God morgen! Det er mandag 29. august, Hillary Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine knytter Trump til Ku Klux Klan, og Morgenkaffen er servert.

«You don’t use BleachBit for yoga emails or for bridesmaid’s emails. When you’re using BleachBit, it is something you really do not want the world to see.»

Kongressmann og formann i Husets Benghazi-komité Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt) spekulerer i om Hillary Clinton slettet mer enn private e-poster.

NYHETER

Fredag møtte USA og Russlands utenriksministre for Syria-samtaler. Den amerikanske utenriksministeren John Kerry møtte fredag den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov i Geneve. Kerry uttalte etterpå at de nå har et klarere bilde av veien fremover i Syria, men etter det ni timer lange møte har partene ikke kommet frem til en enighet. Det viktigste er å få til noe effektivt som skaper sikkerhet og stabilitet i området, og ikke først å fremst at vi skal ha en avtale for avtalens skyld, sa Kerry. Les mer.

TTIP-forhandlingene mellom EU og USA har stagnert i følge den tyske regjeringen. Etter en turbulent vår og sommer med Brexit og uroligheter i EU gikk Tysklands nærings- og energiminster Sigmar Gabriel i går ut i pressen og uttalte seg om TTIP-forhandlingene som pågår. Avtalen skal ha stanset da partene ikke har kommet til enighet på noen av avtalens 27 kapitler. Rikskansler Angela Merkel gikk i forrige måned ut og sa at avtalen er i Europas interesse. Gabriel uttrykte at Washington manglet velvilje. Mens europeiske politikere blir mer skeptiske til avtalen blir USA mindre fleksible ved forhandlingsbordet. EUs handelskommissær Cecilia Malmström sier de er bestemte på å fortsette forhandlingene. Les mer.

Ferien er snart over i Washington. Representantenes hus er tilbake 5. september, Senatet er tilbake 7. september, mens Høyesterett begynner sesongen 3. oktober.

#2016SIRKUSET

Tim Kaine går hardt ut mot Trump. Kaine, som er visepresidentkandidaten til Hillary Clinton, gikk fredag ut og sammenliknet Donald Trumps politikk med Ku Klux Klan. Det var under en tale i Tallahassee, Florida at VP-kandidaten ytret at «Ku Klux Klan values, David Duke values, Donald Trump values are not American values, they’re not our values.» Formann i Republican National Committee (RNC) Reince Priebus kritiserte utsagnet som en svertekampanje. Ku Klux Klan-affilierte David Duke ga tidligere i år sin støtte til Trump. Om dette sa Trump at han verken trengte eller ønsket Dukes støtte. Les mer.

Et nytt kapittel i Donald Trumps forsøk på å fri til den svarte befolkningen. Den høyt ansette basketballspilleren og NBA-vinnereb Dwyane Wade, gift med skuespillerinnen Gabrielle Union, opplevde fredag dødsfall i nær familie. Kusinen hans Nykea Aldridge mistet livet i kryssild i Chicagos Southside. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump uttalte seg om dødsfallet på twitter lørdag.

Trump impliserer at han ser dødsfallet som et strukturelt problem i afro-amerikansk dominerte bydeler og områder. Han viser tilbake til talen han holdt forrige uke i en forstad til Lansing, Michigan. Der kritiserte den republikanske presidentkandidaten demokratene for å ikke prioritere afro-amerikanske stemmer. Han pekte blant annet på den høye voldsraten i Detroit, og knyttet det til den demokratiske administrasjonen i byen.

Donald Trumps forsøk på å strekke ut en hånd til svarte velgere har blitt møtt mye kritikk, med flere kritikere som synes twittermeldingen var en usmakelig politisering av en familietragedie. Den svarte befolkningen er den demografien der Trump scorer lavest med bare 7% oppslutning (ifølge Pew, juni 2016). Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Det er primærvalg i Arizona og Florida tirsdag. Egne saker om valgene kommer i morgen og en egen oppsummeringssak med resultater kommer onsdag.

Arizona senator: En måling fra CNN gir senator John McCain en 55 – 29 ledelse over tidligere delstatssenator Kelli Ward i det republikanske primærvalget.

Florida distrikt 4: Sheriff John Rutherford leder det republikanske primærvalget med 33%, mot 22% for delstatsrepresentant Lake Ray og advokat Hans Tanzler III med 17%, ifølge en måling fra St Pete Polls.

Florida distrikt 9: En måling fra St Pete Polls gir kongressmann Alan Graysons kone, Dena Grayson, en ledelse i det demokratiske primærvalget med 33%, mens kongressrådgiver Susannah Randolph har 27% og delstatssenator Darren Soto har 19%.

Florida distrikt 19: Den republikanske kandidaten Dan Bongino skjelte uten reporter for tidsskriftet Politico i forrige uke. Normalt ikke en smart ting å gjøre, men med tanke på at Trump ble nominert til tross for langt verre fornærmelser, kan dette paradoksalt nok ha styrket Bongino.

Florida distrikt 23: En måling fra Florida Atlantic University gir kongresskvinne og tidligere partileder Debbie Wasserman-Schultz en 50 – 40 ledelse på sin utfordrer, advokat og Sanders-aktivist Tim Canova i det demokratiske primærvalget.

Guam distrikt 1: Kongresskvinne Madeleine Bordallo (D) ble renominertfor demokratene, mens tidligere guvernør Felix Camacho vant den republikanske nominasjonen på Guam.

Michigan distrikt 8: Valgstyret i Michigan har tillatt demokratene i distriktet å erstatte Melissa Gilbert med assisterende fylkesaktor Suzanna Shkreli.

Oklahoma distrikt 5: Den andre runden av det demokratiske nominasjonsvalget i dette tungt republikanske distriktet ser ut til å ha blittvunnet av tidligere delstatssenator Al McAffrey, som tok ca. 40 stemmer mer enn professor Tom Guild.

New Mexico admin: PPP har målt og finner fylkesfunksjonær Maggie Toulouse Oliver (D) i tet med 42%, mot 35% for delstatsrepresentant Nora Espinoza (R). Den tidligere administrasjonsministeren, Dianna Durbin (R) måtte gå av i oktober i fjor pga. svindel og korrupsjon.

Virginia lokal: Det republikanske delstatspartiet har, med knappest mulig flertall, gått inn for at nominasjonene til guvernør, viseguvernør og justisminister i 2017 skal foretas ved primærvalg. I 2013 ble nominasjonene foretatt ved partikonvent, og mange mente det førte til at for konservative kandidater ble nominert.

DAGENS ARTIKLER

«Election Update: It’s Too Soon For Clinton To Run Out The Clock» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «It’s nice to have a model at times like these, instead of just throwing up your hands (or worse, cherry-picking polls to suit your case). […] If Trump keeps gaining 1 percentage point a week, he’ll beat Clinton by a couple of percentage points on Nov. 8. Hence, Clinton should probably not be picking out the White House drapes just yet.»

«How Zika could change the politics of late-term abortions» av Jennifer Haberkorn (Politico): «While Zika has yet to factor into the strategies of anti-abortion advocates and lawmakers, there are signs that it is weakening public opposition to late-term abortions — perhaps in the same way that a German measles outbreak once brought the debate over legalizing abortion into the mainstream in the 1960s.»

«CNNs 2016 Candidate Matchmaker» (CNN): CNN har lagd en valgomat med kandidatene over 10% i årets målinger. Denne valgomaten kan gi deg en liten pekepinn på om din politiske match er hos demokraten Hillary Clinton, republikaneren Donald Trump, eller hos libertarianeren Gary Johnson.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer