Morgenkaffen torsdag 1. september: Gamle Trump er tilbake

God morgen! Det er 1. september, Donald Trump vendte tilbake til sitt kjente gamle jeg i Phoenix etter å ha vist seg fra en annen side i Mexico, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I happen to have a tremendous feeling for Mexican-Americans. Not just only in terms friendships, but in terms of the tremendous numbers that I employ in the United States, and they are amazing people. Amazing people.”

«Who pays for the wall? We didn’t discuss.» 

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump under pressekonferansen sammen med Mexicos president Enrique Peña Nieto i Mexico City onsdag formiddag. (Peña Nieto sa i starten av møtet dem imellom at Mexico ikke kom til å betale).

«Mexico will pay for the wall. 100 percent. They don’t know it yet, but they’re going to pay for the wall.»

Den samme Donald Trump i Phoenix, Arizona onsdag kveld.

NYHETER

Demokratene får hjelp i North Carolina fra Høyesterett. Onsdag nektet USAs Høyesterett myndighetene i North Carolina å implementere sin mye omtalte valglov. Voteringen i Høyesterett endte 4-4, noe som førte til at den lavere instansens avgjørelse ble stående. Lovforslaget innebar at alle velgere måtte vise spesifikke føderale id-papirer ved valglokalet før de kunne avlegge stemme i det kommende presidentvalget. Mange (deriblant minoritetsvelgere) har ikke slike dokumenter, noe som ville ført til at disse ikke ville hatt mulighet til å stemme i presidentvalget. Dette var også begrunnelsen for at loven ble underkjent, og det er gode nyheter for demokratene. Les mer.

Kentucky-kongressmann kunngjør tidlig avgang. Kongressmannen Ed Whitfield (R-Kentucky, 1. distrikt) kunngjorde i går at han vil trekke seg fra sitt verv i Kongressen neste tirsdag. Avgangen kommer ikke overraskende, da dette var noe han meldte allerede for et år siden i forbindelse med at han ble etterforsket av Husets etikkomité. Bakgrunnen for etterforskningen var at hans kone, en lobbyist for Humane Society, hadde fått tilgang til Whitfields kontor. Whitfields tidlige avgang medfører at det vil bli arrangert et spesialvalg mellom den republikanske favoritten, James Comer, og hans demokratiske motstander, Sam Gaskins.  Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 25 dager igjen til den første tv-debatten og 68 dager igjen til valgdagen.

Onsdag formiddag møtte Trump den mexikanske presidenten for samtaler og en kort pressekonferanse. Besøket fikk mye oppmerksomhet, og det ble spekulert i hvordan Trump ville framstå etter å ha omtalt Mexico og meksikanere i svært negative ordelag det siste året.

Under pressekonferansen som fulgte møtet fortsatte Trump med den noe mer forsonende tonen han har lagt seg på i immigrasjonssaken de siste ukene. Han sa blant annet at meksikanere er hardtarbeidende mennesker som han respekterer. Den amerikanske presidentkandidaten gav riktignok uttrykk for sin misnøye over NAFTA og sa at handelsavtalen ikke var tilpasset dagens verden.

På spørsmål om de hadde snakket om den mye omtalte muren og hvem som skal betale for den svarte Trump at de hadde snakket om muren, men at de ikke hadde diskutert hvem som skulle betale for muren. Kort tid etter pressekonferansen tvitret imidlertid president Peña Nieto at han innledningsvis i møtet gjorde det klart at Mexico ikke kommer til å betale for muren. Les mer.

TRUMP VENDTE IMIDLERTID TILBAKE TIL SITT GAMLE JEG i Phoenix, Arizona onsdag kveld. Han tok noen solide steg vekk fra den tilsynelatende oppmykningen i immmigrasjonssaken i løpet av de siste ukene. Etterpå fikk han ros av både Ann Coulter og David Duke. Trump ropte tidvis fra scenen og hørtes ut som han ofte framstod i den republikanske nominasjonskampen. Det var ingenting her som appellerte til velgergruppene som fortsatt er usikre på om de kan støtte Trump etter de ulike uttalelsene hans det siste året. Vi snakker mye mer om dette i ukas AMPOLCAST (abonner!), men i mellomtiden kan du lese mer her og her.

Hillary Clinton er nesten like upopulær som Donald Trump i en ny måling. I ABC News og Washington Posts nye måling fremgår det at 59 % av registrerte velgere har et negativt syn på Hillary Clinton. Det er bare ett prosentpoeng bedre enn Trump. Clinton har de siste dagene vært i hardt vær etter at FBI varslet at de vil offentliggjøre en rapport om Clintons e-postbruk. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«In Arizona we saw the real Donald Trump: the one we already knew» av Ben Jacobs (The Guardian): «There was no pivoting. There was no softening. There was just Donald Trump. In a much heralded immigration speech in Phoenix, the Republican nominee finally put to rest any pretence that he would moderate his views for a general electorate. “There will be no amnesty,” Trump proclaimed to a cheering crowd on Wednesday.» Les mer.

«Here’s how Russian hackers could actually tip an American election» av Craig Timberg og Andrea Peterso (Washington Post): «Reports this week of Russian intrusions into U.S. election systems have startled many voters, but computer experts are not surprised. They have long warned that Americans vote in a way that’s so insecure that hackers could change the outcome of races at the local, state and even national level.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer