Morgenkaffen fredag 26. august: Clinton knytter Trump til hvite nasjonalister

God morgen! Det er fredag 26. august, Clinton knytter Trump til hvite nasjonalister, Sanders politiske revolusjon møter en fartsdump, Nigel Farage driver valgkamp for Trump, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It is unsuprising that Donald Trunmp is finally faced with reconciling his immigration policy with reality, something Gov. Bush predicted last year.»

Kristy Campbel, talsperson for tidligere guvernør, og presidentkandidat, Jeb Bush til Politico om Trumps kursendring i invandringsspørsmålet.

NYHETER

Sanders politiske revolusjon møter fartsdump. Onsdag ble «Our revolution», organisasjonen som skal videreføre senator Bernie Sanders (I-Vermont) arv, lansert med Jeff Weaver som leder. Samme dag trakk flere sentrale medarbeidere seg fra organisasjonen. Sanders skal selv ha forsøkt å få medarbeiderne til å bli, men til ingen nytte. Årsaken til at medarbeiderne slutter i organisasjonen skal være frustrasjon og mistillit til Jeff Weaver som følge av hans rolle i presidentvalgkampen. Les mer.

Allergimedisin i sentrum av debatt i Senatet. En kraftig økning i prisen på EpiPen, en livsviktig allergimedisin, har skapt debatt i Senatet. Senator Amy Klobuchars (D-Minnesota) datter er avhengig av medisinen og etter prisøkningen krever senatoren høringer i Sentatets justiskomité. Senator Joe Manchin (D-Vest-Virginia) har også uttalt seg kritisk til prisøkningen, kanskje noe overraskende, da hans datter, Heather Bresch, er administrerende direktør for selskapet Mylan som produserer EpiPen. Mindre overraskende er det at både Hillary Clinton og senator Bernie Sanders (I-Vermont) har vært kritiske til prisøkningen. Prisøkningen på EpiPen er den siste i en lang rekke negative saker mot store legemiddelfirmaer i USA. Les mer.

#2016SIRKUSET

Clinton talte om Trumps farlige tilknytting til ytre høyre. Torsdag talte demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på et valgkamparrangement i Reno. Du ser video av talen øverst i saken. Der kom hun med flere kraftige angrep på Donald Trump. Clinton knyttet blant annet Trump til hvite nasjonalister og alt-right-bevegelsen og sa følgende: «A man with a long history of racial discrimination, who traffics in dark conspiracy theories drawn from the pages of supermarket tabloids and the far reaches of the internet, should never run our government or command our military, if he doesn’t respect all Americans, how can he serve all Americans?» Clinton forsøkte med talen å tegne et bilde av Trump som uegnet som president. Dette bygger opp under retorikken som demokratene har benyttet effektivt siden konventet i juli. Les mer.

Farage driver valgkamp for Trump. Den tidligere lederen av United Kingdom Independence Party, Nigel Farage, driver valgkamp for Donald Trump. Farage har troen på at Trump kan slå meningsmålingene slik Brexit-forkjemperne gjorde i mai. På et valgkampmøte i Jackson, Mississippi på onsdag uttalte Farage: «You have a fantastic opportunity here, you can go out, you can beat the pollsters, you can beat the commentators, you can beat Washington, and you’ll do it by doing what we did for Brexit in Britain.» Farage deltok også på en pengeinnsamlingsmiddag sammen med Trump. På det samme valgkamparrangementet kalte Donald Trump sin motstander Hillary Clinton trangsynt, og uttalte at hun ser på mennesker med minoritetsbakgrunn kun som stemmer, ikke som mennesker som fortjener en bedre framtid. Les mer.

Pengeinnsamling i stor stil for Clinton. Clinton har brukt august til å samle inn penger til valgkampens siste måneder. I løpet av en tre dager lang turné i California samlet Hillary Clinton inn hele $18 millioner. Hun møtte blant annet basketballspilleren Magic Johnson, Apples administrerende direktør Tim Cook og Justin Timberlake. President Obama dro på samme turné i 2013 hvor pressen fikk tilgang til deler av møtene med donorer. Til forskjell fra president Obama har Clinton så langt holdt pressen unna under møtene sine med donorer. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Election Update: The Blue Polling Abyss» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «States such as New Mexico, Minnesota and Maine potentially could be tipping-point states if Trump makes a comeback … Overall, weighted by each state’s 2012 turnout, she’s running about half a percentage point behind Obama in these states. So perhaps there’s something to the notion that Clinton’s underperformance in blue states can help explain some of the seeming differences between state and national polls.» Les mer.

«There is no horse race» av Jamelle Bouie (Slate): «It´s Clinton by a mile, with Trump praying for black swans. What we have is a horse running by itself, unperturbed but for the faint possibility of a comet hitting the track.» Les mer.

«What´s the alt-right? A primer» av David Weigel (The Washington Post): «While reporters like Rosie Gray, Olivia Nuzzi, and Benjy Sarlin have reported on the alt-right’s success for a year, and while the Southern Poverty Law Center has closely monitored its success, the movement remains elastically defined, harboring some terms and personalities that remain obscure or impenetrable.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer