God morgen! Det er tirsdag 23. august, Clinton sliter med gamle e-poster mens Trump tilbyr nye toner om USAs udokumenterte innvandrere, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Tried watching low-rated @Morning_Joe this morning, unwatchable! @morningmika is off the wall, a neurotic and not very bright mess! … Some day, when things calm down, I’ll tell the real story of @JoeNBC and his very insecure long-time girlfriend, @morningmika. Two clowns!»

Donald Trump langer ut mot vertene for MSNBCs Morning Joe på Twitter timer etter at hans nye valgkampmanager Kellyanne Conway forsikret om at presidentkandidaten ikke tyr til personlige fornærmelser.

NYHETER

Republikansk senator sammenligner Obamas Iran-håndtering med narkolanging. The Wall Street Journal har tidligere meldt at da Obama-administrasjonen overførte 400 millioner dollar til Iran i januar, var det koordinert med at amerikanere ble løslatt fra iransk fangenskap. Siden har beskyldningene haglet om at transaksjonen dermed opererte som løsepenger. Nå går senator Mark Kirk (R-Illinois) hardt ut mot Obama: I et intervju med The State Journal-Register sier han at presidenten oppfører seg som en «drug dealer in chief … [g]iving clean packs of money to a … state sponsor of terror.» Utenriksdepartementet avviser på sin side anklagene om løsepenger. Les mer.

Dansk shipping-gigant advarer mot potensielt skifte i USAs handelspolitikk. Verdens største leverandør av containerskip, danske A. P. Moeller-Maersk A/S, antyder bekymring for verdenshandelens utsikter med fremtidens USA. Det kom frem i et intervju finansdirektør Trond Westlie gjorde med Bloomberg i helgen. Bloomberg tolker dette som at Moeller-Maersk advarer mot Trump. Les mer.

#2016SIRKUSET

Clintons epost-skandale fortsetter med 14 900 nye funn. FBI, som over tid har etterforsket Hillary Clintons bruk av en privat epost-konto over en ubeskyttet server som utenriksminister, har funnet 14 900 nye eposter som skal etterforskes. Dette tilsvarer nesten halvparten av det opprinnelige antallet.

Siden mandag har det blåst rundt The Clinton Foundations rolle i Clintons kampanje. Nå melder Bloomberg om at store deler av de nyoppdagede e-postene er koblet til stiftelsens aktiviteter. Et av eksemplene Politico trekker fram, forteller at Clinton Foundation-topp Huma Abedin, og Hillary Clintons nærmeste rådgiver gjennom mange år (også i Utenriksdepartementet), skal ha fungert som tilrettelegger da Bahrains kronprins ønsket å møte daværende utenriksminister Clinton i 2009.

Etter press fra den konservative «watchdog»-organisasjonen Judicial Watch, samt enkelte dommere i Washington DC, blir e-postene nå trolig publisert før valgdagen 8. november. Den nye utviklingen i saken kommer kun to dager etter at tidligere utenriksminister Colin Powell avviste Clinton-kampanjens hinting om at det var han som oppfordret henne til å bruke en privat epost-konto. Les mer.

NYE TONER FRA TRUMP om udokumenterte innvandrere: Vil gjøre som president Obama, men «muligens med mye mer energi.» I et intervju med Fox News’ Bill O’Reilly i går kveld sa Donald Trump at han vil håndheve landets lover i tillegg til å fortsette med utsendelsen av lovbryterne blant de udokumenterte innvandrerne. «As far as everybody else,» sa Trump, «we’re going to go through the process.»

Obama-administrasjonen har her snakket om utsendelse av «felons, not families.» Trump vil for sin del skille mellom «the bad ones,» og alle andre. «What people don’t know is that Obama got tremendous numbers of people out of the country. Bush, the same thing. Lots of people were brought out of the country with the existing laws. Well, I’m going to do the same thing.» Markant nye toner fra Trump, som her tar noen solide steg vekk fra det han har snakket om helt fra begynnelsen av valgkampen. Les mer.

Trump frir til svarte velgere. Mens målingene hans fortsetter å dale, fridde Trump denne uken til afroamerikanske velgere på et valgmøte i North Carolina: «If African-American voters give Donald Trump a chance by giving me their vote, the result for them will be amazing… What do you have to lose by trying something new? I will fix it.» En fersk meningsmåling gjort av NBC viser at Trump har utrolige 0% oppslutning hos afroamerikanske velgere i vippestatene Ohio og Pennsylvania. Hvorvidt den nye tilnærmingen hans vil gi resultater, gjenstår å se.

Hillary Clinton lanserer tv-reklame som slakter Trumps lederegenskaper. I helgen pubiliserte Clinton-kampanjen sitt nyeste stikk mot republikanernes kandidat, og lot ham denne gangen tale for seg selv. Se videoen og les om hvorfor den minner om en annen kjent presidentvalg-reklame her.

Forberedelsene til første TV-debatt er i gang, men hvem kan spille Trump? Det er kun en drøy måned til valkampens første debatt mellom Trump og Clinton mandag 26. september. Bak kulissene forbereder kandidatene seg med debatt-trening, men Clinton har ifølge The Washington Post et uvanlig problem: Det viser seg krevende å finne en som kan spille The Donald i debatt-preppingen. Det spekuleres nå i om dette kan gå utover Clintons beredskap.

Hvem som sparrer med presidentkandidater er på ingen måte irrelevant; The Post påpeker at valgvinnerens debattreningspartner ofte ender opp med en sentral rolle i administrasjonen. Politico har på sin side fått nyss om at Clintons prepping vil fokusere på ubehagelig emner, deriblant Monica Lewinsky-affæren.

DAGENS ARTIKLER

«Hillary Clinton’s 15,000 New Emails to Get Timetable for Release» av Mark Landler og Steven Lee Myers (The New York Times): «The dispute over Hillary Clinton’s email practices now threatens to shadow her for the rest of the presidential campaign after the disclosure on Monday that the F.B.I. collected nearly 15,000 new emails in its investigation of her and a federal judge’s order that the State Department accelerate the documents’ release.»

«Donald Trump: Keep Your Hands Off the Foreign-Policy Ideas I Believe in» av Stephen M. Walt (Foreign Policy): «To give The Donald his due, he has thus far said three perfectly sensible and uncontroversial things about foreign policy. … [However,] in short, Trump is just about the worst salesman for an alternative foreign policy that one could possibly imagine. It’s a pity, because a serious debate on U.S. grand strategy is badly needed and Trump’s cartoonish approach to the subject makes it less likely that genuine alternatives will get a fair hearing. So assuming Trump loses, are we stuck with the same strategy of liberal hegemony that has performed so poorly for the past 25 years?»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer