God morgen! Det er fredag 16. september, Trump snakker om helsen sin, Clinton er tilbake i valgkampmodus, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Donald Trump is a human leech who will bleed the country and sit at his golf resort laughing at the money he has made.”

Minoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) fra senatets talerstol gjengitt i The Washington Post.

NYHETER

Senatet godkjenner pengehjelp til Flint. På torsdag godkjente Senatet en pakke på $270 millioner som skal gå til å hjelpe innbyggerne i Flint, Michigan og andre samfunn som har blitt skadelidende som følge av blyforgiftning fra drikkevannet. Pengene var knyttet til den såkalte «Water Resources Development Act» som skal bidra til å vedlikeholde demninger, havner og annen infrastruktur knyttet til vann i 17 stater. Senator Debbie Stabenow (D-Michigan) sa følgende om loven som ble vedtatt: “Today’s passage is an important reminder to the nation that the crisis in Flint is far from over.” Senator Stabenow oppfordret kollegaene i Representantenes hus om å være sitt ansvar bevist og vedta loven så snart som mulig.  Les mer.

Clinton returnerer til valgkampen i North Carolina. Torsdag ettermiddag returnerte Clinton til valgkampen med et valgkampmøte i Greensboro, North Carolina etter fire dager med hvile som følge av lungebetennelse. Clinton brukte talen til å snakke om sakene som fikk henne til å drive med politikk. Talen fokuserte også på helsepolitikk og hvordan vanlige amerikanere har det tøft med dagens helsesystem. Hun fremmet sin helsepolitikk som løsning på utfordringene med helsesystemet. Clinton brukte også tid på sin motstander, Donald Trump, som hun hevder er uskikket til å være president. Talen var den andre i en serie på fire taler med fokus på ulike politikkområder i vippestater som skal lede opp til den første debatten på den 26. september.  Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 10 dager igjen til den første tv-debatten og 53 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Trump tilbake i «Birther-territorium». I et intervju med Washington Post nektet Trump å svare på om han fortsatt tror at Obama ikke er født i USA. Årsaken, sa Trump, er at da vil media kun fokusere på dette og ikke på viktigere ting som nye jobber og veteraner. Spørsmålet kommer etter at Trumps kampanje-leder Kellyanne Conway nylig uttalte at Trump ikke lenger tror at Obama er født utenfor USA. Uklarheten fra Trump-kampanjen regnes for å være kontroversiell, og har vekket oppsikt i media det siste døgnet. Les mer.

Måling fra NYT/CBS viser dødt løp mellom Clinton og Trump. I en ny måling fra New York Times/CBS får Clinton 46 %, mens Trump får 44 %. Dersom tredjepartikandidatene legges til får Clinton og Trump 42 % hver, mens Johnson og Stein får henholdsvis 8 % og 4 %. Flere målinger den siste uken har indikert at avstanden mellom Clinton og Trump minsker. Enda mer bekymringsfullt for Hillary Clinton er det at entusiasmen blant hennes tilhengere er lavere enn hos Trump sine tilhengere. Kun 43 % av Clinton sine tilhengere sier de er svært entusiastiske, mens 51 % av Trump sine tilhengere sier det samme. Et snitt av meningsmålingene fra RealClear Politics viser at det nå kun er 1,8 % som skiller kandidatene, i favør Clinton. Les mer.

Trump snakker om sin helse på formiddags-tv. På torsdag snakket Trump om sin helse på formiddagsprogrammet Dr. Oz. Trump hevder selv at han føler seg som en trettifem-åring. I intervjuet hevdet også at han klarer å holde følge med Tom Brady (red.amn. quarterback for New England Patriots). De siste ukene har legen til Trump, Harold Bornstein, blitt harselert med i nyhetsmedier og på kveldsshowene. På spørsmål om hvorfor han bruker, Dr. Bornstein, svarte Trump at han mente at Bornstein var en god lege og at han ikke så noen grunn til å bytte. Trump brukte også anledningen til å komme med angrep på og lufte sin frustrasjon mot pressen. “The media’s so dishonest, they come out with stories that aren’t true and you try to knock the hell out of the story.” Les mer.

Trump slipper ny skattepolitikk. I en tale til «The Economic Club of New York» på torsdag slapp Trump nye detaljer om sin skattepolitikk. Der gikk han tilbake på enkelte av løftene han tidligere har kommet med og presenterte en plan som vil koste de føderale myndighetene mindre, men samtidig gi mindre tilbake til innbyggerne. Ifølge den politisk uavhengige «Tax Foundation» vil Trumps redusere de føderale myndighetenes inntekter med $4,4 billioner i løpet av en periode på ti år. Trump sier samtidig at han ikke vil røre programmer slik som Social Security, Medicare eller Medicaid. Forsvaret skal også skånes fra kutt. Ifølge Trump skal inntektstapet dekkes inn gjennom vekst som vil komme som følge av skattekuttene.  Les mer.

Dårlige nyheter for Trump, gode nyheter for Johnson fra New Hampshire. I 100 år har «The New Hampshire Union Leader» gitt sin anbefalning til Det republikanske partiets presidentkandidat, torsdag var det slutt på denne ubrutte rekken. «The New Hampshire Union Leader» anbefaler at velgerne i år stemmer på Det libertarianske partiet og Gary Johnson. Etter en dårlig uke forrige uke, har denne uken vært bedre for Johnson, som i tillegg til å få anbefalingen har kommet seg på valgseddelen i alle 50 stater. Utgiver Joseph W. McQuaid kommer med følgende skyts mot Trump i lederen: «The man is a liar, a bully, a buffoon. He denigrates any individual or group that displeases him. He has dishonored military veterans and their families, made fun of the physically frail, and changed political views almost as often as he has changed wives.» Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«What life is like behind bars for O.J. Simpson Prioner 1027820» av David NG (The Los Angeles Times): «Prisoner 1027820 is treated in many ways like any other inmate at the Lovelock Correctional Center in Nevada: He gets the same standard issue blue uniform. He shares a bunk, toilet and sink with a cellmate. He rises around 6:30 a.m., eats an early breakfast — he likes cold cereal, with a muffin and fruit — then heads to his work shift.» Les mer.

«How Florida´s Republican Governor Could Cost Trump the Election» av Pema Levy (Mother Jones): «Rick Scott is Trump´s biggest booster in the state- and may also be his biggest problem.» Les mer.

«Independent Voters Are Overrated» av Harry Enten (FiveThirthyEight): «Some election watchers treat independent voters like the golden key to open up Star World in “Super Mario World.” If you know who is winning independents, the thinking goes, then you know who is going to win the election. There’s an appealing simplicity to the logic of this: If Democrats vote for the Democrat and Republicans vote for the Republican, then whoever wins independents wins. The problem: It just isn’t true historically, and it may be wrong this election, as well. Donald Trump is currently winning independent voters and is still trailing Hillary Clinton in the polls.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer