God morgen! Det er torsdag 25. august, Trump har servert en flip-flop i immigrasjonssaken, Clinton svarer på Clinton Foundation-kritikken, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Now, everybody agrees we get the bad ones out. But when I go through and meet thousands and thousands of people on this subject, and they’ve said, ‘Mr Trump, I love you, but to take a person who’s been here for 15 or 20 years and throw them and their family out, it’s so tough, Mr Trump’. I have it all the time! It’s a very, very hard thing.»

Donald Trump til Fox News Sean Hannity.

NYHETER

The Maverick is back. Senator John McCain (R-Arizona), som for tiden står til gjenvalg som senator, er ikke fornøyd med at Robert Mercer, adm. dir i hedge fondet Renaissance Technologies, har donert 200.000 dollar til en Super PAC som støtter McCains motstander i valgkampen, Kelli Ward.

McCain mener dette kan være revansje for at han for noen år tilbake var blant senatorene som utarbeidet en rapport som beskyldte en rekke selskaper, herunder Renaissance Technologies, for store skatteunndragelser.  McCain uttaler videre at det under gitte forutsetninger kan være aktuelt å samarbeide med tidligere senator Russ Feingold (D-Wisconsin) om en forandring av de nåværende reglende for donorvirksomhet i politiske kampanjer. Han gjør det klart at en av disse forutsetningene er en skandale som gjør det politiske landskapet modent for en slik reform: «It depends on the environment. It’s gotta be ready. One of the major reasons we were able to do McCain-Feingold was the Abramoff scandal. There’s gotta be some kind of catalyst. Right now all the politicians are happy with a super PAC and the status quo. But there will be a scandal. That’s history. And it does repeat himself.» Les mer.

#2016SIRKUSET

Donald Trump med flip-flop i immigrasjonssaken. Vi var inne på det i mandags-utgaven av Morgenkaffen, og nye uttalelser fra Trump bekrefter inntrykket av at han nå går bort fra det han har sagt i hele nominasjonskampen. Han ønsker å videreføre mye av det president Obama har gjort, og ønsker ikke lenger å sende ut alle udokumenterte innvandrere (kun «the bad ones»). De kan få lovlig opphold mot å betale tilbake skatter. Trump sa også følgende til Fox News’ Sean Hannity: «Now, everybody agrees we get the bad ones out. But when I go through and meet thousands and thousands of people on this subject, and they’ve said, ‘Mr Trump, I love you, but to take a person who’s been here for 15 or 20 years and throw them and their family out, it’s so tough, Mr Trump’. I have it all the time! It’s a very, very hard thing.»

Ann Coulter, ute med boka In Trump We Trust, er ikke fornøyd:

Trumps harde linje mot udokumenterte innvandrere har vært en sentral del av appellen hans i den republikanske nominasjonskampen. Det at han nå plutselig endrer standpunkt vil provosere mange ute på høyre fløyen. Les mer her og her.

Hillary Clinton med ny beklagelse om e-postbruken. Uttalelsen kom til CNNs Anderson Cooper: «There are no excuses… I take responsibility for it. I apologize for it.» Cqq3qp1W8AIe1rh

 

Associated Press har sett nærmere på noen av møtene Hillary Clinton hadde som utenriksminister og mulige forbindelser til Clinton Foundation. De oppsummerer det slik i en Twitter-melding: «More than half those who met Clinton as Cabinet secretary gave money to Clinton Foundation.»

Clinton-kampanjen var raskt ute med å kritisere AP og ba dem slette meldingen. Saken det linkes til gir nemlig et noe mer nyansert bilde. Clinton-strategen Joel Benenson kommenterer det slik til CNN: «They’ve took a small sliver of her tenure as secretary of State, less than half the time, less than a fraction of the meetings she was in. This is a woman who met with over 1,700 world leaders, countless other government officials, public officials in the United States. And they’ve looked at 185 meetings and tried to draw a conclusion from that.»

Washington Posts media reporter Erik Wemple omtalte Twitter-meldingen som » tendensiøs og villedende.» Les mer.

Intern debatt om hvordan Clinton bør takle kontroversen. Det er en oppfatning hos Clinton-kampanjen at det er mest formålstjenlig med en avdempet respons til den verserende kontroversen, der nærmere 15 000 nye e-poster fra Hillary Clinton er avdekket og er under etterforskning. Politico siterer en insider i Clinton-kampanjen på at, “That doesn’t mean no response, but a muted one rather than a five-alarm fire.» Andre demokrater og Clinton-allierte advarer imidlertid mot at Clinton undervurderer betydningen av saken og dens potensiale for bruk i negative «ads» fra Trump-kampanjen. Les mer.

Ben Carson mener både Trump og Clinton bør legge frem detaljert dokumentasjon om egen helse. Trump har over lengre tid sådd tvil om Clintons helse og uttalte nylig: «Importantly, she also lacks the mental and physical stamina to take on ISIS and all of the many adversaries we face — not only in terrorism, but in trade and every other challenge we must confront to turn our great country around.»

Nå uttaler imidlertid Carson at eldre presidentkandidater, og inkluderer her både Trump og Clinton i denne kategorien, «…should disclose their medical history. And I’m not talking about from a year ago or two years ago. I’m talking about currently.»

Trump vil nok mene at han har sitt på det rene, med henvisning til «helseattesten» han la frem fra sin lege Harold Bornstein. Bornsteins mener nemlig at Trumps «..physical strength and stamina are extraordinary» og konkluderer med at Trump, om han vinner valget, vil bli det sunneste individet som noensinne har vært president… Vi snakker mer om dette i ukas AMPOLCAST. Les mer.

Trump går «off script». Det har ikke gått upåaktet hen at Trump i de siste dagene har benyttet seg av teleprompter og manus under sine taler. Politico beskrev hans tale i Charlotte, North Carolina som hans «most comprehensive, on-message rationales for his candidacy to date».

Under talen Trump holdt på onsdag ettermiddag var han imidlertid tilbake til gamle kunster, og valgte ved flere anledninger å fravike bruken av teleprompteren til fordel for den typen retorikk som har blitt kjennetegnet på hans kampanje.

Etter å ha lest fra manus at «It’s impossible to tell where the Clinton Foundation ends and the State Department begins», gikk han over til en mer spontan bemerkning om at “And then she lied to Congress. She lied to Congress 100 percent — everybody agrees — and it takes so long for them to act». Etter å ha lest opp «pre-medicated» i stedet for «premeditated» fra teleprompteren, valgte Trump å benytte feilen som et ledd i sitt angrep på Clintons helse, og uttalte : «Premeditation. Could be the first one was right, actually. «You know? I might like the first way better. Pre-medication, that’s a very.. Pre-medication! I think I like it.» Les mer.

Gary Johnson «on the ballot» i Ohio. Det var lenge uklart om Johnson ville registreres på stemmesedelen i Ohio, ettersom libertarianerne i utgangspunktet hadde registrert Earl og Kenneth Moellman, jr. som kandidater. Det er imidlertid nå bekreftet at både Johnson og hans running mate Bill Weld får plass på stemmeseddelen. Ettersom staten Ohio ikke anerkjenner Det libertarianske partiet, blir de registert som uavhengige kandidater. Les mer.

AMPOLCAST

Episode 55 av AMPOLCAST ligger og venter! Om du ikke abonnerer allerede kan du også høre den her:

DAGENS ARTIKLER

«What is the Clinton Foundation and why is it controversial?» av Nicole Gauoette (CNN): «The sprawling, complex structure of the foundation, its history of contributions from foreign power brokers and its attractiveness as a Republican line of attack mean it’s likely to stay in the spotlight. But the glare of public attention hasn’t always been so enlightening about the nature of the foundation and its activities. Here’s a closer look.»

«Tony Blair’s blues» av Glenn Thrush (Politico): «In a frank, at times self-scouring 40-minute conversation, Blair questioned the political viability of the pragmatic approach to politics that propelled him to power with Bill Clinton in the 1990s, a trans-Atlantic partnership whose depth (and shallowness) was recently revealed in a series of phone call transcripts showing the two swapping political advice, serious consultation about Vladimir Putin and jokes about bananas.

But he also singled out Hillary Clinton — who has positioned herself as a stout progressive in the Sanders mold — as the last, best hope for centrism at a time when it is beset by extremists on both sides, egged on by social media he believes has had a “revolutionary” impact on politics, and not in a good way.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer