Morgenkaffen dag 12. september: Clinton-kollaps på 9/11-markering

God morgen! Det er mandag 12. september, Hillary Clinton falt søndag om av heteslag dager etter «basket of deplorables»-gate, og Morgenkaffen er servert.

«You know, to just be grossly generalistic, you could put half of Trump’s supporters into what I call the basket of deplorables. Right? The racist, sexist, homophobic, xenophobic, Islamophobic — you name it.«

Hillary Clinton om Donald Trump-tilhengere på en fundraiser i New York fredag kveld.

AMPOLCAST episode 57: Hvor var du da Hillary Clinton måtte hjelpes inn i bilen? Det har vært litt av en uke i amerikansk politikk, og vi tar for oss de viktigste sakene. Hva skjedde egentlig med Hillary Clinton under 9/11-minnesmarkeringen? Hva er “basket of deplorables” for noe? Hva står c-en for i noen av Clintons e-poster, og hva er Aleppo? Dette, samt Commander in Chief-forumet, et nytt dypdykk i amerikansk valgkamphistorie, og ukas utgave av panelet.

NYHETER

Søndag var 15-års markeringen for 9/11-tragedien. Gårsdagen markerte 15-år etter terrorangrepet der fire fly ble kapret av Al-Qaeda og fløy inn i tvillingtårnene i New York City og Pentagon i Virginia, og krevde rundt 3000 liv. President Barack Obama la ned krans og holdt en tale under minnestunden ved Pentagon søndag formiddag. I tillegg var både den republikanske presidentkandidaten Donald Trump og hans demokrat-utfordrer, og daværende senator i staten New York, Hillary Clinton på markeringen ved Ground Zero i New York City. Clinton måtte forlate markeringen tidlig da hun fikk et illebefinnende hvor hun tilsynelatende kollapset på vei inn i en bil. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 14 dager igjen til den første tv-debatten og 57 dager igjen til valgdagen. AmerikanskPolitikk.nos oppdaterte stalltips peker fortsatt i retning av en nokså komfortabel Clinton-seier.

Helsen til Hillary blir vidt omdiskutert etter 9/11-kollapsen. Hillary Rodham Clinton fikk søndag et illebefinnende under en 9/11-markering i New York, noe som har skapt stor spekulasjon rundt presidentkandidatens helsesituasjon. Videoer fra publikum viser den tidligere utenriksministeren tilsynelatende ute av stand til å stå på egne ben i det hun blir båret inn i en bil av ansatte.

Kollapsen ble først forklart som et heteslag fra Clinton-leieren, hvorpå de senere gikk ut og forklarte at hun hadde blitt diagnostisert med lungebetennelse allerede fredag, to dager i forveien. Sykdomstillfellene kan gi Trump en fordel, og hans tilhengere har lenge bygd opp under ideen om en syk Clinton som vil være ute av stand til å gjennomføre pliktene sine skulle hun bli president. Ifølge AP news avlyser Hillary reisen til California i dag og i morgen grunnet legens anbefaling om å kutte ned på planene fremover.

Bare 60 dager før valget kan fokuset i debatten fremover i større grad komme til å handle om hvilken av kandidatene som fysisk er best i stand til å lede landet, og den sene responsen fra Clinton-leieren, samt hosteepisoder tidligere denne uken forbedrer ikke saken. Les mer. 

Clinton går hardt ut mot Trump-tilhengere. I tillegg til hendelsene søndag er en av helgens store emner en tale Hillary Clinton holdt på en fundraiser fredag tema for mye diskusjon. I talen gikk hun hardt ut mot Trump-tilhengere og sa man kunne putte halvparten i en kurv av forkastelige meninger. Kritikken lot ikke vente på seg og mange mener det var et lite strategisk grep fra Clinton-kampanjen, som ville støte fra seg sympatisører.

I talen pekte også Clinton på den «andre kurven» Trump-tilhengere. Disse baserer ikke valget sitt på dårlige holdninger, slik det ble uttrykt, men heller mistillit til systemet og ønsker en endring.

Lørdag kom en oppklaring fra Clinton selv, der hun angret bruken av ordet «halvparten», og sa det var en overgeneralisering hun ikke kunne støtte opp om.

Clinton har de siste ukene jobbet med hvordan hun blir fremstilt og en slik hendelse kan ha negativ innvirkning for kampanjen. Hendelsen gir assosiasjoner til blant annet da Mitt Romney uttalte seg om hvordan 47% av den amerikanske befolkningen satte seg selv i en offerrolle, som noen spekulerer i at kan ha vært avgjørende i utfallet av valgkampen 2012Les mer.

Trump sier denne valgkampen er siste hvor republikanere har en vinnersjanse. Som en appell til republikanske velgere gikk Trump ut fredag og spådde dette valget som siste der republikanerne hadde noen vinnersjanse. Han grunnet dette i økt immigrasjon og legalisering av de immigrantene som oppholder seg i landet ulovlig skulle Clinton vinne valget. Søndagens Meet the Press sitt panel snakket om hvordan dette bygger opp under en slags rase-panikk, der Trumps agenda er å appellere til hvite velgere som føler seg marginalisert. Tom Brokaw fra NBC stilte spørsmål til hvorvidt partiene klarer å rekonstruere seg selv, slik at disse etniske skillene i velgertilhørighet brytes opp. Se mer.

DAGENS ARTIKLER

«A New Approach to Covering Election Day» av Julia Turner (Slate): «This year, Slate plans to provide voters with some of that data. On Election Day, we will partner with a startup called Votecastr to gather and publish voter-turnout information in a few key states, along with analysis of what that turnout suggests for results in the states we track and for the likely outcome of the election overall.»

«Black Voters Are So Loyal That Their Issues Get Ignored» av Farai Chideya (FiveThirtyEight): «Political scientist and African-American studies professor Todd Shaw of the University of South Carolina believes that a Trump win will solidify the nativist trend within the Republican Party, and a narrow loss will return to black voters to their captured-group status quo. Only if Trump loses by a landslide does he see the GOP moving wholeheartedly toward a strategy of courting a multiracial electorate.»

«Meet Gavin Grimm, the transgender student at the center of bathroom debate» av Ariane de Vogue (CNN): «The bottom line is I’m a boy like anybody else,» he said. «I’m not a freak — my very existence is not a perversion. I’m just a person who is trying to live his life like anybody else, and that I have to think about my bathroom usage is unacceptable.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer