Republikanerne hadde valg i fem delstater i natt og resultatet ble en god, men ikke overveldende seier for Donald Trump. Og Marco Rubio har suspendert sin presidentkampanje.

Nedenfor oppsummerer vi kjapt resultatene fra Super Duper-Tirsdag:

Florida:

Det ble som meningsmålingene hadde spådd en ganske overlegen seier til Donald Trump i solskinnsstaten. Velgerne ga ham knappe 46% og 99 delegater, mens Marco Rubio måtte ta til takke med en andreplass og stusselige 27% i hjemstaten.

Rubio suspenderte deretter sin presidentkampanje få minutter etter at de siste valglokalene hadde stengt kl. 01:00, norsk tid.

Trump feiret det slik:

Illinois:

Trump tok nok en seier, med ca 39% av stemmene. Cruz og Kasich delte i stor grad resten av stemmene mellom seg, med hhv 31% og 20%. Trump tok et flertall av delegatene, men akkurat hvor mange er ikke avklart pga. fintelling i kongressdistriktene.

Missouri:

Dette ble den jevneste staten og endte med en syltynn 40,8 – 40,7 seier til Trump over Cruz. Det gir ham de 12 delstatsdelegatene med en margin på litt over 1.600 stemmer – noe å tenke på for de nesten 22.000 som stemte på kandidater som alt var ute av leken.

Siden de fleste av de 52 delegatene deles ut i kongressdistriktene, er ikke den endelige fordelingen klar.

North Carolina:

Denne staten delte ut delegatene proporsjonalt. Vinneren ble igjen Donald Trump med drøye 40%, med Cruz på andreplass, med knappe 37%.

Et godt stykke bak fulgte Kasich med knappe 13% og Rubio med knappe 8%. Her fordeles delegatene proporsjonalt, så Trump vil ikke være i nærheten av et flertall av de 72 på valg.

Northern Marianas:

Guvernør Ralph Torres leverte øygruppens 9 delegater til Donald Trump. Hans liste over kandidater tok 73%, mot 24% for Ted Cruz.

Ohio:

Som målingene spådde vant John Kasich sin hjemstat og dens 66 delegater. Kasich tok 47%, mot 36% for Trump, altså en mye større margin enn målingene hadde. Rubio tok bare 2% her, så det var nok en del av hans velgere som bet i det sure eplet og stemte Kasich.

Med Rubio ute vil Kasich fremstille seg som den eneste valgbare kandidaten, den eneste som kan slå Clinton i november. Han vil utvilsomt få noen av Rubios velgere, men neppe så mange som han håper på. Fremover må han velge sine delstater med omhu og håpe på at landsmøtedelegatene ‘tar til vettet’ og velger ham i 2. eller 3. runde, hvor de fleste ikke lenger vil være bundne. Valgbarhet er nå det viktigste argumentet for Kasich.

Ted Cruz vil også dra en del stemmer fra Rubio, trolig flere enn Kasich.

Han må sørge for å fortsette å vinne mange delegater og helst holde tritt med Trump. Jeg tror ikke han kan ta igjen Trump, men han kan nekte ham nominasjonen i 1. runde og fremstå som det eneste reelle alternativet som velgerne faktisk har stemt på, siden Kasich trolig vil ligge langt bak. Demokratisk legitimitet er således det viktigste argumentet for Cruz.

Trump tok godt over halvparten av delegatene på valg tirsdag og veien til nominasjonen ser lettere ut enn på lenge. Han må dog forsøke å oppnå det magiske tallet på 1.237 delegater før landsmøtet begynner.

Får han ikke det, risikerer han nemlig å se stadig større deler av sine delegasjoner skifte side. Det er fordi mange av dem er partitro folk som kun er bundet i en eller to valgomganger av resultatet i sin hjemstat, men som avskyr ham og vil se omtrent hvem som helst annen nominert. På den annen side må partiet prøve å ikke støte fra seg Trumps velgere; det blir svært vanskelig å vinne uten dem i november. Det er kanskje Trumps viktigste argument for nominasjonen.

Og hva med Marco Rubio? Han ligger brukbart an til å komme på tredjeplass i antall delegater; selv om han ikke stiller i de neste valgene kan han fortsatt få flere enn Kasich. Ved å bringe sine delegater inn bak enten Cruz eller Kasich vil han styrke deres demokratiske legitimitet og ligge godt an til å kreve en visepresidentnominasjon – hvis han vil ha den.

Ingen kommentarer