Morgenkaffen torsdag 15. september: Trump forsvarer seg mot påstand om interessekonflikt

God morgen! Det er torsdag 15. september, Trump må forsvare seg mot påstander om at hans utenlandske forretningsforbindelser vil påvirke hans politikk, Colin Powell kritiserer begge presidentkandidatene, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Trump is a national disgrace and an international pariah.»

Colin Powell til sin tidligere assistent Emily Miller, i e-post av 17. juni 2016.

NYHETER

Obama oppjusterer antallet flyktninger USA skal ta inn. Obama signaliserer nå en økning til 110 000 flyktninger, der den opprinnelige målsetningen var 100 000. Det antas at en betydelige andel av flyktningene vil være fra Syria, en flyktninggruppe som Trump har advart mot. En rekke republikanere støtter Trumps syn om at dette vil øke faren for terrorangrep internt i USA. Obama-administrasjonen avviser dette og viser til at flyktninger til USA må gjennomgå svært strenge klareringsprosesser og bakgrunnsjekker. Les mer.

Det hvite hus: Snowden er ingen varsler. Edward Snowden får tilsynelatende ikke gehør fra Det hvite hus når han hevder at han er en varsler og bør få amnesti for sine handlinger. Pressesekretær Josh Earnest uttalte på onsdag at Snowden ikke har opptrådt innenfor rammverket av varslingsprosessen, og har dermed utsatt amerikanske sikkerhetsinteresser og liv for fare. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 11 dager igjen til den første tv-debatten og 54 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Colin Powell sterkt kritisk mot både Clinton og Trump i interne e-poster. Lekkede e-poster fortsetter å spille en fremtrende rolle i valgkampanjen. Denne gangen er det tidligere utenriksminister Colin Powell (R) som har blitt hacket. I e-post korrespondanse med  journalister og medlemmer av sin egen indre sirkel, gir Powell både Clinton og Trump det glatte lag. De lekkede e-postene er fra tidsrommet juni 2014 frem til august 2016, og noen av høydepunktene presenteres nedenfor:

Om Trumps fremstøt mot afro-amerikanske velgere skriver Powell til sin tidligere assistent Emily Miller,  «He is at 1% black voters and will drop. He takes us for idiots. He can never overcome what he tried to do to Obama with his search for the birth certificate hoping to force Obama out of the Presidency.»

Powell legger også lite imellom da han direkte konstaterer at «Trump is a national disgrace and an international pariah», i en e-post til en tidligere assistent i juni 2016.

Clinton får også gjennomgå, blant annet for hennes valgkampanjes forsøk på å tilknytte Clintons bruk av en privat e-postserver som utenriksminister, til praksis etablert av Powell selv. I august 2015 skriver Powell «Everything HRC touches she kind of screws up with hubris» og i september 2015, «HRC and her mishandling of this has really given her a major problem I do not wish to get involved in, despite the best efforts of her team to drag me in».

I august 2016 er Powells konklusjon at Clinton kunne avverget e-post skandalen dersom hun hadde vært åpen om bruken fra begynnelsen av: «Sad thing. HRC could have killed this two years ago by merely telling everyone honestly what she had done and not tie me to it.” Les mer her og her.

Trumps forretningsforbindelser problematiseres. Newsweek har gjennomgått Trump Organization og påpeker at Trump, som har forretningsforbindelser over hele verden, som  president vil ha problemer med å fatte beslutninger som ikke rammes av interessekonflikt eller er etisk betenkelige:

«If Trump moves into the White House and his family continues to receive any benefit from the company, during or even after his presidency, almost every foreign policy decision he makes will raise serious conflicts of interest and ethical quagmires.»

Artikkelen påpeker at Trump Organization har sterke internasjonale tilknytninger, og fremhever prosjekter i Sør-Korea, India, Tyrkia, De forente arabiske emirater, Ukraina og Russland som eksempler på potensielle interessekonflikter dersom Trump blir president.

Newsweeks konklusjon er at «Never before has an American candidate for president had so many financial ties with American allies and enemies, and never before has a business posed such a threat to the United States. If Donald Trump wins this election and his company is not immediately shut down or forever severed from the Trump family, the foreign policy of the United States of America could well be for sale.»

Trump-kampanjen, ved Corey Lewandowski (som er tilbake i varmen igjen) har slått raskt tilbake og avviser påstandene. Trump har hele tiden sagt at dersom han blir president vil han overføre hele sin organisasjon til en såkalt blind trust og at hans barn vil ta over den daglige forretningsmessige driften. Trumps datter Ivanka opptrådte på «Good Morning America», og opplyste at dersom hennes far ble president, vil Trump Organization unngå enhver forretningsavtale der det kan være spørsmål om interessekonflikt. Les mer.

Clinton-kampanjen gir mer utfyllende opplysninger om hennes helsestatus. Etter Clintons mye omtalte kollaps under en 9/11 minneseremoni på søndag, har kampanjen hennes nå gått ut med ytterligere opplysninger. Det fremheves at Clinton har lavt kolesterol og har sesongbetonte allergier. Videre opplyses det at Clinton bruker medisiner for skjoldbruskkjertelen, samt at hun går på blodfortynnende midler. Det vil også publiseres en mer omfattende beskrivelse av Clintons helsestatus, basert på et notat fra hennes lege Lisa Bardack. Det er rimelig å anta at Clinton-kampanjen nå ønsker å tilbakevise påstandene om at hun er i svært skrantende form, og diverse konspirasjonsteorier som allerede florerer som et resultat av søndagens kollaps.  Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Cruz’s conundrum: Help GOP save the Senate?» av Burgess Everett (Politico): «With the Republican Senate majority on the line, Ted Cruz has been politically dormant. Few contributions to colleagues, no campaign appearances with endangered incumbents and little talk of how important a GOP Senate is next year. On Tuesday, that finally changed.»

«An Encyclopeida of Presidential Health Conspiracies and Cover-Ups» av Tessa Stewart (Rolling Stone): «Whether Clinton and Trump like it or not, it’s become routine for individuals who are running for president to release medical information prior to Election Day. But presidents have, in the past, been highly secretive about their health problems. Here are several who kept their health issues under wraps – something both Clinton and Trump perhaps wish they could get away with today.»

«How Breitbart Conquered the Media» av Ta-Nehisi Coates (The Atlantic): «Indeed, what Breitbart understood, what his spiritual heir Donald Trump has banked on, what Hillary Clinton’s recent pillorying has clarified, is that white grievance, no matter how ill-founded, can never be humiliating nor disqualifying. On the contrary, it is a right to be respected at every level of American society from the beer-hall to the penthouse to the newsroom.»

 


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer