Bernie Sanders vant klart i Wyoming, hvis man ser bort fra delegatfordelingen. Der ble det uavgjort.

Wyoming er USAs minste delstat (i befolkning) og dertil dypt konservativ. Det gjenspeiles i at den kun har 18 delegater på demokratenes landsmøte; 4 ubundne og 14 bundne.

Bernie Sanders var på forhånd ventet å gjøre det bra i denne kritthvite staten. Imidlertid var det to faktorer som gikk i Hillary Clintons favør.

For det første måtte man registrere seg som demokrat minst 15 dager før valgmøtene, dermed ble antallet uavhengige velgere (som har støttet Sanders overveldende) begrenset.

For det andre tillater delstaten ‘vote by proxy’, dvs. at man lar noen stemme for seg etter fullmakt. Dette er en ordning som trolig favoriserer eldre velgere, og Clinton gjør det alltid bra i denne gruppen.

Sanders endte opp med å ta 55,7% og 7 delegater, mot 44,3% og 7 delegater for Clinton. I tillegg hadde Clinton støtte fra de 4 ubundne ‘superdelegatene’ fra før.

Av de 14 bundne delegatene ble 8 fordelt i går, proporsjonalt etter oppslutningen på partimøter i de 23 fylkene. De resterende 6 velges på delstatsårsmøtet 28. mai, men siden fordelingen av delegater dit også ble gjort proporsjonalt med presidentpreferansene, har vi en god ide om det endelige resultatet.

Nå forflytter den demokratiske nominasjonskampen seg til TV-debatten mellom Clinton og Sanders i Brooklyn torsdag 14. april, med påfølgende primærvalg i New York tirsdag 19.

(Coverfoto: Are Tågvold Flaten)

Ingen kommentarer