God morgen! Det er onsdag 14. september, i New York har statsadvokaten åpnet etterforskning mot Trump Foundation, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I think this is another case of the cover up being worse than the crime. […] it just adds to the  impression that these people are simply incapable of telling the truth, the simple truth.»

Politisk kommentator Charles Krauthammer til Fox News om de manglende opplysningene gitt av Clinton-kampanjen vedrørende hennes illebefinnende.

NYHETER

Historisk høy inntektsvekst i amerikanske husholdninger. På tross av positive trender i den amerikanske økonomien siden finanskrisen, har inntektsveksten latt vente på seg. Per i dag har fremdeles den jevne amerikaner lavere inntekt enn før finanskrisen inntraff. En ny rapport fra Census Bureau tyder nå på at trenden kan være snudd. I 2015 steg inntekten til medianen av amerikanske husholdninger med 5.2 prosent. Dette er den største årlige økningen siden 1967.

Rapporten viser også at man i 2015 så en nedgang på 3.5 millioner innbyggere som lever under fattigdomsgrensen, og at andelen amerikanere uten helseforsikringer sank til 9.1 prosent. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 12 dager igjen til den første tv-debatten og 55 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Clinton returnerer til valgkampen på torsdag. Søndag hadde presidentkandidaten en mye omtalt kollaps under minnesmarkeringen for ofrene i terrorangrepet 11. september. Det ble offentliggjort at Clinton hadde pådratt seg en lungebetennelse, og at hun ville ta en pause fra valgkampen for å bli frisk. Torsdag skal hun ifølge Associated Press gjenoppta valgkamparbeidet.

Clintons helseproblemer ble mildt sagt klønete håndtert av hennes valgkampapparat. Det ble først opplyst at hennes illebefinnende var resultat av overoppheting og dehydrering. Først etter det ble offentliggjort en video, der Clinton virker å ha problemer med å holde seg oppreist på vei inn i en bil, ble det annonsert at hun hadde pådratt seg en lungebetennelse. Dette til tross for at sykdommen skal ha blitt konstatert allerede på fredag. Hendelsen, og håndteringen av den, har selvsagt resultert i en mengde spekulasjoner. Spekulasjonene omhandler alt fra at Clinton lider av sykdommen Parkinson, til at hun opptrer med en dobbeltgjenger for å skjule sine helseproblemer.

En meningsmåling viser nå at en stor andel av velgerne betviler opplysningene gitt fra Clinton-kampanjen. Hele 46 prosent av velgerne opplyser at de ikke tror på opplysningene som er gitt. 9 prosent er usikre, mens 45 prosent har tiltro til de offisielle forklaringene på Clintons illebefinnende. Les mer.

Statsadvokat starter etterforskning av Trump Foundation. New Yorks statsadvokat Eric Schneiderman annonserte tirsdag at det åpnes en etterforskning mot Donald Trumps stiftelse. Dette grunnes i at man vil forsikre seg i at stiftelsen opererer under de lover som en veldedig organisasjon skal operere under.

David Fahrenthold i Washington Post har den siste uken skrevet flere kritiske artikler om Trumps gaver til veldedige formål. Eller rettere sagt: hans manglende gaver til veldedighet. I Fahrentholds etterforskning av Donald Trumps stiftelse har det kommet frem at Trump siden 2008 i liten grad har donert sine egne penger til stiftelsen. Donasjoner gjort gjennom stiftelsen har heller vært finansiert gjennom bidrag fra andre givere. Ikke alle stiftelsens penger synes å ha gått til veldedige formål. Der i blant skal 20 000 dollar ha blitt brukt på å kjøpe et to meter høyt maleri av Donald Trump. Det er også blitt gjort donasjoner til Floridas statsadvokat Pamela Bondy (R) på et tidspunkt der hun vurderte å ta ut en svindeltiltale mot Trump University.

Innholdet i artiklene har blitt sterkt tilbakevist av Trumps kampanje. Trumps visepresidentkandidat Mike Pence uttalte på mandag at Trump har gitt et titalls millioner dollar til veldedighet. En offisiell uttalelse fra kampanjen stadfestet det samme. Dave Fahrenthold benytter nå Twitter i stor stil for å innhente bevis for donasjonene, og for å finne det innkjøpe Trump-maleriet. Les mer.

 

Nye reklamer fra Trump og Clinton tar den negative valgkampen til nye høyder. I en valgkamp der tidenes mest og nest-mest mislikte presidentkandidat konkurrerer om presidentvervet, handler det nå tilsynelatende om å dra motkandidaten lengst ned i grøfta. Begge kampanjene har denne uken lansert nye reklamefilmer. Kort fortalt dreier begge seg om hvilken kandidat som har kommet med de verste uttalelsene om amerikanske velgere.

Som tidligere omtalt her, her og her, kom Clinton i mye trøbbel etter hennes “Basket of deplorables” kommentar sist uke. Utsagnet gir Trump en mulighet til å benytte seg av en taktikk Clinton-kampanjen har brukt mye i sine siste reklamefilmer – å la motstandernes utsagn tale for seg selv. Den nylanserte reklamen “Deplorables” viser klipp av Trump-supportere under hans valgkampmøter samtidig som Clinton omtaler dem som blant annet homofobiske, rasistiske og kjønnsdiskriminerende. Reklamen avsluttes med å anklage Clinton for å brutalt demonisere millioner av hardt arbeidende amerikanere. Reklamefilmen er gått på lufta i vippestatene Ohio, Pennsylvania, North Carolina og Florida. Se reklamen her.

Clinton-kampanjen går selvsagt ikke med på å ha den mest demoniserende kandidaten, og kontrer på sin side med reklamefilmen “Low Opinion”. Reklamen er en minuttlang tirade av velkjente Trump-utsagn. De kontroversielle utsagnene omhandler der i blant kvinner, meksikanere, funksjonshemmede, muslimer og senator og tidligere presidentkandidat John McCain (R-Arizona). Se reklamen her.

Liberterianerne på stemmeseddelen i alle delstatene. For første gang siden 1996 er det liberterianske partiets presidentkandidat å finne på stemmeseddelen i alle landets stemmelokaler. Det ble klart tirsdag, da presidentkandidat Gary Johnson annonserte nyheten. Johnson ligger, sammen med sin visepresidentkandidat Bill Weld, an til en oppslutning på omlag 9 prosent dersom oppslutningen på meningsmålingene holder inn til valget. Det vil i såfall være den beste oppslutningen en tredjepartikandidat har fått siden 1992.

DAGENS ARTIKLER

«Meet Donald Trump’s ‘basket of deplorables’» av Jenna Johnson  (Washington Post): «Like the Republican nominee, they say they aren’t afraid to say politically incorrect things and no amount of name-calling from liberals is going to change that.» Les mer.

«A constitutional crisis’: the CIA turns on the Senate » av Spencer Ackerman (The Guardian): «Tensions flare between the CIA and the Senate in the fight to release the report on torture – leading the agency to spy on its own legislative overseers.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer