen er servert.

«Hope is on the ballot, and fear is on the ballot, too.«

President Barack Obama i en tale om å videreføre sitt ettermæle ved å få afro-amerikanske velgere til å stemme demokratisk på middagen for the Congressional Black Caucus-stiftelsen lørdag. Se hele talen her.

NYHETER

Eksplosjon i New York og New Jersey mens mann knivstikker 9 på kjøpesenter i Minnesota. Lørdag kveld gikk det av en eksplosjon på nedre Manhattan som skal ha skadet minst 29 personer. Det skal også ha bli funnet en udetonert trykkoker-bombe i samme området i Chelsea. Borgermester i New York City Bill de Blasio (D) uttalte i en pressekonferanse at de tålmodig skulle finne sannheten i saken og ikke trekke raske slutninger. Han sa videre at angrepet var overlagt, men at det ikke er noen terrorlink.

En mann skal ha blitt skutt og drept etter å ha knivstukket 9 mennesker på et kjøpesenter i St. Cloud, Minnesota lørdag. En nyhetskilde linket til IS skal søndag ha gått ut med påstander om at mannen var en soldat for den Islamske stat. FBI undersøker hendelsen som en mulig terrorhandling.

I tillegg til helgens personskader skal en annen bombe ha detonert før et veldedighetsløp i New Jersey samme dag som de andre hendelsene. Bomben skal ikke ha skadet noen da løpet var forsinket grunnet krøll ved registreringen. Det skal være likheter mellom bombene funnet i New York og den i New Jersey, men foreløpig er ingenting stadfestet.

Hillary Clinton uttalte seg om saken sent søndag ettermiddag hvor hun kaller de tre hendelsene tilsynelatende terrorangrep. Foreløpig er det lite som kan sies med sikkerhet, og vi kommer tilbake til saken med mer informasjon.

Dommerfrys mens Senatet venter på ny president. Det er ikke bare høyesterettsnominerte Merrick Garland som må vente på Senatets godkjenning før han kan ta fatt på embetet. President Obama har nå 53 nominerte dommere i lavere domstoler, som enda ikke har fått godkjenning av Senatet. Det er presidentens oppgave å utpeke føderale dommere, men disse må først på høring, og så godkjennes av Senatet som for tiden er republikansk styrt. 25 av Obamas nominasjoner venter på voteringen, mens 29 enda ikke har blitt hørt. Visepresident Joe Biden advarte torsdag om hvordan en slik presedens kunne få alvorlige konsekvenser. Les mer.

#2016SIRKUSET

Donald Trump bekrefter Obamas fødested og setter punktum for «the birther movement». Etter mye om og men gikk Trump ut fredag og anerkjente at President Barack Obama var født i USA. Det som nå blir referert til som «the birther movement» startet da Trump i 2011 uttalte tvil om presidentens fødeland, og derfor også hvorvidt det var legitimt at han holdt det embetet. Det er flere som stiller seg kritisk til Trumps mangel på unnskyldning rundt saken. Paneldeltager forsker Cornell Belcher under søndagens Meet the Press stilte spørsmål til hvordan det etter et par hundre år med presidenter, var slik at den første afro-amerikanske presidenten skulle bli utsatt for slike spekulasjoner. Han beskrev det som at birtherism var et mykt sted for rasisme å lande.

Videre gikk Trump ut og beskyldte Clinton for å først ha startet spekulasjonene om Obamas fødested. Han beskriver det som at Hillary Clinton startet «‘the birther movement’, og jeg har avsluttet den». Dette har fått pressen til å reagere og det er lite som indikerer at disse anklagene er annet en politisk spill. Les mer.

Yngre velgere går til Johnson på Clintons bekostning. Søndag tok NBCs «Meet the Press» for seg målinger på unge velgere under 30. Her ble det dratt likninger mellom hennes relativt lave oppslutning sammenliknet med Obama sin høye for denne målgruppen. Programleder Chuck Todd intervjuet den demokratiske visepresidentkandidaten Tim Kaine der han ble stilt spørsmål rundt Clintons evne til å appellere til yngre velgere. Det er tillit og åpenhet de yngre velgerne bryr seg om, og Kaine erkjente litt ufrivillig at valgkampen måtte jobbe hardere for å overbevise yngre velgere, mens han samtidig påpeker at det er Clinton som fremmer sakene unge bryr seg om. Se mer.

I en sketsj gir Jeb(!) Bush karrieretips til Emmy-nominerte Jimmy Kimmel. «I am in between jobs right now, do you know you can make twelve dollars an hour driving for Uber» sier Bush og spør Kimmel om hvordan det er å være nominert til noe.

DAGENS ARTIKLER

«Donald Trump Does Have Ideas—and We’d Better Pay Attention to Them» av Joshua Mitchell (Politico): «Yes, Donald Trump is implicated in that unraveling, cavalierly undermining decades worth of social and political certainties with his rapid-fire Twitter account and persona that only the borough of Queens can produce. But so is Bernie Sanders. And so is Brexit.»

«Election Update: Democrats Should Panic … If The Polls Still Look Like This In A Week» av Nate Silver (FiveThirtyEight): » If voters were reacting to the halo of negative coverage surrounding Clinton rather than to the substance of reporting about Clinton’s health or her “deplorables” comments, she could regain ground as Trump endures a few tough news cycles of his own. Over the course of the general election so far, whichever candidate has been the dominant subject in the news has tended to loseground in the polls, according to an analysis by Larry Sabato, Kyle Kondik and Geoffrey Skelley.»

«Hillary Clinton and Tim Kaine have written a deplorable campaign book» av Carlos Lozada (The Washington Post): Hillary Clinton og Tim Kaine har skrevet en valgkampbok, og her kan du lese anmeldelsen. «“Stronger Together,” ostensibly written by Hillary Clinton and Tim Kaine […] is a self-confessed cut-and-paste job of campaign fact sheets, speeches and op-eds. That sets rather modest expectations. […] This is a book that, 237 pages in, actually thanks readers for making it that far.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer