God morgen! Det er tirsdag 6. september, det har vært Labor Day Weekend i USA, Obama har avlyst møtet med Filippinenes president, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I have seen some of those colorful statements in the past. So, clearly he’s a colorful guy.»

President Barack Obama om den filippinske presidenten Rodrigo Duterte.

NYHETER

Obama avlyser de planlagte samtalene med president Duterte. Mandag kveld bekreftet Det hvite hus at president Obama avlyser det planlagte møtet med Filippinenes president, Rodrigo Duterte. Avlysningen var ventet, etter at Duterte kom med en grov fornærmelse mot den amerikanske presidenten.

De to presidentene skulle egentlig møtes i Laos tirsdag i forbindelse med et regionalt toppmøte. Det var ventet at Obama skulle ta opp de mange narkorelaterte drapene som har skjedd etter at den filippinske presidenten ble tatt i ed og lanserte sin storstilte krig mot narkotika. Obama vil i stedet møte den sørkoreanske presidenten Park Geun-hye for samtaler. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 20 dager igjen til den første tv-debatten og 63 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Det har i helgen vært Labor Day Weekend, noe som markerer slutten på sommeren og starten på den amerikanske valgkampen. Tradisjonelt er det først nå den gjennomsnittlige amerikaner begynner å følge med på presidentvalget. At både Trump og Clinton tilbringer mye tid i vippestaten Ohio er derfor ikke tilfeldig. Vippestatens valgresultat har vært i favør av den vinnende presidenten i hvert presidentvalg siden 1960 (og, som det så ofte sies, ingen republikaner har vunnet Det hvite hus uten også å vinne The Buckeye State).

Hovedpersonene selv var ikke langt fra hverandre da de begge landet nesten samtidig på flyplassen i Cleveland, Ohio.

Både Trump og Clinton har så langt brukt oppholdet i Ohio på å markere sin støtte til arbeidere og industriarbeidere. Trump har lenge appellert til såkalte «blue-collar»-workers, mens Clinton stadig gjør et poeng av sine støtteerklæringer fra en rekke forskjellige fagforeninger. Les mer.

Trump fortsetter å vingle i innvandringspolitikken. Etter mange uker med det som lenge så ut som en oppmykning i immigrasjonsspørsmål, var Trump i forrige uke tilbake til sitt gamle jeg under et møte i Phoenix, Arizona. I talen utpenslet den republikanske presidentkandidaten, i kjent stil, ti punkter for hvordan han som president skal sikre grensene og håndtere de drøyt elleve millioner ulovlige innvandrerne som befinner seg i USA.

Mandag hadde imidlertid pipen fått en annen lyd fra Trump-kampanjen. På spørsmål om ulovlige innvandrere på noen måte kan få statsborgerskap svarte den republikanske presidentkandidaten at han ikke utelukket noen ting(det ble utelukket i onsdagens tale): «Jeg utelukker ikke noen ting. Vi kommer til å ta den avgjørelsen på et senere tidspunkt, OK?» Trump-supporter, og tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani var ikke noe mer oppklarende da han fortalte CNNs Jake Tapper at Trump ikke ønsker å deportere familier. Hva eiendomsmogulen egentlig mener om innvandring forblir, enn så lenge, noe uklart. Les mer.

Nå som valgkampen for alvor starter er det verdt å merke seg hvor lite mediebildet og meningsmålingene egentlig har forandret seg fra i fjor høst, til tross for kontroversielle hendelser og opprivende nominasjonsprosesser hos begge de to store partiene. Fortsatt dominerer Clintons epost-skandale og Trumps immigrasjonspolitikk mediene, og fortsatt leder førstnevnte i nesten alle vippestatene.

Clinton sammenligner russisk hacking med Watergate. Den demokratiske presidentkandidaten kom mandag med sammenligningen da hun møtte journalister i forbindelse med valgkamparrangementer i Ohio. Hun omtalte videre den angivelige russiske hackingen av Det demokratiske partiet som «nesten utenkelig», før hun forsøkte å koble sin republikanske motstander til innbruddene. Den tidligere førstedamen viste til Trumps tidligere hyllester av Putin, og mente det var «interessant at slike aktiviteter har skjedd etter at Trump ble presidentkandidat.».  Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Johnson May Be a Spoiler in Arizona» av Chad Day (Associated Press): «If Hillary Clinton carries Arizona in November, there’s a good chance it won’t be because Democrats on their own have flipped a reliable GOP state they hope to win consistently someday.» Les mer.

«Hillary Clinton Gets Gored» av Paul Krugman (The New York Times): «Americans of a certain age who follow politics and policy closely still have vivid memories of the 2000 election — bad memories, and not just because the man who lost the popular vote somehow ended up in office. For the campaign leading up to that end game was nightmarish too.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen på AmerikanskPolitikk.no og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer