God morgen! Det er onsdag 24. august, Obama besøker flomrammede Louisiana, Clinton åpner et glass sylteagurk hos Jimmy Kimmel, og Morgenkaffen er servert.

«You can get rid of Manafort, but that doesn’t end the odd bromance Trump has with Putin.»

Clintons valgkampleder Robby Mook etter Paul Manaforts exit fra Trump-kampanjen.

NYHETER

Alle mann til Louisiana. President Obama besøkte tirsdag flomrammede Louisiana. Oversvømmelsen, som har blitt omtalt som den verste naturkatastrofen siden orkanen Katrina i 2005, har tatt 13 menneskeliv og skadet over 60 000 hjem. Kritikken har haglet mot Obama for å ikke reise ned til Louisiana tidlig nok (litt om hvorfor han ventet, her). Blant annet fra Donald Trump, som selv besøkte Louisiana på fredag. På Twitter beskylder han Obama for å ha prioritert å spille golf fremfor å besøke flomofrene, og at besøket nå er “too little too late”. Lokale medier, som tidligere har vært kritiske til presidentens manglende besøk, gir nå imidlertid Obama skryt og håper besøket bidrar til å beholde nasjonens søkelys på katastrofen. Hillary Clinton planlegger også et besøk til staten, men uttaler at dette vil skje på et tidspunkt der hennes kampanje ikke vil forstyrre hjelpearbeidet.  Les mer.

Reince Priebus ligger an til gjenvalg som leder for Det republikanske partiet. På tross av at partiet ligger an til å gå på sitt tredje tap på rad i presidentvalget har fremdeles Priebus stor støtte innad i partiet. Priebus har fått støtteerklæringer fra republikanske ledere fra stater over hele landet, og anses som å ha et trygt gjenvalg foran seg dersom han beslutter å stille. Beslutningen vil han først ta etter presidentvalget i november. Les mer.

Lederen for det republikanske partiet har gjort iherdige forsøk på å gjøre Trump mer valgbar i løpet av presidentvalgkampen. Han uttalte at han var svært fornøyd med de siste dagers utvikling der Trump holdt seg til manus og viste en mer ydmyk side av seg selv. Like fornøyd var han nok ikke da Trump fant tilbake til gamle Twitter-vaner i sin utskjelling av TV-programmet Morning Joe, som du kan lese mer om her.

#2016SIRKUSET

Clinton-rådgiveren Huma Abedins e-poster trekkes fram i Clinton Foundation-kapitlene av Hillarys epost-skandale. Hovedsaken/anklagen: Hillary Clintons utenriksdepartement ga spesiell tilgang til viktige Clinton Foundation-donorer (noe AP har mer om). Judicial Watch: «Crown Prince of Bahrain Forced to Go Through Foundation to See Clinton, after Pledging $32 Million to Clinton Global Initiative…» Les mer.

Trumps nye valgkampmanager Kellyanne Conway sammenligner Hillary Clintons forhold til sannheten, med Bill Clintons forhold til kvinner. Uttalelsen kommer i en britisk dokumentarfilm som debuterer i disse dager. «Hillary Clinton is a bore who many voters think is not trustworthy and not honest. Her husband’s problem was that he had casual relationships with other women. Hillary’s problem is she has a casual relationship with the truth. The more people see her, the more they’re reminded of what they don’t like about her and what they don’t trust about her.» Les mer.

Trumps tilnærming til Russland støter viktige velgermasser vekk fra ham. I løpet av valgkampen har Trump uttalt standpunkt ovenfor Russland som er uvanlig forsonende for en republikansk presidentkandidat å være. Blant annet har han stilt spørsmål til USAs NATO-medlemskap og uttalt at det kan vurderes å la Russland forbli på Krim-halvøya. Dette har gjort ham svært populær i Russland, men kan slå tilbake på ham i det kommende presidentvalget. Velgere med øst-europeisk avstamning spiller en nøkkelrolle i flere vippestater, deriblant Pennsylvania, Ohio og Florida. Ifølge den republikanske rådgiveren John Weaver, som tidligere har jobbet for John McCain og John Kasich, er velgermassen ”key to any narrow path that Trump has left”. Mange av disse velgerne kom til USA på flykt fra jernteppet, og er derfor ikke over-begeistret for hverken Russland eller Putin. Demokratene ser nå et mulighetsrom og intensiverer jakten på denne velgermassen i håp om at de kan sikre Clinton seieren i november.  Les mer.

Clinton åpner et glass med sylteagurk på Jimmy Kimmel Live. Det har den siste uken blitt stilt spørsmål til Hillary Clintons helse. Trump uttalte sist mandag at Clinton hverken har nok mental eller fysisk utholdenhet til å takle ISIL. Videre beskyldte New Yorks tidligere borgermester Rudy Guiliani denne helgen media for å skjule Clintons helseproblemer og oppfordret velgere til å undersøke saken selv på internett. Clinton har avfeid beskyldningene som politisk spill. Presidentkandidatens helse ble igjen et tema da hun tidligere i uken gjestet Jimmy Kimmel, og ble utfordret til å åpne et glass med sylteagurk for å bevise hennes fysiske styrke. Les, og se mer.

DAGENS ARTIKLER

«Election Update: Leave The LA Times Poll Alone» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «I’m tired of hearing about the poll from Donald Trump fans such as Reince Priebus, Matt Drudge and Donald Trump himself. They frequently cherry-pick that poll because it consistently shows much better results for Trump than the other surveys. »

«Trump is Already Helping Putin Consolidate Control of Ukraine» av Anna Nemtsova (Politico): «Russia wants Trump for U.S. president; Ukraine is terrified by Trump and prefers Hillary Clinton. Thus neither outcome resolves anything.»

«Gary Johnson Sees This Election the Libertarians’ Big Moment » av John Harwood (New York Times): «Voters may wonder whether the fire in Gary Johnson’s belly burns hottest for recreation. If he doesn’t win the presidency, the Libertarian Party nominee plans to ski 120 days next year.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer