Med tre måneder igjen til valgdagen lanserer vi våre første stalltips for valgmannskartet. Det ser bra ut for Clinton-Kaine på jakten etter de 270 valgmannsstemmene som sikrer seieren:

Stalltips-9august

Kategorier, symbolisert av de ulike fargesjatteringene overfor (fra mørkt til lyst):

Trygt betyr at setet vurderes som minst 90 % sikkert for det ene eller andre partiet.

Trolig innebærer at sjansene for endring er mellom 10 % og 45 %.

Svakt, den siste og mest interessante kategorien, betyr at sjansene er max 55-45 for det ene eller andre kandidaten.

Toss-ups er for pingler.

Vi starter med en titt på de delstatene vi rangerer som «svakt demokratisk.» Rangeringen betyr altså at Clinton er svak favoritt til å vinne delstaten, men også at vurderingen kjapt kan vippe over i Trumps favør.

D-SVAK

Florida: Den jevneste delstatet for fire år siden ligger an til å bli det også i november. Etter oppturen på målingene som følge av landsmøtet i Cleveland tok Trump ledelsen i The Sunshine State, men nå har Hillary tatt den tilbake. Mye kan skje i ukene framover, og når målingene stabiliseres etter Hillarys «convention bump» vil vi få et klarere bilde av delstaten.

Ohio: Ingen republikaner har vunnet et presidentvalg uten å vinne den ultimate vippestaten Ohio, og det kommer til å være tilfelle også etter 2016-valget. Målingene har generelt vært jevne, men med en liten fordel Clinton. Sånn er det fortsatt.

Pennsylvania: Pennsylvania er ofte en fristelse for republikanerne, men selv om det ofte er jevnt har demokratene vunnet hvert eneste presidentvalg her siden 1992. Trump appellerer til arbeiderklassen i vest (Pittsburgh samt de rurale områdene), og det er den viktigste «blå» staten som har beveget seg mot høyre de siste to tiårene. Målingene er gode for Clinton, og noe må skje for at Trump skal flytte nåla hans vei. Velgerne her ser mye mer positivt på Clinton enn de gjør Trump, men vi holder det foreløpig svakt demokratisk.

Nevada: Innvandring gjør at Nevada trender mer og mer demokratisk, men ikke like raskt som i Colorado og Arizona. Obama vant to komfortable seire her, men Trump virker å ha en appell i The Silver State. Målingene er jevne, men i favør Clinton. Merk at tredjepartikandidat Gary Johnson nærmer seg tosifret her, noe som muligens kan hjelpe Clinton.

New Hampshire: Trump vant stort i primærvalget her, mens Hillary tapte for Bernie. Det ligger også Trump-appell i en rural delstat i nordøst, men Hillary holder allikevel fast på Obamas suksess, skal vi tro målingene. Trump kritiserte nylig senator Kelly Ayotte (R), som ikke har støttet Trump under hennes gjenvalgskampanje mot guvernør Maggie Hassan. Som det ligger an nå er New Hampshire nærmere «trolig» demokratisk enn «svakt» republikansk.

Maine, 2. valgkrets: Sammen med Nebraska splitter Maine sine valgmenn etter valgkrets. To valgmenn følger resultatet fra delstaten som helhet, mens de andre følger resultatet i hver sin valgkrets. Maines nordlige, rurale, andre valgkrets passer Trump bra. Med støtte fra guvernør Paul LePage har Trump allerede drevet valgkamp i byen Bangor, og den eneste målingene vi har (tatt i juni) gir Trump en 37-36 ledelse over Clinton. Historisk sett har demokratene en stor fordel i Stephen King-land, og vi er ikke klare til å endre på det helt enda. Vi ser ikke bort fra at Maine splitter sine valgmenn, men enn så lenge holder vi en knapp på Clinton.

R-SVAK

North Carolina: Denne delstaten stemte i 2008 på en demokrat for første gang siden 1976, og ligger an til langvarig status som vippestat. Romney hentet North Carolina tilbake i 2012, og Trump er nødt til å beholde den. Målingene er uforutsigbare, men har samlet sett hatt en liten favør Trump. Historien får oss til å si at den vipper republikansk også i år.

Iowa: Endring fra 2012. Det er ekstremt tett på målingene i The Buckeye State. Den populære senatoren Chuck Grassley (R) ser ut til å vinne gjenvalg med nærmere tosifret margin, men det er fortsatt uklart om han vil dra med seg Trump opp, eller om Trump vil dra ham ned. Iowa er såvidt i Trumps leir for øyeblikket.

Arizona: Som i de andre delstatene som grenser mot Mexico går de demografiske trendene i favør demokratene også i Arizona. Delstaten er vanligvis konservativ, men også John McCain (R) har uttrykt bekymringer under sin gjenvalgskampanje her. Målingene har vært over hele fjøla så langt, men vi ser på Trump som favoritten.

Georgia: Georgia er av delstatene som beveger seg raskest mot demokratene, med økt innvandring og et voksende Atlanta-område. 2016 virker dog litt tidlig for staten å flippe over til å bli blå, men skal vi tro målingene er ikke den republikanske ledelsen så stor som vi er vant med her. Vinner Clinton Georgia betyr det sannsynligvis et valgskred på nasjonal basis.

D-TROLIG

Virginia: Den godt utdannede velgermassen og innflytelsesrike kvinnelige forstedsvelgere gjør at Virginia er en av de vippestatene som har gått lengst mot demokratene siden 1992. Hillary har også den lokale senatoren Tim Kaine med seg på valgseddelen. På kanten mellom svakt/trolig, men heller mer mot demokratene enn så lenge.

Colorado: Nok en viktig vippestat som ser komfortabel ut for demokratene, og som dermed snevrer inn Trumps vei til 270 valgmannsstemmer. Priorities USA Action har nylig kuttet sine reklamekjøp her, et tegn på økt demokratisk selvsikkerhet. Dog holdt Clinton og Pence hvert sitt valgkamparrangement der på onsdag i forrige uke. Foreløpig «trolig» demokratisk.

Wisconsin: Delstaten som man trodde, på bakgrunn av arbeiderklassevelgere som er anti-frihandel, skulle gi Trump en mulighet til å utvide sitt valgmannskart. Det har ikke skjedd. Cruz vant primærvalget, og velgerne her stoler ikke på Trump, og det reflekteres i målingene. Mange av delstatens prominente konservative radioverter har lenge vært mot Trump, og kandidatenes mange krangler med Speaker of the House Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. kongressdistrikt) hjelper ikke. Nylig ville hverken Ryan, guvernør Scott Walker, eller senator Ron Johnson (som er midt i en knallhard gjenvalgskampanje) stille opp på et rally med Trump.

Michigan: Clinton har holdt seg på en mer enn fem prosentpoengs ledelse på målingene, og har en komfortabel ledelse på FiveThirtyEights valgmodell. Det finnes fortsatt en stor arbeiderklasse i Michigan, så Trump kan fortsatt vinne her, men før det skjer må seieren sannsynligvis være så stor at han også tar med seg de fleste av delstatene klassifisert som «svakt» demokratisk.

Maine: Som helhet anser vi Maine som «trolig» demokratisk. Hillary har en ledelse på syv prosentpoeng på den eneste målingen vi har å gå på (14 prosent i den første valgkretsen), men Trump har drevet valgkamp i begge valgkretsene (Bangor og Portland). Nærmere «trygg» enn «svakt» for Hillary, men enn så lenge avventer vi mer informasjon.

R-TROLIG

Indiana: Mike Pences hjemstat. Indiana er fylt med kullarbeidere og andre som har følt konsekvensene av en endret økonomi, og Trump lover å putte gruvearbeiderne tilbake i arbeid. Obama vant her i 2008, men Trump (som vant primærvalget her med 18 prosentpoeng) burde ha kontroll.

Missouri: Sammen med Arizona og Georgia er det et dårlig tegn for republikanerne at Missouri er i spill. Målingene viser alt fra Clinton-ledelse til tosifret Trump-ledelse. Enn så lenge ikke nok basis for å føre Missouri nærmere Clinton enn «trolig republikansk.»

Utah: Mitt Romneys sterkeste delstat i 2012 er nå som et wildcard å regne. De nå tre måneder gamle målingene vi har å gå på viser en komfortabel Trump-ledelse, men Clinton og Trump er historisk upopulære i The Beehive State. Trump tok kun 14 prosent i valgmøtene her i mars. Det er vanskelig å se for seg en demokratisk seier her, men mye kan skje i all usikkerheten. Gary Johnson (L) kan bli en faktor, og noen kan stille som «write-in»-kandidat hvis de erklærer innen 60 dager før valgdagen (Det ser ut til å bli Evan McMullin).

Nebraska, 2. valgkrets: Mens Trump spiller for en ekstra valgmannsstemme i Maine gjør Hillary det samme i Nebraskas andre valgkrets, som ble vunnet av Obama i ’08. Valgkretsen betår av Omaha og omegn. Vi har ingen målinger herfra, men vet at Hillary og co. har kjøpt reklamer i Omaha, et TV-marked som også glir inn i vest-Iowa, en delstat som også er i spill. 1. august drev hun også valgkamp her. Vi avventer mer informasjon før vi eventuelt kan føre valgkretsen nærmere Clinton.

Stalltipsene er utarbeidet av Henrik Østensen Heldahl, Are Tågvold Flaten og Jon Henrik Gilhuus for AmerikanskPolitikk.no.

Coverfoto: Adam Schultz, Hillary for America.

Ingen kommentarer