Morgenkaffen onsdag 7. september: Ny følelsesladet TV-reklame fra Clinton

God morgen! Det er onsdag 7. september, både Trump og Clinton intensiverer jakten på veteranstemmene, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It’s not easy to offer a shorthand list of such tenets, since Trump flips from one side to the other, issue after issue, sometimes within a single news cycle. Regardless, his ideas are so far from Republicanism that they have spawned a new description: Trumpism.»

Dallas Morning News begrunner sin avgjørelse om å ikke støtte Donald Trump i presidentvalget, som første republikanske kandidat siden 1964.

NYHETER

Obama lover å jobbe for kraftigere sanksjoner mot Nord-Korea. Etter å ha blitt omtalt som en “horeunge” av Fillipinenes president Rodrigo Duerte valgte Barack Obama avlyse deres planlagte møtet. I stedet møtte han Sør-Koreas president Park Geun-hye. Etter møtet lovte Obama å arbeide for enda tøffere sanksjoner mot Nord-Korea, etter at landet mandag prøveskjøt tre missiler mot japansk farvann. Sanksjonene skal omhandle tilgangen til utenlandsk valuta og teknologi.  Les mer.

Obama fortsatte sin Asia-turne med å love 90 millioner dollar i bistand til mineryddningsarbeid i Laos. Hans uttalelse om at USA har en “moralsk forpliktelse” til å hjelpe er det nærmeste Laos noensinne er kommet en beklagelse for bombingen som ble gjennomført under Vietnam-krigen. Under krigen slapp USA nærmere 2 millioner tonn bomber over landet, hvorav omlag 80 millioner miner per i dag fremdeles er udetonerte. Les mer.

Obamacare-effekten dabber av. Etter helsereformen ble utvidet i 2014 har andelen amerikanere uten helseforsikring gått ned fra 17.3 til 10.8 prosent. Nye tall viser at nedgangen nå har dabbet av. For det siste året er nedgangen kun 1 prosent. Dette er betydelig svakere nedgang enn hva man tidligere har anslått, og har selvsagt medført i et ampert ordskifte mellom demokrater og republikanere. Fra republikansk side blir det hevdet at loven har medført en så stor økning i prisen for helseforsikring at mange amerikanere nå ikke kan ta seg råd til det. Demokratene skylder på sin side på politikere i republikanskledede delstater som har nektet å motta finansiell støtte for å innføre alle aspekter ved loven. Les mer.


#2016SIRKUSET

Det er 19 dager igjen til den første tv-debatten og 62 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen de siste 24 timene:

Presidentkandidatene kjemper om veteranstemmene. På en og samme dag har både Clinton og Trump gjort fremstøt for sikre seg stemmer blant veteraner fra det amerikanske militæret. Clinton-kampanjen har lansert reklamefilmen “Sacrifice”, som nå er på lufta i fem vippestater. De siste Clinton-reklamene har vært basert på å bruke Trumps egne ord, og stemme, mot ham. Dette er intet unntak. I reklamen avspilles flere av Trumps kontroversielle utsagn foran veteraner med krigsskader. Meldingen er klar. Trump verdsetter ikke veteranene. Og de fortjener bedre. Se reklamen her.

Trump-kampanjen lanserte på sin side et åpent brev fra 88 pensjonerte generaler og admiraler som gir sin støtte til Donald Trump. Les mer.

Veteraner fra det amerikanske militæret utgjør omlag 22 millioner velgere i USA. En meningsmåling viser at Trump har 14 prosent høyere oppslutning blant velgergruppen enn Clinton. Tallene er dårligere for Trump enn man får inntrykk av. Mitt Romney og John McCain hadde på dette stadiet i deres valgkamp henholdsvis 24 og 22 prosent større oppslutning enn Obama. Les mer.

Gode nyheter for Gary Johnson. Presidentkandidaten for det liberterianske partiet mottok søndag en støtteerklæring fra Richmond Times, den nest største avisen i Virginia. Nå kommer det også lovende tall fra meningsmålinger. Washington Post har de siste ukene gjennomført sin største meningsmåling noensinne. Den viser at Johnson har over 15 prosent oppslutning i 15 stater. I New Mexico og Utah er oppslutningen på henholdsvis 25 og 23 prosent. Les mer.

Spørsmålet nå er om dette er enkeltmålinger som har løpt løpsk, eller om Johnson faktisk kommer til å se en økning i sin oppslutning i andre meningsmålinger. En økning bør i såfall skje raskt. For å bli invitert til å debattere Trump og Clinton i de offisielle TV-debattene må han oppnå et gjennomsnitt 15 prosents oppslutning i de nasjonale meningsmålingene til et knippe spørrebyråer. For å oppnå det kreves en økning i hans oppslutning på omlag 5 prosent. Selv har Johnson erklært seg selv sjanseløs ved valget i november dersom han ikke får delta i debatten. 

Når man først snakker om støtterklæringer er det vært å notere seg at Dallas Morning News har frastått fra å gi sin støtteerklæring til Trump. Avisen har støttet alle republikanske presidentkandidater siden 1968. Redaksjonen erklærer Trump fullstendig uskikket til presidentvervet, og mener han ikke fortjener stemmen til noen som helst. Les mer. 

DAGENS ARTIKLER

«Clinton and Ryan insiders brace for impasse» av Edward-Isaac Dovere (Kilde): «The last six years in Washington are on track to look like a golden age of cooperation compared to what’s coming if Hillary Clinton wins the White House and Paul Ryan keeps his GOP majority in the House.» Les mer.

«Poll: Redrawing the electoral map» av Lazara Galio & Darla Camaron (Kilde): «A Washington Post-SurveyMonkey poll of all 50 states indicates the 2016 campaign could flip several red and blue states from their longtime loyalties.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer