God morgen! Det er mandag 22. august, 36 dager igjen til første TV-debatt, 78 dager til valgdagen, og Morgenkaffen er servert.

«This is important, life-saving work, and there were some foreign governments like Australia and Norway, that were — that had existing donations to the foundation, and the foundation wanted them to be able to follow through on their commitment.«

Clintons valgkampmanager Robby Mook forsvarer Clinton Foundations utenlandske støtte ovenfor CNN.

NYHETER

Politisk spill etter oversvømmelsen i Louisiana. Denne uken ble deler av Louisiana oversvømt til det som blir betegnet som den største naturkatastrofen etter Katrina i 2005. President Obama har måttet tåle kritikk for sin manglende tilstedeværelse, og blant annet har Joe Concha i The Hill trukket paralleller til daværende president George W. Bush sin opptreden da Katrina var gjeldende. Guvernør John Bel Edwards (D) gikk i et intervju søndag med Dana Bash på CNNs State of the Union i forsvar av president Barack Obama. Det hvite hus skal ha rådet seg med guvernøren om når det ville være best å komme ned, hvorpå han anbefalte dem å vente til de gikk fra den umiddelbare responsen videre på å starte oppryddingsarbeidet. Dette for å ikke skape ytterligere kaos og forsinkelser.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump var i området med visepresidentkandidaten sin Mike Pence allerede fredag. Kandidaten fikk ros fra blant annet fra demokrat og tidligere Louisiana-senator Mary Laundrieu, men mottok kritikk fra guvernøren. Ifølge Det hvite hus skal presidenten reise til området på tirsdag. Les mer

Det hvite hus går ut og fordømmer terrorangrepet i Tyrkia. I en pressemelding søndag uttaler Ned Price at det Amerikanske folkets tanker og bønner er med de rammet av terrorangrepet i Tyrkia lørdag. Visepresident Joe Biden drar onsdag til Ankara for å forsikre om videre samarbeid med NATO-partneren i kampen mot denne typen handlinger. Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump kan endre ståsted i immigrasjonspolitikken. Donald Trump skal ifølge Univision ha sagt på et møte med hispanic-ledere lørdag at han har planer for å legalisere oppholdet til millioner av udokumenterte immigranter i landet. Dette skal etter kilden bli presentert torsdag denne uken. Tidligere har Trump uttrykt en mer restriktiv holdning ovenfor udokumenterte immigranter. I November 2015 uttalte Trump til MSNBC at det skulle finnes sted en deportasjonsstyrke hvor udokumenterte immigranter skulle bli sendt tilbake til deres opprinnelsesland. Konfrontert med dette spørsmålet svarte valgkamp-manager Kellyanne Conway, som erstattet den tidligere manageren Paul Manafort forrige uke, at Trumps uttalelser på møtet lørdag er lite endret fra hans opprinnelige ståsted. Det handler om å håndtere de 11 millioner immigrantene på en rettferdig og human måte. Conway sa videre at hvorvidt det ville bli en deportasjonsstyrke foreløpig var ubestemt. Les mer.

Clinton-kampanjen forsvarer Clinton Foundations utenlandske finansiering. Hillary Clintons valgkamp-manager Robby Mook gikk søndag ut i forsvar for utenlandske donasjoner til the Clinton Foundation. Enkelte har kritisert stiftelsen for å gi for store økonomiske incentiver, i form av støtte til prosjekter, til at presidentkandidaten kan beholde sin habilitet. Nylig besluttet stiftelsen at utenlandsk støtte samt støtte fra bedrifter ikke lenger skal aksepteres.

Mook understreker hva stiftelsen har utrettet innen ulike felt, blant annet i form av arbeid med Malaria og HIV/AIDS-smitte samt påpeker at store omveltninger tar tid på spørsmålet om hvorfor ikke stiftelsen allerede har kuttet denne formen for støtte. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Andre runde av primærvalget i Oklahoma avholdes på tirsdag. En artikkel vil bli publisert på nettsiden tirsdag formiddag.

Indiana senator: Eks-senator Evan Bayh (D) forsøker å erobre et senatssete igjen, men det kan vise seg at han har samme problem som felte republikaneren Richard Lugar i 2012. CNN har nemlig gjort en gravejobb og funnet at Bayh ikke har tilbrakt mye tid i Indiana de siste fem årene og han registrerte DC som sin adresse kort tid etter at han gikk av.

California distrikt 32: Delstatsrepresentant Roger Hernandez (D) har offisielt trukket seg fra kampen mot kongresskvinne Grace Napolitano (D), men vil forbli på stemmeseddelen. Hernandez har vært sykmeldt fra delstatsforsamlingen etter at han fikk et besøksforbud mot seg fra en dommer i en lang og skitten skilsmissesak.

Indiana distrikt 4 & 5: Kongressrepresentantene Todd Rokita og Susan Brooks ble greit renominert til de setene de midlertidig frasa seg for å stille til guvernørjobben i Indiana.

New York distrikt 3: En føderal dommer har bestemt at delstaten New York må arrangere et nytt primærvalg for republikanerne i distrikt 3, fordi en kandidat ikke fikk navnet sitt på stemmeseddelen, selv om han hadde nok underskrifter.

Wyoming distrikt 1: Advokat Liz Cheney, datter av tidligere visepresidentDick Cheney, vant tirsdagens republikanske primærvalg med 40% av stemmene og er dermed i praksis sikret to år i Kongressen.

Pennsylvania justis: Delstatens justisminister Kathleen Kane (D) ble mandag kjent skyldig på alle 9 tiltalepunkter, inkludert mened. Kane trakk segonsdag og guvernør Tom Wolf (D) nominerte generalinspektør og tidligere assisterende justisminister Bruce Beemer (D) som erstatter. Beemer må godkjennes av delstatssenatet.

DAGENS ARTIKLER

«Election Update: National Polls Show The Race Tightening — But State Polls Don’t« av Nate Silver (FiveThirtyEight): «The 1- or 2-point gap between these estimates doesn’t matter much for now, since Clinton is comfortably ahead either way. But it could become pertinent if the race tightens; it was pertinent in 2012, when state polls continuously (and correctly, it turned out) showed President Obama in better shape than national polls did.»

«A turbulent week for Trump overshadows Clinton’s vulnerabilities« av Dan Balz (The Washington Post): «This was a week in which any number of developments could have put Clinton on the defensive. Instead, days of turmoil inside Donald Trump’s campaign made the Republican nominee the big story — and the coverage of his campaign was anything but flattering.»

«The End Of A Republican Party» av Clare Malone (FiveThirtyEight): «The prospect that the GOP leaders wouldn’t even be able to agree on why Trump — arguably the worst crisis the modern party has experienced — was even a crisis to begin with, seemed to say it all. “There is no happy ending to this story,” she said.»

PS: Løp og kjøp den flotte ampol-koppen vår (limited edition!) så du også kan nyte morgenkaffen på beste vis!


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Studerer internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer