God morgen! Det er fredag 9. september, terrorister håper på Trump-seier ifølge Clinton, Johnson tabber seg ut, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Putin has been a stronger leader in his country than Barack Obama has been in this country.»

Guvernør og visepresidentkandidat Mike Pence (R-Indiana) til CNNs Dana Bash.

NYHETER

Ny lov skal sikre at California kutter sine klimagassutslipp til 40 % av 1990-nivået. Guvernør Jerry Brown (D) underskrev torsdag lovgivning som gir California de strengeste kravene til kutt i klimagassene av alle statene i USA. Brown påpekte gjennom sine uttalelser hvor historisk denne loven er. “What we’re doing here is far-sighted, as well as far-reaching, California is doing something that no other state has done.” Loven har møtt massiv motstand i delstatssenatet og blant oljeselskaper, men loven overlevde til slutt denne motstanden. Loven er en oppfølging av Paris-avtalen og vil mest sannsynlig innebære store kutt i både landbrukets og industriens utslipp av klimagasser. Samtidig som loven ble innført endret også delstatssenatet på komitéstrukturen gjennom å opprette en komité som skal ha ansvaret for å sørge for lokale kutt i klimagassutslippene.  Les mer.

Justisdepartementet stopper korrupsjonsetterforskning mot tidligere guvernør Bob McDonnell. I juli ble korrupsjonssaken mot tidligere Virginia-guvernør Bob McDonnell (R) avvist av høyesterett. Høyesterett gav myndighetene muligheten til å gjenoppta saken dersom de kunne bevise at McDonnell tilbød hjelp fra myndighetene mot penger og gaver. Torsdag slapp justisdepartementet nyheten om at de stopper etterforskningen mot tidligere guvernør McDonnell. Departementet kom med følgende uttalelse om saken: «After carefully considering the Supreme Court’s recent decision and the principles of federal prosecution, we have made the decision not to pursue the case further.» Ved å droppe saken gikk departementet imot ønskene til aktorene som prosederte saken for myndighetene.  Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 17 dager igjen til den første tv-debatten og 60 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen de siste 24 timene:

Clinton hevder terrorister håper på en Trump-seier. Clinton kom med angrep mot Trump på israelsk tv. Ifølge Clinton gir Trump terrorister og ekstremister hjelp med rekruttering gjennom hans omtale av muslimer i valgkampen. Til tv-kanalen sa Clinton: “He is giving aid and comfort to their evil ambitions.” Kritikken er en del av retorikken demokratene benytter seg av for å angripe Trump på et punkt som blir ansett som en styrke for republikanernes presidentkandidat. Clinton forsvarte også sin egen posisjon vedrørende nasjonal sikkerhet fra kritikken som har kommet fra Trump og andre i det republikanske partiet. Clinton sa om terroristene: So I’m not interested in giving aid and comfort to their evil ambitions. I want to defeat them. I want to end their reign of terror. I don’t want them to feel as though they can be getting more recruits because of our politics.” Et interessant poeng er at nåværende utenriksminister John Kerry ble utsatt for samme type kritikk fra republikanerne som Clinton bruker mot Trump. Den gangen satt ikke demokratene pris på kritikken og kalte den for skremselspropaganda. Les mer.

Meningsmålingene spriker i alle retninger. Den ukentlige meningsmålingen fra Rasmussen viser at Clinton leder mot Trump med 43% mot 39%, mens Gary Johnson (libertarianer) får 9% og Jill Stein (de grønne) får 2%. 1000 sannsynlige velgere ble spurt i målingen som ble utført på tirsdag og onsdag. På tross av at dette er en enkeltmåling, så er målingen fra Rasmussen interessant da dette selskapet i hele valgkampen har målt Trump på et høyere nivå enn målinger fra andre meningsmålingsselskaper. I forrige uke ledet Trump på en meningsmåling fra samme selskap med 40% mot 39%. CNN slapp tidligere i uken en meningsmåling som viste Trump i ledelsen. Et snitt av målingene indikerer at ledelsen til Clinton over Trump i skrivende stund er på ca. 2% ifølge RealClear Politics sitt gjennomsnitt av målingene.  Les mer.

Stor tabbe fra Johnson om Syria. Tidligere republikansk guvernør i New Mexico og nåværende libertariansk presidentkandidat, Gary Johnson, viste manglende utenrikspolitiske kunnskaper da han deltok på MSNBCs «Morning Joe». Johnson slet da han fikk spørsmål om borgerkrigen i Syria. Han måtte ha hjelp fra programleder for å plassere, Aleppo, den største byen i Syria. Etter hjelpen fra Romney på onsdag kunne Johnson ha trengt et godt intervju som viste frem presidentegenskaper for velgerne. I stedet for leverte han sitatet «what is Aleppo?» til «Morning Joe». I et snitt av målinger ligger Johnson fortsatt et godt stykke unna de 15% på meningsmålingene som den uavhengige presidentdebattkommisjonen krever for deltakelse i høstens debatter. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Phyllis Schlafly (1924-2016)» av Hilde Løvdal Stevens (AmerikanskPolitikk.no): «Denne uken gikk Phyllis Schlafly bort. Få har satt sitt preg på amerikansk politikk som henne. Hun var dronningen av the Silent Majority.»

«Desert, storm» av Paul A. Kramer (Slate): «The Bush administration thought an elective war would make America safer. Then Katrina hit. The untold story of the Iraq war´s toll on New Orleans.» Les mer.

«Black teachers matter» av Kristina Rizga (Mother Jones): «America´s schools desperaly need educators like Darlene Lomax. So why are we driving them away?» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer