God morgen! Det er onsdag 31. august, Trump besøker Mexico i forkant av kveldens immigrasjonstale, FBI offentliggjør Clinton-rapport, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I want you to record this and make it public because I am after you. Thank You.»

Maine-guvernør Paul LePages (R) melding på telefonsvareren til en av delstatsrepresentanter Drew Gattine (D).

NYHETER

Seier til Murphy og Rubio i primærvalget i Florida. I natt har det vært primærvalg i FloridaFor republikanerne sikret sittende senator Marco Rubio (R) seg en enkel renominasjon. Han fikk over dobbelt så mange stemmer som nærmeste utfordrer Carlos Beruff. På demokratisk side vant den moderate partifavoritten Patrick Murphy foran blant annet den frittalende Alan Grayson. Meningsmålingene har vist et jevnt løp mellom Murphy og Rubio, med en liten ledelse i favør Rubio. Sistnevnte får for tiden kritikk for å ikke love å fullføre senatsperioden dersom han blir gjenvalgt. Murphy beskyldes på sin side for å ha fikset på sin CV, og for å være en god gammeldags pappagutt. Den negative valgkampen mellom Murphy og Rubio har allerede pågått lenge, og vil nok fortsette i uforminsket styrke nå som nominasjonene er i boks. Les mer.

Debbie Wasserman Schultz vant primærvalget i Floridas 23. kongressdistrikt. Den utskjelte og nylig avgåtte lederen for Democratic National Committee (DNC), Debbie Wasserman Schultz, sikret seg demokratenes nominasjon uten særlige problemer mot utfordreren Tim Canova. Bernie Sanders sa tidligere i år at han støttet Canova mot Schultz, men drev ikke valgkamp for ham i Florida.

Det har også vært primærvalg i Arizona, og John McCain vant. Demokraten Ann Kirckpatrick fikk aldri noen motkandidat for nominasjonen til Senatet, mens John McCain (R) ble utfordret av Kelli Ward. McCain vant med klar margin (opptellingen pågår).

Maine-guvernør Paul LePage (R) har en marerittuke. Hans uttalelser om at fargede mennesker er fienden i kampen mot narkotika skapte store reaksjoner. I et forsøk på å dempe kontroversene kom han sist onsdag i skade for å si at svarte mennesker kommer til staten og dreper dens innbyggere.

I reaksjonene som fulgte oppfattet guvernøren å bli kalt rasist av deltatsrepresentanten Drew Gattine (D). Det fikk en rasende LePage til å berike representantens telefonsvarer med en tirade av banneord og trusler. I telefonsvaret avslutter LePage ”I want you to record this and make it public”. Som sagt så gjort.

Igjen måtte han forklare seg. Til Portland Press Herald uttalte han i et intervju å ha vært så sint at han ønsket han kunne møtt Gardine i en duell slik at han kunne skutt ham midt mellom øynene. Ikke uventet har også denne uttalelsen skapt reaksjoner. Både demokratene i Maine, samt stemmer innad i Det republikanske partiet, har oppfordret LePage til å trekke seg. Det ble først hintet frempå om at LePage kunne være villig til å følge oppfordringen, men tirsdag avkreftet han dette selv i en Twitter-melding.  Les mer.

Guvernør i New Jersey Chris Christe (R) legger ned veto mot økning i minstelønnen. Tirsdag la Christe ned veto mot et lovforslag som gradvis ville økt minste timelønn fra dagens 8.38 dollar til 15 dollar i 2021. Dersom lovforslaget hadde blitt vedtatt ville New Jersey blitt den tredje delstaten med en minstelønn på 15 dollar – det samme nivået som Det demokratiske partiet har programfestet på Bernie Sanders’ oppfordring. En tredjedel av delstatens befolkning ville fått økt timelønn dersom lovforslaget hadde blitt vedtatt. Chris Christie begrunnet sitt veto med at en slik økning ville resultert i at delstatens bedrifter hadde mistet konkurranseevnen, og at man ville risikert en økt arbeidsledighet. Det indikeres nå at delstats-senatet vurderer å gjennomføre en folkeavstemning om lovforslaget. Les mer.

Stordonor George Soros jobber for reform av justissystemet i USA. Hedgefundforvalteren George Soros har lenge vært blant de største pengedonorene til Det demokratiske partiet. I 2016 har han valgt uvanlige destinasjoner for sine donasjoner. Mens alles øyne er rettet mot presidentvalget har Soros donert 3 millioner dollar til syv kandidater i forskjellige delstatsadvokatvalg. Målet med kampanjen er å støtte kandidater som kjemper for mildere straffer for narkotikarelatert kriminalitet, og for å minske gapet i straffeutmåling mellom hvite og minoriteter. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 26 dager igjen til den første tv-debatten og 69 dager igjen til valgdagen.

Donald Trump besøker Mexico før dagens mye omtalte immigrasjonstale. Mexicos president Enrique Peña Nieto inviterte både Hillary Clinton og Donald Trump på besøk i forrige uke, og sistnevnte bestemte seg i helgen for å takke ja til invitasjonen.

Det private møtet dem i mellom skaffer Trump ekstra oppmerksomhet rundt kveldens tale i Phoenix, Arizona. Han ønsker samtidig å framstå som en statsmann som allerede forhandler på vegne av landet. (Vi tar for oss innholdet i kveldens tale samt reaksjoner i torsdags-utgaven av Morgenkaffen.) Les mer her og her.

FBI offentliggjør rapport om Clintons e-poster. Sist måned kunngjorde FBI at de ikke anbefalte Justisdepartementet å ta ut tiltale mot Clinton i forbindelse med hennes bruk av en privat e-postserver i sin tid som utenriksminister. Rapporten som ble overlevert fra FBI til Justisdepartementet vil nå legges frem for offentligheten i nær fremtid. Det spekuleres i at det kan skje allerede i dag. Sammen med rapporten vil også notater fra et intervju FBI gjennomførte med Clinton offentliggjøres.

FBI-leder James Comey valgte å være åpen om at Clintons håndtering av e-postene hadde vært kritikkverdige til tross for at de valgte å ikke anbefale å ta ut tiltale. Blant annet fikk det mye oppmerksomhet at han omtalte Clintons handlinger som ”extremely careless”. Det er nå knyttet spenning til hva som faktisk står i rapporten. Vi kommer tilbake med mer i morgen. Les mer.

Som om ikke det var nok rapporteres det nå også at FBI har funnet 30 e-poster relaterte til Benghaziangrepet i 2012. Disse funnene har ikke tidligere blitt belyst. Donald Trump benyttet selvsagt funnet til et nytt angrep på Clinton.

DAGENS ARTIKLER

«Ahead of Florida primary, Rubio offers Trump a tepid embrace» av Manu Raju & Ted Barret (CNN): «And despite his repeated denunciations of the businessman’s negative and personal tone on the trail, he refused to take Trump to task for recently calling Clinton a bigot. »

«At Least 110 Republican Leaders Won’t Vote for Trump. Here’s When They Reached Their Breaking Point» av Karen Yourish & Larry Buchanan (New York Times): «What Trump said – when they walked.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer